7 zaken die we tot nu toe over iOS 9 weten

Rutger Otto
27 mei 2015, 12:11
2 min leestijd
7 zaken die we tot nu toe over iOS 9 weten

In aanloop naar de ontwikkelaarsconferentie WWDC lekt er steeds meer informatie uit over iOS 9, het nieuwe besturingssysteem voor Apples mobiele apparaten. In dit artikel lees je wat we tot nu toe weten.

Lees verder na de advertentie.

1. Focus op stabiliteitios 9

Het belangrijkste van iOS 9 zal de verbetering van stabiliteit en beveiliging zijn. Toen iOS 8 net uitkwam, hadden veel gebruikers last van bugs en fouten. Als iOS 9 uitkomt, moet hij vanaf het begin meteen stabiel en goed op iOS-apparaten draaien.

2. Ondersteuning voor oudere apparaten

Apple zou iOS 9 zo inrichten, dat ook toestellen met een oudere A5-chip, zoals de iPhone 4S en de originele iPad mini, nog werken met de nieuwe software-update. Zelfs de iPad 2 draait nog met deze chip, dus wellicht zal ook die tablet ondersteuning blijven houden. Dit zou mogelijk zijn omdat iOS zeer efficient werkt.

3. Vertrouwde wifi

Apple test mogelijk een ‘vertrouwde wifi’-functie, waarmee iOS-toestellen en Macs straks kunnen verbinden met vertrouwde draadloze routers, zonder dat er extra beveiliging aan te pas komt. Bij niet-herkende routers zou juist een zwaardere versleutelde verbinding worden opgezet voor de veiligheid.

4. Nieuw toetsenbord

Stapt Apple nu eindelijk van die hoofdletters af? Volgens de laatste iOS 9 geruchten komt er een nieuw toetsenbord, waarbij de Shift-toets wordt verbeterd. Als Shift niet is ingedrukt, zouden de letters worden weergegeven als kleine letters, niet als hoofdletters, zoals nu constant het geval is. Dat leidt af en toe tot verwarring. Ook verandert het ontwerp van het toetsenbord wellicht, met meer bewerk-opties voor gebruikers.

iphone 6s touch

5. Force Touch

De nieuwe iPhones, de vermeende iPhone 6S en iPhone 6S Plus, die dit jaar worden aangekondigd, zijn waarschijnlijk uitgerust met Force Touch. Dat betekent dat gebruikers verschillende acties kunnen uitvoeren, afhankelijk van hoe hard ze het scherm indrukken. Dat betekent wel dat Apple iOS 9 klaar moet maken voor Force Touch-ondersteuning. Het is echter de vraag of het bedrijf uit Cupertino dit al tijdens het WWDC aankondigt, omdat ze daarmee informatie over nieuwe iPhones verklappen.

6. Openbaar vervoer in Kaarten-app

Apple werkt aan een functie in de Kaarten-app waarmee gebruikers hun reis kunnen plannen met het ov. De vraag is echter wie er gebruik van kunnen maken, want volgens de laatste berichten zal de dienst aanvankelijk slechts in een klein aantal steden beschikbaar zijn.

kaarten-app navigatie

7. Meer iOS 9 geruchten

Als laatst voert Apple wellicht kleine veranderingen door. Zo zou je straks kunnen zien wie je bericht in een groepsgesprek in de Berichten-app heeft ontvangen en gelezen. Ook denkt Apple erover na om Game Center uit iOS te halen. Verder verwachten we verbeteringen in de Gezondheid-app.

Categorieën: Geruchten, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's