Apple ingehaald als meest waardevolle bedrijf ter wereld

Rutger Otto
2 februari 2016, 10:55
2 min leestijd
Apple ingehaald als meest waardevolle bedrijf ter wereld

Apple is niet langer het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, heeft Apple gepasseerd.

Lees verder na de advertentie.

Alphabet haalt Apple in

Alphabet presenteerde zijn cijfers over het vierde kwartaal en daaruit blijkt dat het bedrijf op dit moment ruim 550 miljard dollar waard is. Dat is is meer dan de geschatte 535 miljard dollar die Apple waard is. Het is de eerste keer dat Google (met moederbedrijf Alphabet) meer waard is dan Apple.

De inhaalslag zat er al een tijdje aan te komen. Analisten voorspelden het eerder deze maand al dat Alphabet harder groeide dan Apple. Een jaar geleden was Apple nog ongeveer tweederde meer waard dan Alphabet, maar Apple is flink weggezakt. Google hoefde maar tien procent te stijgen in koers om Apple te passeren.

alphabet

Meer omzet en winst

De cijfers van Alphabet waren beter dan voorspeld. De totale omzet in het laatste kwartaal steeg met 18 procent tot 21,3 miljard dollar en er werd 4,9 miljard winst behaald. Ook de advertentie-inkomsten van Google stegen met 17 procent, daarnaast bezuinigde Alphabet op de kosten. Apple zakt daardoor dus weg naar de tweede plaats. Op enige afstand volgen de bedrijven Microsoft, Exxon en Facebook.

Alphabet

Google valt sinds augustus 2015 onder Alphabet. Daarbij zijn verschillende bedrijfstakken van de zoekgigant losgekoppeld, zoals het experimentele onderzoekslab X, dat bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s werkt. Andere onderdelen, zoals Android, vallen nog wel onder Google. Dat geldt ook voor diensten als Gmail, YouTube en Chrome.

Het voordeel van de afsplitsing is voornamelijk focus. Google kan zich op een kleiner gebied gaan richten en hoeft zich niet meer met andere projecten te bemoeien. Voor die andere projecten geldt dat ze iets meer vrijheid krijgen om te ontwikkelen.

Dat Alphabet Apple nu voorbij is, betekent niet dat het nooit meer kan veranderen. Het gaat namelijk om beurshandel. Het is mogelijk dat Apple volgend kwartaal weer als ‘winnaar’ uit de bus komt.

Lees meer over Apple

Bron: Alphabet
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu