De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Waarom 3D Touch in de iPhone 6S een big deal is

Rutger Otto
11 september 2015, 10:30
4 min leestijd
Waarom 3D Touch in de iPhone 6S een big deal is

Apple heeft woensdag de nieuwe iPhones aangekondigd. Eén van de grootste vernieuwingen is 3D Touch. Maar wat is het en wat moet je er mee?

Lees verder na de advertentie.

Force Touch, maar dan anders

Voordat de iPhone 6S (Plus) werd aangekondigd, gingen al maanden geruchten over nieuwe toevoegingen in het toestel. Misschien wel de meest voor de hand liggende toevoeging zou Force Touch zijn. Deze functie was immers al toegevoegd in de Apple Watch en later in de nieuwe MacBooks (Pro). Zo’n drukgevoelig scherm – of touchpad, in het geval van de MacBooks – zou natuurlijk perfect tot zijn recht kunnen komen op de iPhone.

En jawel, de iPhone 6S en de grotere iPhone 6S Plus krijgen een drukgevoelig scherm. Maar Apple kondigde het niet aan als Force Touch, maar als 3D Touch. Is dat weer iets anders?

Ja dat is het, kort gezegd moet 3D Touch nog een drukgevoeliger zijn dan Force Touch. Met 3D Touch moet je iPhone sneller en beter reageren op hoe je drukt. Oftewel: 3D Touch is een verbeterde versie van Force Touch.

3d touch

Peek en Pop

Apple adverteert 3D Touch als een ‘geheel nieuwe manier om je telefoon te bedienen’. Met deze functie worden de functies Peek en Pop mogelijk. De werking daarvan is gemakkelijk uit te leggen met een voorbeeld:

Met Peek en Pop werp je een snelle blik voordat je iets opent

Stel dat je de Mail-app van Apple gebruikt. Door licht op een mailtje in de inbox te tikken, open je een preview van het bericht (Peek). In een nieuw venster bekijk je het begin van de mail. Heb je daar genoeg aan, dan laat je los en ben je direct terug in je inbox. Wil je meer weten, dan druk je harder door en opent het gehele mailtje (Pop). Gewoon op het mailtje tikken zoals vanouds werkt natuurlijk ook nog.

Hetzelfde werkt voor andere zaken, bijvoorbeeld als je een adres toegestuurd krijgt in iMessage. Je drukt er zachtjes op om een preview te bekijken in de Kaarten-app (die over iMessage wordt gelegd) en als je doordrukt, open je Kaarten en zie je de hele kaart.

Shortcuts voor apps3d touch

Maar met 3D Touch is nog veel meer mogelijk. Misschien wel het meest interessant zijn de Quick Actions. Hiermee druk je wat harder op een app-icoon, waarna een venstertje opent en de achtergrond wazig wordt. In het venstertje staan snelkoppelingen naar acties binnen de app, zodat je direct naar het juiste scherm kunt navigeren binnen de app, nog voordat je hem hebt geopend.

Stel dat je 3D Touch gebruikt op het icoon van de camera-app. Je krijgt dan de mogelijkheid om een selfie te nemen, een video op te nemen, in slow motion op te nemen of gewoon een foto nemen. Dat scheelt weer een paar swipes of tikken met als je de app had geopend.

Maar Quick Actions werken ook binnen apps. Druk je op de naam van een afzender in Mail of Berichten, dan zie je direct een schermpje met contactinformatie.

Wat nog meer?

Het drukgevoelige scherm brengt nog wat kleinere functies met zich mee. Druk je wat harder op het toetsenbord tijdens het typen, dan verandert hij ineen trackpad, zodat je de cursor gemakkelijker naar de juiste plek kunt slepen. Druk je links in beeld, dan zie je direct welke apps er open staan. Normaal gesproken doe je dat door tweemaal de homeknop in te klikken. En maak je een schets met je vinger, dan bepaalt je zelf hoe dik de lijn is door harder of zachter op het scherm te drukken. Verder werkt 3D Touch ook met de Live Photos. Door op zo’n foto te drukken, kun je ze als korte animaties afspelen.

https://www.youtube.com/watch?v=cSTEB8cdQwo

Big deal

3D Touch brengt direct enorm veel mogelijkheden met zich mee. Het is een compleet nieuwe laag in de interface van iOS om doorheen te navigeren. Eén die overigens niet direct voor de hand ligt. Voor Apple ligt er nog een klus om gebruikers duidelijk te maken waar en wanneer je extra mogelijkheden kunt oproepen door harder op het scherm te drukken. Op de Apple Watch is het vaak al volstrekt onduidelijk waar Force Touch gebruikt kan worden en wat je er mee kunt.

Toch is het een big deal, die 3D Touch. Het is, zoals Apple zegt, inderdaad een heel nieuwe manier je telefoon bedienen. In zekere zin blaast Apple hiermee widgets een nieuw leven in. Enkele widget-apps, zoals Launcher, bieden nu al de mogelijkheid om via het Berichtencentrum specifieke acties binnen apps uit te voeren. Dat wordt met 3D Touch veel meer alom aanwezig binnen iOS.

3D Touch komt alleen in de nieuwe iPhones beschikbaar. Zodra we die in handen hebben, zullen we de functies zoals 3D Force uiteraard onder de loep nemen om te zien hoe het in de praktijk werkt.

Lees meer over de iPhone 6S

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S Plus
Apple iPhone 6S Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu