Adblock Plus wil advertenties in iOS-apps volledig blokkeren

Wouter Nijsen
10 augustus 2015, 12:38
2 min leestijd
Adblock Plus wil advertenties in iOS-apps volledig blokkeren

AdBlock Plus, bekend van de veelgebruikte adblockers op de pc en Mac, wil software maken voor iOS-apps waarmee advertenties geblokkeerd kunnen worden. Het is echter nog maar de vraag of dat wel mogelijk is.

Lees verder na de advertentie.

AdBlock Plus op iOS

Dat meldt AdBlock Plus in een blogpost. In het bericht geeft het bedrijf aan dat het van plan is om software te ontwikkelen om advertenties in iOS-apps volledig te blokkeren. Volgens AdBlock Plus doen advertenties in apps af aan de gebruikerservaring, verbruiken ze onnodig veel energie, maken ze apparaten trager en leiden ze simpelweg te veel af. Daar moet met nieuwe software verandering in komen.

iphone 6s release apple nieuws

Het is echter nog onduidelijk of de software er daadwerkelijk komt. AdBlock Plus is afhankelijk van de tools van Apple, waarmee software voor het aanstaande iOS 9 kan worden ontwikkeld, en die zijn momenteel nog niet beschikbaar. Wel wordt binnen enkele weken een andere app van AdBlock Plus uitgebracht: de AdBlock Browser. Met deze browser, die al een tijdje beschikbaar is voor Android, kunnen gebruikers browsen op het internet zonder dat ze worden gestoord door advertenties.

Adblockers in iOS 9

Een tijdje geleden werd duidelijk dat Safari in iOS 9 standaard ondersteuning krijgt voor adblockers. Apple geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om extensies voor de browser te maken, waardoor content geblokkeerd kan worden. Denk hierbij aan advertenties, cookies, afbeeldingen en pop-ups. Op OS X is dat al mogelijk, omdat Safari al een tijdje ondersteuning heeft voor adblockers.

De adblock-ondersteuning is een positieve ontwikkeling voor gebruikers, maar nadelig voor contentaanbieders, omdat zij zo hun advertentie-inkomsten mislopen. Een gedeelte van de inkomsten die bijvoorbeeld iPhoned.nl draaiend houdt, is afkomstig uit advertenties.

iOS 9 wordt deze herfst beschikbaar. De nieuwe iOS-versie draait op de iPhone 4S, 5, 5C, 5S, 6, 6 Plus, iPod touch 5e en 6e generatie, iPad Mini 1, 2, 3, iPad Air en iPad Air 2 en de iPad 2, 3e generatie en 4e generatie.

Het laatste nieuws over iOS 9

Bron: AdBlock Plus
Categorieën: Apps, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen