Adobe Flash klaar voor gebruik, maar weigering door Apple
Redactie

Sinds Steve Jobs Adobe ervan verwijt dat de Flash voor de iPhone/iPod Touch/iPad niet probleemloos zou functioneren, heeft Kevin Lynch (CTO van Adobe) op zijn blog bevestigd dat Flash reeds sinds een jaar klaar voor gebruik is. Adobe staat op het punt zijn nieuwste versie Flash Player 10.1 te gaan implementeren op alle bekende smartphones met uitzondering van 1 toestel: de iPhone.

Hierbij denken we aan Google’s Android, RIM’s Blackberry, Nokia, Palm Pre en nog vele andere grote merken. Flash in de browser biedt een serieus competitief voordeel voor deze toestellen. Maar hoe zit het nu met Flash voor de iPhone, de iPod Touch en de iPad? Volgens Adobe is het aldus perfect mogelijk om Flash te activeren op zulke toestellen, echter kiest Apple  ervoor dit niet toe te laten en de gebruikers zijn hiervan de ongelukkige slachtoffers. Het ontbreken van Adobe Flash op een smartphone zorgt voor een grote beperking in die zin dat niet alle webinhoud optimaal kan worden weergegeven. Het is namelijk bovendien zo dat 85% van alle topwebsites Flash-inhoud benuttigen. Het valt dan ook niet te begrijpen waarom Mr. Jobs Flash niet toelaat. Ik kijk alvast uit naar een samenwerking tussen de twee.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Jan

  Tijd voor een Android toestelletje denk ik.

 • JK

  Dus het word voor mij de HTC Hero, de Motorola Droid of de Nokia N900

 • Waarom gooien ze die flash dan gewoon niet in de Cydia directory? Er zijn toch genoeg mensen met een gehackte iphone. Kunnen ze direct aan het grote publiek laten zien of die flash op de iphone echt bugvrij is..

 • Check even op je iPhone hoeveel van die kleine lullige apps erop staan? van die apps die je gemakkelijk in flash kunt maken? Die je dus prima online kunt spelen? Zonder er een app voor te downloaden? Waar je vaak voor moet betalen? Waar Apple eenpaar centen van meepakt? Dat is denk ik een belangrijke reden waarom er geen flash op de iPhone komt.

 • A. T

  Kom op dan!! Ik zie GEEN ENKEL nadeel aan Flash op de iPhone. Dat is het enige dat de iPhone mist…

 • Henk

  “Het is namelijk bovendien zo dat 85% van alle topwebsites Flash-inhoud benuttigen.” Is dat zo?Graag wat voorbeelden van sites want daar geloof ik niets van. Zelfs Apple zelf gebruikt geen flash.

 • NiPhoned

  @Henk

  Dit zijn de woorden van Kevin Lynch (CTO van Adobe).
  Ik denk dat hij hieromtrent wel een goed beeld over heeft.

 • Richard Schouten

  #Koekerd heeft gelijk: Door Flash worden duizenden Apps overbodig. Je zou deze apps dan eenvoudig in Flash kunnen maken.

  Er zijn dus 2 redenen voor Apple:
  1. Het kost ze teveel inkomsten
  2. Flash is oorzaak nummer 1 van het crashen van de diverse browsers. Dat is al op PC’s en Mac’s en zal dus ZEKER op het mobiele platform tot problemen lijden.

  Laat die Flash inderdaad maar eens toe tot het Cydia platform, ben benieuwd hoe het zich houd in de praktijk. Een grote bak ellende neem ik aan, dat zullen ze bij Apple vast wel getest hebben, denk je niet?