De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Opinie: Waarom Apple meer fitness-sensoren in de AirPods moet stoppen

Rutger Otto
16 maart 2017, 21:11
3 min leestijd
Opinie: Waarom Apple meer fitness-sensoren in de AirPods moet stoppen

Met gezondheid- en fitnesstoepassingen in de AirPods kan Apple ook mensen bereiken die een Apple Watch te duur vinden. Via de oren is van alles te meten.

Lees verder na de advertentie.

De draadloze oordoppen van Apple

De AirPods van Apple zijn sinds half december te koop, maar er is nog steeds een schaarste. Wil je de draadloze oordoppen aanschaffen, dan duurt het zes weken via de online winkel van Apple voordat je ze in huis hebt. Ze zijn schaars, maar de meeste bezitters zijn tevreden met hun exemplaren. Je koppelt ze snel, ze laden rap op en de accu gaat lang genoeg mee. Maar ze doen ook nog een heleboel niet.

We schreven begin dit jaar een AirPods wensenlijst met functies die nog ontbraken. Eén daarvan was de ondersteuning voor meer gezondheidsfuncties. Dat klinkt misschien raar, maar in dit artikel willen we daar iets dieper op in gaan.

airpods update installeren

Meer sensoren in je oren

Met de komst van de iPhone 7 heeft Apple geprobeerd om gebruikers naar draadloze oordoppen en koptelefoons te wijzen. Er is geen koptelefoonaansluiting meer, wel kun je een draad kwijt in de Lightning-poort, desnoods met een verloopstukje. Het liefst ziet Apple een draadloze toekomst waarin mensen met AirPods (179 euro) rondlopen. Veel mensen vinden ze nog te duur, maar dat valt vergeleken met de concurrentie en de kwaliteit eigenlijk best wel mee. Hetzelfde geldt overigens voor het design. Ja, er zit een steeltje aan, maar de oortjes puilen tenminste niet enorm uit.

Qua functies kan het uitgebreider. Draadloze oordoppen van concurrenten ondersteunen soms sensoren waarmee je verschillende metingen kunt doen. Misschien wel de belangrijkste daarvan is de hartslagmeter, want sensoren kunnen de hartslag binnen je oor registeren. Volgens fabrikanten als Jabra gebeurt dat zelfs met ‘medische nauwkeurigheid’. Dat heeft voornamelijk nut tijdens het sporten als je op een bepaalde intensiteit traint met de hartslag, maar je zou hiermee ook je hartslag op verschillende momenten van de dag kunnen meten.

Er is meer mogelijk op het gebied van fitness- en gezondheidsmeting. Met sensoren zou je bijvoorbeeld ook afstand, snelheid en verbrande calorieën kunnen meten. Enig nadeel is dat je met een iPhone moet zeulen om de metingen af te lezen. Ook zouden de AirPods met deze extra sensoren waarschijnlijk groter moeten worden om het allemaal te passen.

AirPods hartslag

Apple zelf lijkt ook wel interesse te hebben in biometrische toepassingen in AirPods. Het bedrijf kreeg daarvoor meerdere patenten toegewezen. De nieuwste drie patenten dragen de titel ‘Earbuds with biometric sensing‘ en dat zegt eigenlijk al genoeg. In de omschrijving worden draadloze oordopjes omschreven met ten minste één biometrische sensor, de hartslagmeter. Apple beoogt in het patent eenzelfde techniek als al in de Apple Watch zit. Daarmee kan Apple de hartslag meten door met een lampje op de huid te schijnen. De reflectie daarvan kan gebruikt worden om de bloedstroom te bepalen.

De plaatjes van deze patenten zien er niet uit dan de bekende oordopjes van Apple. Eind vorig jaar dook ook al een patent op over een ‘Sport monitoring system for headphones‘. Toen zagen we hoe deze technologie best in een oordopje kon passen. In dat patent gaat het niet alleen om een hartslagmeter, maar ook om een thermometer, een transpiratiemeter en sensoren die beweging detecteren.

AirPods review

Voorlopig nog niet

Besef wel dat het hier gaat om patenten. En zoals het vaak gaat, zien we daar lange tijd of zelfs nooit meer iets van terug. Daarnaast lijkt het ons sterk dat er snel een volgende versie van de AirPods komt die zulke functies ondersteunt. De huidige oordopjes zijn immers al nauwelijks leverbaar. Brengt Apple AirPods met biometrische sensoren uit, dan zou dat de draadloze revolutie die met de iPhone 7 is ingezet mogelijk ten goede komen. Mogelijk net zoals Apple sporters overhaalde om de Apple Watch in huis te halen.

Laat ons onder dit artikel weten of jij zulke AirPods wel ziet zitten. Lees ook onze AirPods tweede indruk.

Lees het laatste nieuws over de AirPods

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirPods
Apple AirPods

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen