Supersnel 5G-internet komt eraan, maar het gaat nog even duren

Rutger Otto
23 februari 2016, 19:15
4 min leestijd

4G is er nog niet eens voor iedereen, maar grote bedrijven werken al aan 5G. Dat blijkt wel op het Mobile World Congress. Maar wat is de stand van zaken? Je leest het in dit artikel.

Lees verder na de advertentie.

Het gaat op het MWC in Barcelona heus niet alleen maar over smartphones, wearables en virtual reality. Het gaat er ook over achterliggende technologie. En dus ook over 5G, de opvolger van 4G. Grote bedrijven deden al enkele van hun plannen met 5G uit de doeken, maar daarover later meer.

Wat is 5G-internet?

Laten we bij het begin beginnen. 5G is dus de opvolger van 4G, maar wat betekent dat? De G staat voor ‘generatie’ en 5G is dus de vijfde generatie van draadloze netwerktechnologie. De korte omschrijving: 5G is sneller, slimmer en vraagt minder accu. De vraag is echter in welke mate het sneller, slimmer en zuiniger wordt. Daar kunnen we nu nog niet veel over zeggen.

5G komt mogelijk pas in 2020 beschikbaar, waarna het waarschijnlijk nog wel een paar jaar duurt voordat het in Nederland en België werkt. In 2018 moeten de standaarden zijn bepaald. Dat heeft nog wel wat voeten in de aarde, want daarover moeten afspraken worden gemaakt met onder meer smartphonemakers, telecomaanbieders en de overheden. Hoe verschillende apparaten dus precies met elkaar gaan communiceren via 5G, wordt dus nog besproken. Daar gaat wel een paar jaar overheen.

Wat schieten we ermee op?

Goed, details weten we dus nog niet, maar 5G kan naar verwachting 40 tot 50 keer sneller zijn dan 4G. Daarmee zal het netwerk mogelijk sneller zijn dan de internetverbinding die je thuis hebt. Binnen een paar secondes download in potentie je een complete film. In 3D. Gebruik je 4G, dan duurt dat nog enkele minuten. Dat heeft direct de potentie om ook vloeiend 4K of zelfs 8K te streamen.

Van die pieksnelheden kunnen we echter wel dromen, maar doorgaans ligt de snelheid een flink stuk lager. Nokia denkt dat 5G in het dagelijks gebruik zo’n 100 Megabits per seconde kan halen. Dat is vier keer sneller dan de topsnelheid van 4G. Dat lijkt ineens een stuk minder, maar het blijft een enorme winst.

De snelheid zit ‘m ook in de enorm lage vertraging, wat betekent dat de server sneller op jouw aanvraag reageert. Alleen al daarmee wekt 5G de indruk dat websites, apps en video’s veel vlotter worden geladen.

safari groot

Hoe gaat het werken?

Telefoonaanbieders krijgen nog meer moeilijkheden te verwerken. Hun masten zenden momenteel een signaal in een frequentie tussen 700 MHz tot 3500 MHz uit, maar 5G zit mogelijk in een veel hogere frequentie, zoals 73.000 MHz. Zo’n hoge frequentie kan vliegensvlug data verwerken, maar ze halen minder lange afstanden en kunnen niet gemakkelijk door muren heen. Dat betekent dat het netwerk van telefoonpalen enorm moet worden uitgebreid en dat is een dure grap.

Daarnaast dienen meer problemen zich aan. Bij een sneller netwerk, zijn ook meer grotere databundels nodig. Als mensen video’s in 8K gaan streamen, zullen de huidige bundels daarvoor niet toereikend zijn.

iphone video's

Stand van zaken

Op het MWC hebben verschillende partijen uit de doeken gedaan wat ze met 5G van plan zijn. Grote bedrijven, waaronder Apple, zijn al bezig met het testen van 5G bij Amerikaanse providers zoals Verizon.

Ook Facebook wil samenwerken met telecombedrijven aan 5G. Op Facebook worden steeds meer video’s bekeken en verbruikt daarom veel data. In de toekomst wordt ook virtual reality heel belangrijk voor Facebook, dat in handen is van Oculus. Mark Zuckerberg hoopt dat VR één van de ‘killer apps van 5G’ wordt. Voor virtual reality zijn reactietijd en haarscherpe beelden belangrijk voor een zo goed mogelijke ervaring. Het sociale platform heeft een Telecom Infra Project aangekondigd om telefoonnetwerken klaar te maken voor 5G. Daarvoor werkt het onder meer samen met Nokia, Intel en Deutsche Telekom.

Ook in Nederland komen testen met 5G. KPN, TNO, Huawei en Ericsson starten een proef in het Groningse Loppersum. Gjalt Loots van TNO zei vorig jaar tegen RTV Noord dat 5G ook heel belangrijk wordt voor het internet der dingen. “In de toekomst zullen alle apparaten waar ook maar iets van technologie in zit via internet met elkaar praten”, zegt hij. “Dat betekent dat er misschien wel honderden apparaten in je huis via internet communiceren. Denk aan je wasmachine of je koelkast. Daar heb je heel andere verbindingen voor nodig.”

apple smart home groot

Het begin van een begin

Voordat 5G de standaard wordt, zijn we makkelijk zeven of acht jaar verder. Er is daarom ook tijd genoeg om te bepalen hoe de technologie er precies uit komt te zien en voor telefoonaanbieders om te anticiperen. Op dit moment is het koffiedik kijken, want 5G staat nog niet eens in de kinderschoenen. Die worden echter nu gemaakt en al voorzichtig gepast.

Lees het laatste Apple-nieuws

Bronnen: RTV Noord, Telegraph, CNN
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen