Adobe werkt aan manier voor mobiele fotobewerking met je stem

Rutger Otto
12 januari 2017, 14:51
2 min leestijd
Adobe werkt aan manier voor mobiele fotobewerking met je stem

Spraakassistenten gaan de komende tijd alleen maar meer opduiken in producten en software. Adobe bekijkt de mogelijkheden om foto’s te bewerken met je stem.

Lees verder na de advertentie.

Adobe spraakassistent

Op de afgelopen techbeurs CES in Las Vegas was de toevoeging van spraak aan apparaten één van de grote trends. Het gaat hierbij niet alleen om slimme speakers, maar zelfs prullenbakken die op je stem reageren. Apple maakt al jaren gebruik van stembediening, dankzij de dicteerfunctie en Siri, die inmiddels niet alleen meer op iOS beschikbaar is, maar ook op macOS en tvOS.

Adobe, de maker van onder meer Photoshop, werkt eveneens aan een spraakoplossing voor zijn software. Dat laat het bedrijf zien in een kort filmpje op YouTube. In de video wordt een assistent gebruikt om wat basale aanpassingen te maken aan een plaatje. Zo kan de software op een iPad een afbeelding uitsnijden en draaien. Vervolgens is het plaatje via Facebook te delen.

Nu nog slechts onderzoek

Het Adobe Research team is nog aan het onderzoeken wat een digitale assistent kan betekenen bij het bewerken van foto’s. “We combineren de techniek van spraakinteractie met wat gebruikers met de software doen”, schrijft Adobe onder de video. “Ons spraakherkenningssysteem is in staat om natuurlijke steminstructies op te volgen, zowel via software op het apparaat als via een clouddienst. Dit is een eerste stap richting een spraakbestuurde interface waarmee onze klanten gemakkelijk plaatjes kunnen zoeken en aanpassen.”

Simpele aanpassingen

De spraakfunctie lijkt vooralsnog gericht te zijn op mobiel. Dat is niet gek, omdat aanpassingen op de smartphone en tablet vaak iets eenvoudiger van aard zijn dan op de computer. Voor complexe bewerk-opties schiet spraakassistentie mogelijk nog iets te kort. Daarnaast is het maar de vraag of je niet alsnog sneller bent om een afbeelding te draaien met enkele tikken op het scherm, in plaats van je stem te gebruiken. Op dit moment werkt Adobe nog aan de functie en mogelijkheden, wanneer en of we de spraakassistent in apps van het bedrijf terugzien is nog onduidelijk.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen