Aantal verscheepte smartphones bereikt piek

Rutger Otto
28 april 2016, 14:07
1 min leestijd
Aantal verscheepte smartphones bereikt piek

Het is niet alleen Apple die minder iPhones verscheepte dit jaar. Smartphonemakers wereldwijd hebben er last van.

Lees verder na de advertentie.

Aantal verscheepte smartphones stagneert

Uit een marktonderzoek van IDC blijkt dat het aantal verscheepte telefoons in het eerste kwartaal van 2016 nauwelijks is gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wereldwijd verscheepten fabrikanten slechts 0,2 procent meer, wat de kleinste groei in de smartwatchindustrie ooit is.

Hoewel het bedrijf 0,6 procent minder smartphones verkoopt dan een jaar geleden, blijft Samsung de marktleider. De Galaxy S7 verkocht erg goed in maart, zo stellen de onderzoekers. Samsung geeft zelf geen cijfers over smartphoneverkopen.

smartphone verkoop

Apple-cijfers

Bij Apple was de schade een stuk groter, al is het bedrijf na Samsung nog steeds de grootste. In de eerste drie maanden verscheepte Apple 51,2 miljoen toestellen, wat maar liefst 16,3 procent minder is dan vorig jaar, toen het er 61,2 miljoen waren. Uit de presentatie van de kwartaalcijfers bleek al dat Apple voor het eerst sinds 2003 geen recordomzet maakte, met name door tegenvallende iPhone-verkopen.

Opvallend is dat de top vijf van meest verscheepte telefoons wordt aangevuld door drie merken uit China: Huawei, Oppo en Vivo. Volgens IDM zijn de laatste twee flink gegroeid. “Oppo en Vivo hebben de merken Lenovo en Xiaomi ingehaald”, zo luidt het onderzoek. Huawei steeg ook sterk met 58,4 procent meer verscheepte toestellen in vergelijking met een jaar eerder. Oppo haalde zelfs een stijging van 153,2 procent en Vivo van 123,8 procent.

Totaal-aantal

In totaal werden er van alle andere smartphonemerken 141,5 miljoen toestellen verscheept. Dat is 11,4 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2015. Toen stond de teller op 159,8 miljoen. Alles bij elkaar werden er in de afgelopen drie maanden 334,9 miljoen toestellen verscheept, dat waren er vorig jaar in dezelfde periode 334,4 miljoen.

Lees meer over Apple

Bron: IDC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu