Opinie: de afbouw van iTunes is begonnen, en dat is maar goed ook
Lars Paymans

Koptelefoonaansluitingen, homeknoppen en vingerafdrukcanners; Apple heeft er geen moeite mee om standaarden te schrappen. Toch blijft iTunes al jaren een doorn in het oog van veel Apple-gebruikers, maar het einde lijkt in zicht.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iTunes opinie: het is tijd om af te bouwen

Een op het eerste gezicht doorsnee mededeling van Apple zou zomaar eens meer kunnen betekenen. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat de volgende versie van iTunes geen apart onderdeel voor iTunes U meer krijgt. In plaats daarvan wordt de volledige inhoud hiervan overgeheveld naar de Podcasts-afdeling.

iTunes chaos

Dit betekent ook dat alle cursussen en lespakketten van iTunes U voortaan alleen te openen zijn via de iOS-app op de iPhone en iPad. Geen gekke keus, want sinds de introductie van de U-app in 2012 zijn de lespaketten voor iOS geoptimaliseerd.

Misschien nog wel belangrijker is dat iTunes hierdoor wat minder druk wordt. De afgelopen jaren bleef Apple maar functies aan het programma toevoegen, zodat iTunes na verloop van tijd veranderde in een vergaarbak van films, podcasts, apparaatbeheer en muziek.

iTunes opinie

Toch blijft er door deze beslissing van Apple een gat over: er is nu geen manier meer om iTunes U op je Mac te bekijken. De update verschijnt echter pas dit najaar, dus dat betekent dat er eerst nog een Apple-keynote op de planning staat. Daar worden traditiegetrouw ook de aanstormende software-updates van iOS, macOS en watchOS nog vluchtig besproken.

Een nieuwe vorm voor het nieuwe Apple

Het zou ons dus niks verbazen als we hier een nieuwe vorm van iTunes te zien krijgen. Het is namelijk hoog tijd dat Apple het programma grondig vernieuwt, zeker met het oog op de ambities die het bedrijf heeft op het gebied van eigen series en films. Als Apple bereid is om een miljard dollar uit te trekken voor het produceren en aantrekken van eigen tv-series, dan hoort daar ook een platform bij dat deze dienst kan presenteren.

Het huidige iTunes is daar simpelweg te verwarrend en onoverzichtelijk voor. Apple kondigde de start van Carpool Karaoke met veel bombarie aan, maar sindsdien zijn alleen de uitgelichte blokken in de App Store en iTunes Store te gebruiken om nieuwe afleveringen aan de man te brengen.

Laten we dus hopen dat iTunes U de eerste en nog lang niet de laatste stap van Apple is om van iTunes een luchtiger programma te maken met een duidelijk doel: het aanbieden van Apples diensten op een desktop.

Lees ook: 5 dingen die Apple aan iTunes kan en moet verbeteren

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.