Analist: ‘Apple kan iPhone vervangen met mixed reality’

9 februari 2016, 10:32
2 min leestijd
Analist: ‘Apple kan iPhone vervangen met mixed reality’

Apple omarmt virtual- en augmented reality binnen een paar jaar, zegt een analist. Over 15 jaar zou de iPhone zelfs vervangen kunnen worden dankzij de nieuwe technologie.

Lees verder na de advertentie.

Apple mixed reality

Dat schrijft AppleInsider naar aanleiding van een bericht van analist Gene Munster (Piper Jaffray). Ondersteuning voor VR op iOS kan volgens hem in 2018 gereed zijn. Die inschatting maakt hij door te kijken naar het aantal mensen met een VR- of AR-achtergrond dat Apple de laatste tijd heeft aangenomen.

Een zoektocht op LinkedIn leverde 141 Apple-medewerkers op met een augmented reality-verleden. In vergelijking met bedrijven als Microsoft en Google loopt Apple flink achter qua mankracht, die bedrijven hebben respectievelijk 425 en 267 werknemers in de sector. De afgelopen jaren heeft Apple al interesse getoond in virtuele realiteit, door patenten te registreren en vacatures te openen op dat gebied.

apple virtual reality patent

Focus op AR in plaats van VR

Apple zou vooral geïnteresseerd zijn in ‘mixed reality-wearables’. Dus niet per se virtual, maar augmented reality, waarbij je een extra laag informatie over de echte wereld legt. Daarvoor zou Apple in de komende tijd wel eens meer startups en bedrijven kunnen overnemen die zich daarmee bezighouden, denkt Munster.

Een interessante visie van Munster (die overigens niet altijd gelijk heeft over Apple) is dat ‘generatie Z’ de échte realiteit over tien jaar ‘inefficiënt’ vindt: “We denken dat de realiteit nu al tekort schiet voor onze behoeften, gezien het smartphonegebruik als aanvulling.” Munster ziet de smartphone als opstapje naar een gemixte realiteit waarbij gebruikers de mogelijkheid hebben om op een natuurlijkere manier meer informatie te verkrijgen.

Lees ook: Virtual reality gaat los in 2016: doet Apple mee?

Aanvulling op iPhone

Apple kijkt volgens de analist naar VR en AR op een manier zoals de Apple Watch in de productlijn is gezet, als aanvulling op de iPhone. Maar over vijftien jaar kan AR de iPhone mogelijk vervangen. Munster ziet Apple nog niet snel eigen hardware lanceren, zoals Samsung dat heeft gedaan met de Gear VR – een headset waar je een smartphone in klikt voor virtual reality. Nu grote bedrijven groot op de nieuwe technologie inzetten, kan Apple niet achterblijven. Wanneer we voor het eerst iets van Tim Cook’s bedrijf horen over AR/VR, is onbekend.

Lees meer over Apple

Bron: AppleInsider
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu