‘A12-chip in nieuwe iPhones geeft Apple grote voorsprong op concurrentie’

Lars Paijmans
5 september 2018, 9:14
2 min leestijd
‘A12-chip in nieuwe iPhones geeft Apple grote voorsprong op concurrentie’

De nieuwe A12-chip die Apple in de drie 2018 iPhones verwerkt, zou zo’n grote stap voorwaarts zijn dat het bedrijf er nog lang van kan profiteren.

Lees verder na de advertentie.

A12-chip gaat Apple voordelen opleveren

Net zoals er ieder jaar een nieuwe iPhone verschijnt, brengt Apple ook iedere 12 maanden een nieuw model in de A-serie van chips uit. Deze chips worden door Apple ontworpen en komen dan ook exclusief in apparaten van het bedrijf uit Cupertino terecht.

Dat zorgt volgens Digitimes dit jaar meer dan ooit voor een grote voorsprong op de concurrentie. Apple stapt namelijk over op een 7 nanometer proces voor de A12-chip, terwijl veel concurrerende chips nog 10 nanometers of meer gebruiken.

A12-chip

Sterker nog: vier grote chipmakers hadden plannen om dit jaar ook de stap naar 7 te maken, maar moesten dit noodgedwongen uitstellen. Om de overstap te maken, moet een groot deel van het productieproces worden omgegooid, en dat brengt flinke kosten met zich mee. Onder meer Qualcomm en MediaTek hebben om die reden het project uitgesteld naar 2019 of later.

Dat maakt van Apple de enige partij die dit jaar met TSMC in zee gaat om 7 nanometer-chips te produceren. Ook Samsung zou hard zijn best doen om deze nieuwe A12-chips te kunnen maken, in de hoop om wederom voor Apple een deel van de productie op zich te kunnen nemen. In het verleden verdeelde Apple immers de productie van deze chips tussen Samsung en TSMC. Sinds de iPhone 7 is het bedrijf uit Cupertino volledig overgestapt op TSMC en liet het Samsung links liggen, al maken zij nog wel de oled-schermen die in de iPhone X en de iPhone XS zullen zitten.

Sneller, energiezuiniger en kleiner

Wat het exacte voordeel van deze nieuwe chip zal zijn is nog even afwachten, maar uit geruchten is al gebleken dat deze een aantal grote voordelen ten opzichte van oudere modellen heeft. Zo is de chip een stuk kleiner, waardoor er meer ruimte overblijft voor andere onderdelen in het toestel. Ondanks dit kleinere formaat heeft de chip wel snellere prestaties en verbruikt hij minder energie. Goed nieuws voor de iPhone 2018 accuduur dus.

Volgende week woensdag op 12 september zullen we zien hoe krachtig de nieuwe A12-chip van Apple is. Dan onthult het bedrijf de drie nieuwe iPhones die dit jaar nog in de winkels liggen. Zowel de iPhone XS, iPhone XS Max als de goedkopere iPhone XR draaien naar verwachting op de nieuwe chip, wat de prestaties naar een nog hoger niveau tilt dan we van het bedrijf gewend zijn. Bekijk hieronder een overzicht van alle aankondigingen die Apple op het event zal doen.

Bron: Digitimes
Bron afbeelding: Gizchina
Categorieën: Devices, Geruchten

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XR
Apple iPhone XR
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen