Apple wilde always-on iPhone, maar dat kostte te veel stroom

Wouter Nijsen
5 april 2014, 10:33
2 min leestijd
Apple wilde always-on iPhone, maar dat kostte te veel stroom

De rechtszaak tussen Apple en Samsung fungeert als een nieuwskanon. Na een duik in het verleden blijkt dat Apple in beginsel een iPhone wilde die altijd ingeschakeld was. Toen dat niet beviel, besloot het ontwikkelteam – toen nog onder leiding van Steve Jobs – alsnog over te stappen op het slide-to-unlock systeem.

always-on iphoneDat systeem, waarbij je met je vinger een veegbeweging van links naar rechts maakt, is tot op de dag van vandaag in ieder iPhone-toestel geïmplementeerd. Je kunt met die beweging je iPhone uit de slaapstand ontwaken en het toestel actief maken. Het idee komt uit de koker van Apple en is later ook door andere smartphone-fabrikanten ‘overgenomen’.

Apple stuurde in de rechtszaal afgelopen vrijdag software engineer Greg Christie om meer duiding te geven over de originele iPhone. Het onderwerp viel regelmatig op het slide-to-unlock systeem. Apple eist in de huidige rechtszaak een bedrag van twee miljard dollar van Samsung voor inbreuk op vijf patenten van de Amerikaanse telefoonfabrikant.

Always-on iPhone kostte teveel stroom

iphone 5c frontEen always-on iPhone behoorde een lange tijd tot de mogelijkheden. Uiteindelijk ging het hele plan van tafel omdat het te veel stroom kostte. Met always-on was een veegbeweging niet eens nodig geweest: het toestel zou altijd aan staan en nooit in slaapstand terugvallen. Op die manier zou je de iPhone meteen kunnen gebruiken als je hem uit je broekzak haalde.

Christie meldde in de rechtszaak dat dit onhaalbaar bleek. Apple greep terug naar de powerknop, maar kwam even later met een vernieuwend alternatief, namelijk slide-to-unlock. Het idee erachter was dat een dergelijke beweging maken leuk zou zijn en dat het een hoop problemen zou weghalen. Zo zou je de iPhone niet ‘per ongeluk’ aan kunnen zetten.

Patentzaak Apple en Samsung

Apple en Samsung zijn al jarenlang verwikkeld in patentzaken. Zowel de Galaxy als de iPhone zouden allebei elementen van elkaar overgenomen hebben, stellen beide partijen. Meestal trekt Apple aan het langste eind. Eerder op de vrijdag werd in de rechtszaal bekend dat het salesteam van Apple vreest voor een stagnatie van de iPhone-groei.

Categorie: Apple
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's