‘TSMC start productie van nieuwe A13-chip voor 2019 iPhones’

Lars Paijmans
13 mei 2019, 9:00
2 min leestijd
‘TSMC start productie van nieuwe A13-chip voor 2019 iPhones’

Apple-fabrikant TSMC zou zijn begonnen met de eerste productie van de A13-chip. Deze door Apple-ontworpen processor vinden we eind dit jaar terug in de iPhone 11 of iPhone 11 Pro.

Lees verder na de advertentie.

A13-chip productie gestart

Het bericht is afkomstig van Bloomberg, dat wel vaker bronnen heeft die het bij het rechte eind hebben. TSMC zou wederom aan het roer staan om deze chips te produceren, die een zogenaamd 7 nanometer-plus-techniek zouden gebruiken. Dit is een aangepaste versie van het 7 nanometer-proces, dat vorig jaar voor de A12-chip in de iPhone XS en iPhone XR werd gebruikt.

A13-chip productie

Dit proces maakt het mogelijk om een chip heel klein te maken, zonder in te leveren op het gebied van prestaties en energiezuinigheid. Dit is mogelijk door verschillende lagen met elektronica op elkaar te plaatsen, in plaats van naast elkaar.

Volgens Bloomberg rollen de eerste test-exemplaren van de A13-chip inmiddels van de lopende band. Daarna zal later deze maand de massaproductie van de chip van start gaan. Daarmee is hij mooi op tijd voor de lancering van de opvolgers van de iPhone XS, XS Max en iPhone XR in september. Deze zouden de codenaam D43 voor de nieuwe iPhone XS en N104 voor de nieuwe iPhone XR hanteren.

Meer cameralenzen, draadloos laden

De bronnen weten niet alleen iets te vertellen over de A13-productie, maar ook over een aantal geruchten die we al eerder over de 2019 iPhones hebben gehoord. Zo zouden de nieuwe XS en XS Max een driedubbele cameralens krijgen voor betere kwaliteit en een verbeterde zoomfunctie.

De iPhone 11 krijgt een dubbele lens. De behuizing zou 0,5 millimeter dikker worden om deze lens te huisvesten. Ook kun je de achterkant van de iPhones gebruiken om je Apple Watch of AirPods draadloos mee op te laden.

Het gerucht onderstreept bovendien dat Apple nog steeds onderzoek doet om ook zijn eigen Mac-chips te gaan ontwerpen. Voorlopig is de kwaliteit echter niet hoog genoeg, dus zitten er in ieder geval dit jaar nog processors van externe bedrijven in nieuwe MacBooks en iMacs.

Lees ook: Dit nieuwe concept brengt de iPhone 2019 en iOS 13 tot leven

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 11
Apple iPhone 11

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu