‘iPhone met 5G loopt vertraging op: deze opties heeft Apple’

Michel van 't Klaphek
5 maart 2019, 19:06
2 min leestijd

De eerste iPhone met 5G komt minimaal anderhalf jaar na de eerste Android-smartphones met deze internetsnelheid uit. Apple zit in een lastig parket en heeft vier opties om de vertraging te beperken.

Lees verder na de advertentie.

‘5G-iPhone vertraging: deze opties heeft Apple’

Dat zeggen analisten van Cowen, een bekend onderzoeksbureau. De belangrijkste reden van deze vertraging is het feit dat Intel niet in staat is om hoogwaardige 5G-modems te maken. Hierdoor staat Apple voor de keuze: of anderhalf jaar wachten en een iPhone met ‘middelmatig’ modem uitbrengen, of nog langer aan de zijkant staan en wel kwaliteit leveren.

Cowen raadt Apple aan om voor de eerste optie te gaan, en zo de achterstand op concurrenten te beperken. De tweede optie is om in zee te gaan met Samsung. Aan deze samenwerking kleeft echter een groot nadeel: het Zuid-Koreaanse bedrijf zou de hoofdprijs vragen voor haar 5G-modems, helemaal omdat Apple nu in een lastige situatie zit. Samsung is hierdoor in de unieke gelegenheid om ver uit te lopen, en geeft dit niet zomaar prijs.

Ook interessant: Uitleg: Alles over 5G en je gezondheid

‘Het wordt lastig voor Apple’

Ten derde zou Apple het juridisch getrouwtrek met Qualcomm kunnen beëindigen. De twee partijen zijn al jaren in rechtszaken met elkaar verwikkeld, omdat de chipfabrikant zich schuldig zou maken aan machtsmisbruik. Cowen denkt dat Apple geen vrede gaat zoeken: de relatie zou inmiddels niet meer te herstellen zijn.

De laatste optie is dat Apple de volledige modem-business van Intel opkoopt en vaart zet achter de productie. De analisten vinden dit een verstandige investering, maar wel wat kort dag. ‘Het wordt lastig om dan in 2020 de eerste 5G-iPhone te kunnen leveren’, zo schrijft het onderzoeksbureau.

Volgens eerdere geruchten zou Apple aan eigen modem werken. De eerste iPhone met Apple-modem krijgen we echter pas in 2021 te zien. Als Nederlander heb je er overigens weinig aan, omdat het 5G-netwerk hier nog niet is uitgerold. T-Mobile wil eind 2020 de eerste zijn die heel Nederland van sneller internet voorziet, al kleven hier wat haken en ogen aan.

→ Lees verder over 5G in Nederland

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen