Aantal iTunes downloads in Amerika voor het eerst gedaald
Roel van Hout

Zouden streaming-diensten dan toch aan de winnende hand zijn? In Amerika is het aantal iTunes downloads in 2013 voor het eerst gedaald.

Sinds de iTunes Store werd geopend in 2003 werd er in Amerika nooit eerder een daling in het aantal legaal gedownloade nummers en albums waargenomen.

Maar digitale muziekwinkels, waaronder dus ook iTunes, kampten in 2013 met een terugloop in de verkoop van met name losse nummers: deze daalde met 5,7 procent van 1,34 miljard tot 1,26 miljard verkochte nummers, aldus Billboard. Het aantal verkochte hele albums bleef met een aantal van 117,6 miljoen verkochte exemplaren nagenoeg gelijk aan dat van 2012, toen er 117,7 miljoen digitale albums werden verkocht.

‘Daling in iTunes downloads is een gevolg van streaming-diensten’

Bij de platenmaatschappijen weten ze wel waar deze daling in onder meer iTunes downloads door komt: streaming-diensten voor muziek zoals Pandora, Spotify en Google Play Music. Daarbij abonneert de klant zich voor een bepaald bedrag per maand, om vervolgens onbeperkt muziek te kunnen luisteren.

Ook iTunes Radio zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld, aangezien deze dienst volledig gratis is: de optie tot betaling om reclame te verwijderen is optioneel, je wordt niet begrensd in je gebruik wanneer je niet betaalt.

In Amerika doet iTunes Radio het prima. Apple sprak al de wens uit om de dienst snel naar andere delen van de wereld te brengen. Wanneer we deze in Nederland kunnen verwachten, is nog niet bekend.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.