De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Dit moet je weten over de nieuwe 4K Apple TV-geruchten

Rutger Otto
8 augustus 2017, 20:31
4 min leestijd
Dit moet je weten over de nieuwe 4K Apple TV-geruchten

Het lijkt er steeds meer op dat Apple aan een versie van de Apple TV werkt die 4K en hdr ondersteunt. Dit is wat we al over de settopbox denken te weten.

Lees verder na de advertentie.

Apple TV met 4K en hdr

Apple zou al een tijdje werken aan een nieuwe versie van de Apple TV. Dit kastje koppel je aan een tv om films en series te kijken via verschillende apps, zoals Netflix of iTunes. Ook kun je er games mee spelen. Naar verwachting kondigt Apple nog dit jaar de opvolger aan van de vierde generatie Apple TV die in oktober van 2015 verscheen.

De huidige Apple TV was vernieuwend omdat hij eindelijk apps en games ondersteunde. Het kastje is echter niet in staat om beelden met een resolutie te tonen boven 1080p, oftewel full hd. De nieuwe Apple TV zou helemaal in het teken staan van scherpere en kleurrijkere beelden, dankzij de toevoeging van 4K en hdr.

New TV

Wat is 4K?

Standaard ligt de resolutie twee keer zo hoog als full hd. Simpel gezegd worden video’s daar scherper van, omdat er minder ruimte tussen de pixels zit. Er zijn verschillende vormen van 4K. Als we er technisch naar kijken betekent 4K een resolutie van 4096 bij 2160 pixels, maar dit wordt vrijwel alleen gebruikt in de film- en video-industrie. De 4K-standaard voor televisies en monitoren is 3840 bij 2160 pixels en wordt ook wel ultra hd genoemd. De iMac met Retina 4K-display biedt overigens een resolutie van 4096 bij 2304 pixels, waarbij de hoogte dus iets verschilt van de technische standaard.

Wat is hdr?

Naast een hogere resolutie wordt ook gesproken van hdr voor de nieuwe Apple TV. De korte uitleg is dat deze technologie, waarvan de afkorting staat voor ‘high dynamic range’, zorgt voor betere kleuren en contrasten. TV’s die hdr ondersteunen, kunnen veel meer mogelijke kleuren per pixel tonen dan normale tv’s. Ook kunnen zulke beeldschermen hogere zwart- en witwaardes bereiken. Dat zorgt dat een beeld van de zon bijvoorbeeld echt feller is.

Een ander gevolg is details in zowel donkere als verlichte delen van het beeld zichtbaar blijven. Bij normale televisies resulteert dat sneller in ene donkere of lichte waas. Een zonsondergang op een hdr-tv toont de geleidelijke kleurenovergang een stuk duidelijker.

nieuwe apple tv screensaver

Apple TV 4K geruchten

Over de mogelijke komst van een Apple TV die zowel 4K als hdr ondersteunt, gaan al maanden geruchten. In februari schreef het doorgaans betrouwbare Bloomberg al dat Apple aan een Apple TV met 4K-beeld zou werken. Voor Apple is het een logische update, waarmee het bedrijf zijn groep klanten met een 4K-tv vrij simpel een nieuw kastje kan laten kopen.

Het ligt voor de hand dat de Apple TV de standaard 4K-resolutie van 3840 bij 2160 ondersteunt, maar specificaties van de settopbox zijn nog niet bekend. Wel is er een snelle processor nodig om de beelden te kunnen verwerken. Dat kan de prijs van de Apple TV (de huidige versie kost vanaf 179 euro) mogelijk een beetje opdrijven.

In de firmware voor Apples slimme luidspreker werden ook aanwijzingen gevonden dat er een Apple TV met 4K en hdr op komst is. De HomePod-software bevat tekstregels met termen als ‘4KHDR’, ‘HDR10’ en ‘Dolby’. Die laatste twee verwijzen naar verschillende standaarden van hdr.

Opkomst van 4K

Ook in iTunes verschenen recent hints naar de nieuwe technologie. Achter films in Apples film- en seriebibliotheek verschijnen ineens de termen 4K en HDR. Video’s kijken in iTunes kan vooralsnog echter alleen in 720p of 1080p. Apple-ontwikkelaar Steve Troughton-Smith kreeg het al voor elkaar om een resolutie van 3840 bij 2160 pixels werkend te krijgen in de tvOS Simulator. Daaruit blijkt dat de software voor de Apple TV al klaar is voor 4K, want teksten, app-iconen en andere plaatjes schaalden netjes mee naar de hogere resolutie.

Verwacht wordt dat veel meer mensen de komende jaren overstappen op 4K-televisies. Uit onderzoek van de GfK blijkt dat het aantal verkopen van dit soort tv’s de afgelopen jaren wereldwijd flink is gestegen. In 2014 zouden er 10,2 miljoen exemplaren zijn verkocht, in 2016 waren dat er 52,7 miljoen. Er wordt voorspeld dat er dit jaar bijna 82 miljoen over de toonbank gaan. IHS Market ziet een flinke stijging wat betreft het verschepen van 4K-tv’s. In 2016 was ongeveer 24 procent van de nieuwe tv’s ultra hd.

Nog niet te laat

Ook videodiensten maken zich steeds meer op voor hoogwaardigere beeldkwaliteit. YouTube heeft al 4K-content, maar ook Netflix biedt series en films in 4K aan. Veel andere aanbieders hebben vooralsnog een heel beperkt aanbod (Amazon Prime Video en Videoland), dus Apple is nog prima op tijd als het dit jaar een 4K Apple TV aankondigt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu