Waarom 3D Touch niet goed werkt, en hoe Apple dit kan verbeteren

Lars Paijmans
18 juni 2018, 15:03
2 min leestijd
Waarom 3D Touch niet goed werkt, en hoe Apple dit kan verbeteren

Apples drukgevoelige 3D Touch-techniek is inmiddels vier jaar oud, maar volgens een ontwerper valt er nog genoeg aan te verbeteren. Vind jij ook dat 3D Touch een opknapbeurt kan krijgen?

Lees verder na de advertentie.

Hoe Apple 3D Touch beter kan maken

Eliz Kiliç is professioneel UX-ontwerper en weet dus het één en ander van de manier waarop software eruit moet zien. In een uitgebreid blog op Medium legt ze uit waarom 3D Touch volgens haar niet goed werkt, omdat veel mensen niet van het bestaan afweten, of niet weten hoe ze de techniek het beste kunnen gebruiken.

3D Touch verbeteren

In haar blog geeft ze een aantal interessante en terechte punten van kritiek op 3D Touch. Zo is het niet duidelijk welke knoppen de drukgevoelige techniek ondersteunen en welke niet. De enige manier om hier achter te komen, is om op deze onderdelen stevig te drukken in de hoop dat er een 3D Touch-functie wordt geactiveerd.

Kiliç vergelijkt dit met een link naar een website: deze zijn altijd blauwgekleurd en onderstreept, zodat je als gebruiker weet dat je op een woord kunt klikken. Voor 3D Touch is geen enkele visuele indicatie zichtbaar. “Stel je voor dat we alle links dezelfde kleur maken als de rest van tekst, niemand zou nog weten waar ze moeten klikken”, aldus de ontwerper.

Het probleem wordt steeds erger

Dit was aanvankelijk nog acceptabel omdat 3D Touch vooral een korte weg was naar functies die je ook op een andere manier kon activeren. Sinds kort is dat veranderd, omdat iOS 11 in het Bedieningspaneel meerdere functies verstopt die enkel met 3D Touch te gebruiken zijn.

De oplossing hiervoor is volgens haar relatief simpel: Apple zou een klein tekentje moeten toevoegen aan knoppen die met 3D Touch stevig ingedrukt kunnen worden. In de afbeeldingen in dit artikel kun je zien hoe dit eruit kan gaan zien. Met een kleine halve cirkel in de rechter onderhoek van een knop of app-onderdeel dat 3D Touch ondersteunt weet je precies waar je stevig op kunt drukken. Het is sowieso de vraag hoe serieus Apple 3D Touch nog neemt. Volgens geruchten zou er dit najaar een iPhone verschijnen die 3D Touch niet ondersteunt, om zo de kosten extra laag te houden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Medium
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen