AirTag: 7 verwachtingen voor Apples eerste tracker

Lars Paijmans
16 april 2021, 12:48
5 min leestijd

Als we de geruchten mogen geloven, wordt hij tijdens het 20 april-event van Apple aangekondigd: de AirTag. Achter de schermen werkt Apple al jaren aan deze kleine speurneus en in dit artikel zetten we de verwachtingen op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Onze verwachtingen van de AirTag

We durven bijna niet meer te schrijven over de AirTag. Telkens wanneer het erop lijkt dat Apple de bluetooth-trackers gaat uitbrengen, gebeurt er niets. Het apparaatje is inmiddels echter zo vaak uitgelekt dat het er vroeg of laat toch van moet komen.

We trekken daarom de stoute schoenen aan en blikken (hopelijk) voor de laatste keer vooruit op het eerste écht nieuwe Apple-apparaat in jaren.

Wat is de AirTag?

Voordat het zover is een korte uitleg, mocht je niet bekend zijn met het veelbesproken product. De AirTag is een bluetooth-tracker; een apparaatje dat een signaal uitzendt dat opgevangen kan worden door je iPhone.

Door de tracker bijvoorbeeld in je rugzak te stoppen kun je op je iPhone precies zien waar deze zich bevindt. Inmiddels is al heel wat informatie uitgelekt, en dit bundelen we in onze AirTag-verwachtingen.

1. Centrale plek in Zoek Mijn-app

Uit gelekte icoontjes en afbeeldingen in iOS is gebleken dat de AirTag een centrale plek krijgt in de Zoek Mijn-app, die standaard op je iPhone staat.

Net als je andere Apple-apparaten zie je straks de exacte locatie van de AirTag op een kaart verschijnen. Door erop te tikken kun je een routebeschrijving opvragen, een melding krijgen als de Tag gevonden wordt, of het apparaat als verloren opgeven.

2. Volledig waterdicht met simpel design

Omdat je de AirTag altijd en overal wil kunnen terugvinden, heeft Apple voor een simpel design gekozen. De AirTag ziet er eruit als een kleine witte schijf met in het midden het Apple-logo. Op de tracker zijn geen aansluitingen of andere ingangen aanwezig. Dat zorgt er ook voor dat het apparaatje goed bestand is tegen de elementen.

Apple AirTag verwachtingen

Volgens geruchten is de AirTag namelijk volledig waterdicht. Ook zou de tracker opgewassen zijn tegen grote hoeveelheden stof. Dat is fijn, want hierdoor overleeft het apparaatje in theorie zelfs de meest stoffige rugzak.

3. Draadloos op te laden, net als de Apple Watch

Omdat er als gezegd geen aansluitingen op de Tag aanwezig zullen zijn, is er ook geen plek voor een Lightning-kabel. In plaats daarvan is het accessoire straks gemakkelijk op te laden zoals je dat ook met een Apple Watch doet. Je legt het apparaatje simpelweg op een draadloze lader.

Als we naar de vermoedelijke vorm kijken, zou het goed kunnen dat je de Tag gewoon op dezelfde lader als de Apple Watch legt, waardoor hij magnetisch en goed blijft zitten.

apple watch opladen
Zo wordt een Apple Watch opgeladen.

4. Speciale AR-functie om de Tag snel te vinden

Ben je de Tag kwijt? Dan is het kaartje in de Zoek Mijn-app voldoende om ongeveer te weten waar hij is gebleven. Een dergelijke kaart wordt echter een stuk minder bruikbaar als je in hetzelfde gebouw bent als waar de Tag zich bevindt.

Zodra je dichtbij de Tag komt, kun je volgens geruchten dan ook een speciale AR-functie gebruiken. Met een druk op de knop wordt de camera van de iPhone geopend, waarmee je dankzij augmented reality kunt zien waar de Tag uithangt. Zo zal er een icoontje boven de bank verschijnen, of voor de deur van de kast waar je ‘m per ongeluk in hebt laten liggen.

airtag verwachtingen 3

5. Extra nauwkeurig dankzij Ultra-Wideband-techniek

Het succes van de AirTag hangt uiteraard samen met hoe nauwkeurig je de locatie van het apparaatje kunt achterhalen. Daar is Apple zich gelukkig ook bewust van, want uit meerdere geruchten blijkt dat het bedrijf de Ultra-Wideband (UWB) techniek wil gebruiken.

Deze technologie is aanwezig in alle nieuwe Apple-apparaten, zoals de iPhone 11– en iPhone 12-familie. Ook de Apple Watch Series 6 en HomePod mini beschikken over UWB. Ultra Wideband is een nauwkeurige techniek die radiosignalen uitzendt in een klein gebied, zodat het weinig stroom kost.

Apple AirTag massaproductie

Dankzij UWB kan een iPhone beter zijn plaats bepalen binnenshuis, zodat de techniek nauwkeuriger werkt dan bluetooth of wifi. Door de AirTag ook uit te rusten met deze techniek, kan de locatie ervan heel precies worden vastgesteld. Een stuk beter dan hoe soortgelijke trackers (zoals bijvoorbeeld die van Tile) dat doen met bluetooth.

Een iPhone met UWB en de Apple Tag kunnen de afstand tot elkaar tot in detail in kaart brengen. Dit gebeurt door de tijd te berekenen die een radiogolf nodig heeft om van het ene naar het andere apparaat te reizen. Daarmee kan een iPhone je tot 5 centimeter van de Tag brengen. Om een beeld te geven: die nauwkeurigheid is zo’n 100 keer beter dan bluetooth en wifi, die bij een afstand van 5 meter al moeite krijgen.

6. AirTag krijgt ‘anti-stalk’-functie

De AirTag is een locatietracker en daardoor ligt het gevaar van stalking op de loer. Het is niet ondenkbaar dat mensen elkaar met het apparaatje gaan bespieden. Om dit te voorkomen heeft Apple een anti-stalking-functie bedacht, zo blijkt uit berichtgeving van Apple-journalist Benjamin Mayo.

airtag-verwachtingen

De schrijver van 9to5Mac ontdekte in de broncode van iOS 14.5, het besturingssysteem van de iPhone, meerdere verwijzingen naar deze functie. Wanneer je rondloopt met een AirTag die niet van jou is, krijg je een melding op je telefoon te zien. Hierin staat dat je mogelijk gevolgd wordt. Indien dit niet het geval is, kun je de notificatie ook wegvegen.

7. AirTag-verwachtingen: onthulling in april

Eerst dachten we dat de AirTag gelijk met de iPhone 12 in oktober 2020 aangekondigd zou worden. Toen dat niet bleek te kloppen keken we uit naar maart, wanneer traditiegetrouw het eerste Apple-event van het jaar plaatsvindt. Omdat de uitnodiging niet op onze deurmat plofte is nu alle hoop gevestigd op 20 april.

Dan vindt namelijk het eerste Apple-event van 2021 plaats. Om klokslag 19:00 uur Nederlandse tijd gaat het digitale evenement van start. Naast de presentatie van de AirTag, verwachten we die avond ook de iPad Pro 2021 en mogelijk nieuwe iMacs te zien.

→ Lees verder: Apple-event: 9 verwachtingen voor het eerste Apple-evenement van 2021

Blijf op de hoogte

Dat waren onze verwachtingen voor de AirTag. Wil je op de hoogte blijven van de aankondiging? Meld je dan aan voor de iPhoned-nieuwsbrief, download onze gratis iPhoned-app of blijf de site checken. Onze redactie doet 20 april uiteraard live verslag van het Apple-event!

AirTag: 6 verwachtingen voor Apples eerste tracker

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Bron afbeelding: Benjamin Mayo (Twitter)
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirTag
Apple AirTag

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen