Een van de unique selling points van de nieuwe iPhone is het scherm, dat dankzij 3D Touch meerdere niveaus van druk kan onderscheiden. Hierdoor heb je diverse nieuwe mogelijkheden om de interface te besturen. Wij laten zien welke de moeite waard zijn.
Lees verder na de advertentie.
Interessante 3D Touch toepassingen
Apple besteedde tijdens de presentatie van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus uitgebreid aandacht aan het nieuwe scherm met 3D Touch. Onder het scherm bevinden zich sensoren die de afstand tussen het glas en het backlight meten. Druk je op het scherm, dan verandert die afstand en kun je specifieke acties uitvoeren, waarbij de nieuwe Taptic Engine je met trillingen van feedback voorziet. Zo kun je onder meer onderstaande functies oproepen.
1. Snelmenu voor apps
De meeste mensen zullen 3D Touch het vaakst gebruiken om een snelmenu voor apps op te roepen. Dit verschijnt als je wat harder op het app-icoon drukt. Doe je dit bij de camera, dan kun je snel een selfie, (slowmotion)video of foto schieten. Bij Twitter stel je een tweet of privébericht op en kun je de zoekfunctie gebruiken. Doe je hetzelfde bij Safari, dat kun je snel je leeslijst en bladwijzers raadplegen of een nieuw (privé) tabblad openen.
In sommige gevallen is het snelmenu handig, al werken lang niet alle apps ermee. Druk je hard op bijvoorbeeld Facebook, WhatsApp of LinkedIn, dan gebeurt er vooralsnog niets. Gelukkig zijn er steeds meer ontwikkelaars die hun apps optimaliseren voor 3D Touch. We verwachten dat snel meer apps worden geüpdatet.
2. Voorvertoning van berichten en links
Dankzij 3D Touch kun je ook gemakkelijk een voorvertoning van berichten en links bekijken, bijvoorbeeld in Apples eigen mail-app. Houd je vanuit de inbox een mail ingedrukt, dan kun je het lezen zonder dat je het desbetreffende bericht hoeft te openen. En wil je een tekstlink in een bericht bekijken, maar wil je niet dat hiervoor een aparte app start, houd dan de link ingedrukt voor een preview.
Dit werkt overigens ook in Safari; handig als je wil weten waar een bepaalde link precies naartoe leidt. Schuif je het previewvenster naar boven, dan kun je het openen in een nieuw tabblad, kopiëren of op je leeslijst zetten om later te bekijken.
3. Afbeeldingen van het web opslaan
Op eenzelfde manier kun je in Safari afbeeldingen opslaan. Zie je ergens op het web een foto die je wil bewaren, houd deze dan even ingedrukt en swipe naar boven. Volgens zie je twee opties om de afbeelding te bewaren of te kopiëren.
4. 3D Touch voor foto’s
De camera van de iPhone 6S is sterk verbeterd en schiet ditmaal foto’s met 12 megapixels. Handig is dat je vanuit de camera-app op het venster rechtsonder kunt drukken voor een preview van de laatste foto die je hebt gemaakt. Druk je iets harder, dan opent de galerij en kun je andere foto’s die je hebt gemaakt bekijken.
Standaard schiet de iPhone 6S zogenoemde ‘Live Foto’s’, waarbij er niet alleen een foto, maar ook een kort stukje video en geluid wordt opgenomen. Dit alles wordt gebundeld tot één interactieve foto die je tot leven kunt laten komen door er hard op te drukken met 3D Touch. Houd er wel rekening mee dat Live Foto’s twee keer zo groot zijn als reguliere foto’s.
5. Snel naar een andere app gaat
Een toepassing van 3D Touch die niet direct in het oog springt, is de mogelijkheid om snel van app te wisselen. Druk wat harder op de linkerzijde van het scherm en swipe vervolgens naar rechts om te wisselen naar de onderliggende app. Het is een soort beknopte app-kiezer, waarvoor je dus niet twee keer op de homeknop hoeft te drukken.
6. Het keyboard als trackpad
3D Touch is ook handig bij het opstellen van mails of chatberichten. Druk je wat harder op het virtuele keyboard, dan kun je heel precies de cursor bewegen. Door te vegen gebruik je het keyboard als een soort trackpad, om zo bijvoorbeeld foutieve leestekens en tikfouten aan te passen. Sowieso is het dankzij 3D Touch gemakkelijker om bepaalde woorden of passages in een tekst te selecteren en aan te passen.
6. Snel naar huis navigeren
Door op iconen te drukken kun je per app andere snelle opties aanroepen. Eén van de handigste is de optie om snel naar huis te navigeren met de Kaarten-app. Om deze functie te gebruiken, moet je wel even in de Contacten-app je thuisadres invoeren.
8. Laat je lockscreen tot leven komen
Via ‘Instellingen > Achtergrond’ heb je vanaf nu niet alleen de mogelijkheid om een stilstaande of dynamische achtergrond in te stellen, maar ook om een live achtergrond te selecteren. Hiervoor kun je de standaard wallpapers van iOS 9 pakken, maar het is ook mogelijk om zelfgemaakte Live Foto’s in te stellen. Het toffe is dat je de plaatjes op je lockscreen tot leven kunt laten komen door er hard op te drukken. Probeer het maar eens uit!
9. Preciezer tekenen
Vrijwel alle Apple-apps hebben ondersteuning voor 3D Touch en Notities is geen uitzondering. De app kun je gebruiken om snel ideeën op papier te zetten, maar je kunt er ook schetsen in maken. Hoe harder je daarbij op het scherm drukt, des te donkerder wordt de pen- of potloodstreep. De verwachting is dat in de toekomst meer teken- en notitie-apps van deze functionaliteit gebruik zullen maken.
3D Touch instellingen
Zoals je ziet zijn er diverse handige 3D Touch toepassingen op de nieuwe iPhone te vinden. Vind je de functie te gevoelig of juist niet gevoelig genoeg, dan kun je naar ‘Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > 3D Touch’ gaan om dit aan te passen. Vanuit hetzelde menu schakel je 3D Touch uit als je de drukgevoeligheid van het scherm niet wil gebruiken.
Wat is jouw favoriete toepassing van 3D Touch? Laat het weten in de comments!