Om deze 3 redenen brengt Apple de AirPower waarschijnlijk nooit uit

Florence Peeters
17 september 2018, 14:54
3 min leestijd
Om deze 3 redenen brengt Apple de AirPower waarschijnlijk nooit uit

De AirPower werd een jaar geleden aangekondigd, maar is nog steeds niet verschenen. Een nieuw rapport toont dat er verschillende problemen opduiken voor de draadloze oplaadmat. Het lijkt erop dat Apple de AirPower waarschijnlijk nooit meer uitbrengt.

Lees verder na de advertentie.

AirPower problemen: hierom verschijnt de oplader niet

De problemen lijken zich op te stapelen voor Apples draadloze oplaadmat. Vol trots werd de AirPower tijdens de september-keynote in 2017 getoond. De belofte: in 2018 verschijnt de oplaadmat. Er zijn drie oorzaken waarom de AirPower tot op heden nog niet verschenen is. Dat blijkt uit een rapport van Sonny Dickson, die met verschillende betrokken Apple-medewerkers gesproken heeft.

De problemen zijn zo hardnekkig dat de AirPower volgens Dickson nooit zal verschijnen. De naam zou zelfs gebruikt worden voor een totaal nieuw, ander product. Dit zijn de drie AirPower-problemen waar Apple tegenaan loopt.

1. Oververhitting

De AirPower wordt te heet tijdens het opladen, waardoor de laadsnelheid omlaag gaat en ook de geplaatste apparaten kunnen oververhitten. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je iPhone of AirPods slijten en je sneller met een slechte of kapotte accu komt te zitten.

Bovendien zorgt de oververhitting ervoor dat de speciale versie van iOS, die Apple gebruikt in de oplaadmat, niet werkt zoals het hoort. Deze aangepaste iOS-versie zou juist gemaakt zijn om oververhitting te voorkomen, maar leidt dus zelf ook onder het hitteprobleem.

2. Communicatie tussen software en hardware werkt slecht

Apple staat bekend om het naadloos laten samenwerken van hard- en software, maar juist dat gaat mis bij de AirPower. Het lukt het bedrijf uit Cupertino niet om de hard- en software van de mat voor draadloos opladen te laten samenwerken met de apparaten die erop liggen. Ook het doorgeven van data tussen apparaten die gelijktijdig worden opgeladen, blijkt een probleem.

AirPower

Volgens Dickson schort het namelijk vooral bij de communicatie van de Apple Watch en AirPods naar de iPhone. Het idee van de AirPower is dat het accupercentage van alle devices op de mat op je iPhone verschijnen. Het doorgeven van deze data blijft dus een uitdaging, waardoor er je niet ziet hoe vol ieder apparaat zit.

3. Interferentie door meerdere apparaten

Apple wil de AirPower geschikt maken voor het opladen van meerdere devices tegelijk. Doordat een iPhone, Apple Watch en AirPods verschillende groottes hebben, moeten er ook spoelen van verschillende formaten in de AirPower zitten. De oplaadpad bevat volgens Dickson tussen de 21 en 24 verschillende spoelen.

Gebruikers zouden hun apparaten overal op de mat neer moeten kunnen leggen, maar hiervoor moet wel overal de juiste spoel voor ieder device zitten. De grote hoeveelheid spoelen zorgt voor storing, ofwel interferentie. De plaatsing van de spoelen is sowieso enorm complex. Het zou mogelijk opgelost kunnen worden door de AirPower iets groter en dikker te maken, maar dat gaat sterk in tegen het design dat Apple voor ogen heeft.

AirPower wordt nieuwe uitvinding

Vrijwel alle verwijzingen naar de AirPower zijn van Apples website verdwenen, wat aangeeft dat het bedrijf voorlopig niet van plan is om het apparaat op de markt te brengen. Het is onduidelijk of de ontwikkeling van het oplaadmat volledig is afgekapt, of dat Apple opnieuw is begonnen met het ontwerpen ervan.

De bronnen bij Apple van Dickson zien het in ieder geval niet gebeuren dat de AirPower nog in 2018 wordt uitgebracht. Sommige medewerkers stellen zelfs dat het concept en patent van de AirPower wordt gebruikt voor een volledig nieuw en ander product. Een dergelijk apparaat zou volgens bronnen dan op zijn vroegst in de lente van 2019 worden gepresenteerd.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Apple, Geruchten
Thema: Apple
Device: AirPower

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirPower
Apple AirPower
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen