Airbnb aangeklaagd wegens ‘discriminatie tegen donkere gebruikers’

Rutger Otto
19 mei 2016, 12:12
1 min leestijd
Airbnb aangeklaagd wegens ‘discriminatie tegen donkere gebruikers’

De populaire vakantiehuisdienst Airbnb wordt aangeklaagd door een man die claimt gediscrimineerd te zijn door zijn huidskleur.

Lees verder na de advertentie.

Airbnb discriminatie

Dat schrijft Mashable op basis van een ingediende klacht tegen Airbnb. De 25-jarige Gregory Seldon werd afgewezen voor een huis in maart van vorig jaar. Volgens hem kwam dat omdat hij een donkere huidskleur heeft.

In de ingediende klacht bij de rechtbank staat dat hij met vrienden een weekend weg wilde. Om een verblijfplaats te zoeken, gebruikte hij Airbnb, met name omdat het een prijsvriendelijke optie is. Zijn profiel was gelinkt aan Facebook, dus zijn profielfoto, opleiding en leeftijd waren te zien voor de huurder.

Maar hij werd afgewezen. Toen hij dat verdacht vond, probeerde Seldon het nog eens met nep-profielen van blanke mannen en andere namen. Daarmee werd hij constant wel geaccepteerd. In de klacht meldt Seldon ook dat het bedrijf hem ‘vernederde’ toen hij het aankaartte. Seldon hoopt via een rechtszaak een schadevergoeding te krijgen.

apple tv airbnb

#AirbnbWhileBlack

Het is niet de eerste keer dat Airbnb (met populaire en fraaie iOS-app) beschuldigd wordt van discriminerende gebruikers. In 2014 bleek uit onderzoek van Harvard dat aanvragen van donkere gebruikers en Afro-Amerikaanse namen gemiddeld 16 procent vaker werden afgewezen dan gelijke gasten met blanke namen. Seldon zelf zorgde eerder al dat hij dit jaar trending topic werd op Twitter, toen #AirbnbWhileBack werd opgepikt. Daarmee deelden Twitteraars hun negatieve ervaringen met Airbnb.

Reactie Airbnb

In een reactie aan Mashable laat Airbnb weten dat het discriminatie ‘onacceptabel’ vindt. “Onze missie is juist om mensen dichter bij elkaar te brengen. We nemen harde maatregelen om discriminatie te bestrijden binnen onze community.”

Lees meer over apps

Bron: Mashable
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu