Amerikaanse overheid ontgrendelt weer iPhone zonder hulp van Apple

Rutger Otto
23 april 2016, 12:57
2 min leestijd
Amerikaanse overheid ontgrendelt weer iPhone zonder hulp van Apple

In New York is weer een rechtszaak stopgezet tegen Apple, omdat de overheid niet langer assistentie nodig heeft om data uit een iPhone te halen.

Lees verder na de advertentie.

Amerikaanse overheid ontgrendelt iPhone

Toen de Amerikaanse overheid erin slaagde om de iPhone 5C van één van de San Bernandino-schutters te openen, werd de rechtszaak waarin om assistentie werd gevraagd gestaakt. Dat is nu wederom het geval bij een andere zaak die nog tegen Apple liep. Hetzelfde is nu weer gebeurd in New York, waar de FBI een iPhone van een drugsverdachte probeerde te openen. Dat schrijft BuzzFeed News.

In dit zaak bleek de hulp van Apple ook niet meer nodig. Niet omdat de overheid de telefoon wist te kraken, maar omdat een bepaald persoon de pincode zou hebben gegeven. “Een individu heeft ons het wachtwoord gegeven die bij de iPhone hoort”, schrijft een verklaring. “De overheid heeft de code gebruikt en kreeg toegang tot de iPhone. Daarom heeft de overheid de hulp van Apple niet langer nodig.”

iphone 5s

De rechtszaak zou volgens een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Justitie nooit bedoeld zijn om een precedent te scheppen. De zaak was bedoeld om in handen te komen van data in een onderzoek. Nu de regering toegang heeft, is de rechtszaak dus ook niet meer nodig.

Precedent

Apple wil de overheid in verschillende zaken maar niet helpen met het openmaken van iPhones om er informatie uit te halen. Volgens ceo Tim Cook schept de regering met zo’n verzoek wel degelijk een precedent. Toestellen van Apple zijn namelijk zo goed beveiligd, dat Apple zelf ook niet in telefoons van gebruikers kan. Daarvoor zouden aanpassingen in de software gemaakt moeten worden.

Dat vindt het bedrijf heel gevaarlijk, omdat zo’n ‘achterdeurtje’ niet alleen te vinden is door hulpdiensten of overheidsinstanties, maar in potentie ook door criminelen. Daarmee zou de privacy van miljoenen iPhone-gebruikers op het spel komen te staan.

Lees het laatste Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu