Opinie: 2 jaar later zijn de AirPods nog steeds vreemd en fantastisch

Erwin Vogelaar
9 november 2018, 19:33
3 min leestijd
Opinie: 2 jaar later zijn de AirPods nog steeds vreemd en fantastisch

De AirPods zijn nu ongeveer twee jaar beschikbaar. Na heel wat luisteruren verder vallen twee dingen op: Apples oordopjes zijn nog steeds vreemd, maar voornamelijk fantastisch.

Lees verder na de advertentie.

Apple AirPods: twee jaar later

Toen de AirPods twee jaar geleden in de winkels verschenen, werden deze draadloze oordopjes van Apple zowel geprezen als uitgelachen. We kennen allemaal wel de plaatjes van mensen die een Oral-B-opzetborsteltje in hun oor staken om het design van de AirPods belachelijk te maken.

Deze reactie is voorspelbaar. Eerst wordt vernieuwend design belachelijk gemaakt, totdat men het gewend is en lacht over het volgende ding. Denk qua smartphones recentelijk maar aan de notch. Aanvankelijk moest men lachen over de inkeping in het scherm van de iPhone X, maar inmiddels heeft bijna elke fabrikant smartphones met notches, en weten we niet beter.

airpods twee jaar later

Hoewel ik zelf elke dag met AirPods rondloop en de meeste iPhoned-collega’s ook deze oordopjes dragen, blijft het toch vreemd om ze in ‘het wild’ tegen te komen. Ze zijn net iets te lang en vallen door de spookwitte kleur net teveel op. Eigenlijk ziet het er gewoon nog steeds niet uit.

De draad kwijt

Twee jaar geleden was ik vooral huiverig dat ik snel een dopje zou kwijtraken. Ik was al gewend om draadloos muziek te luisteren: hiervoor met draadloze koptelefoons en daarvoor met twee dopjes verbonden aan een draadje. In bijvoorbeeld de supermarkt is het dan makkelijk om even een dopje uit te doen of je koptelefoon om je nek te hangen. Doe je dat met een AirPod, dan kun je deze zo kwijtraken. Ik was er van overtuigd dat ik binnen een maand nog maar met één dopje rond zou lopen.

Goed nieuws: dat is niet gebeurd. Wel merk ik inmiddels dat ik minder vaak de moeite doe om een dopje uit te doen. Dat is deels luiheid, maar ook omdat ik nog steeds zuinig ben op deze dopjes. Zelfs twee jaar later zijn de AirPods namelijk nog een van de meest toffe techproducten die ik dagelijks gebruik.

Fijnste product

Het maakt niet uit waar ik audio wil luisteren. Of ik nou achter een bureau werk en muziek nodig heb, een urenlange wandeling maak en een audioboek luister, of een podcast aanzet tijdens het koken. Draadloze koptelefoons gaven ook wel deze vrijheid, maar de AirPods doen daar een schepje bovenop.

Ik kan zelfs zonder problemen muziek of podcasts luisteren terwijl ik de meest complexe yogabewegingen uitvoer, waarbij elke andere koptelefoon of in de weg zou zitten of van mijn hoofd zou vallen. Zelfs op z’n kop vallen de dopjes niet uit mijn oren. De mogelijkheid om op elk moment privé audio te kunnen luisteren door het kleine doosje van de AirPods in je jaszak of tas te steken, is tevens een grote winst.

airpods twee jaar later

Wensen

De AirPods zijn niet perfect. De grootste wens die overblijft ontstond al bij de keer AirPods dragen: de mogelijkheid om het volume aan te passen. De AirPods hebben geen optie om dit handmatig te doen en passen het volume ook niet automatisch aan op basis van het omgevingsgeluid.

Waarschijnlijk komt er binnenkort een nieuwe versie van de AirPods uit, onder andere met betere bluetooth. Daarnaast wordt er ook gesproken over gezondheidssensoren. Naast volumebesturing en eventuele waterdichtheid voelt de rest echter als extra. De basis is namelijk zo sterk, dat we ook twee jaar later de huidige AirPods zonder enige twijfel aanraden. Ook al blijft het er maf uitzien.

Wist je dat de AirPods ook te gebruiken zijn als gehoorapparaat?

Lees meer over de AirPods

Categorie: Achtergrond
Device: AirPods

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirPods
Apple AirPods
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen