Zo kan Microsoft een 3D-scanner van je iPhone-camera maken

Rutger Otto
25 augustus 2015, 9:01
2 min leestijd
Zo kan Microsoft een 3D-scanner van je iPhone-camera maken

Een team van Microsoft-wetenschappers heeft een app ontwikkeld waarmee elke smartphone-camera kan worden ingezet als 3D-scanner. Zo ook die van je iPhone.

Lees verder na de advertentie.

3D-scan met iPhone maken

Misschien heb je ooit een 3D-scan van jezelf laten maken. Je zit dan in een ronde stellage met lampen en camera’s die je van alle kanten filmen. Maar wellicht wordt het binnenkort al veel sneller en simpeler om een 3D-scan te maken. Microsoft werkt namelijk aan een oplossing.

Het onderzoeksteam van Microsoft heeft een app gemaakt waarmee het scannen van objecten en personen in 3D toegankelijk wordt. De app heet MobileFusion en wordt in een filmpje gedemonstreerd. Het team maakte van een iPhone 5S gebruik voor het onderzoek en werkt met de kracht van het toestel zelf. Er komt dus geen nabewerking aan te pas.

De mogelijkheden zijn behoorlijk. Niet alleen kun je een 3D-scan maken van jezelf of iets anders, ook is het mogelijk om de ruimte om je heen vast te leggen. De camera bekijkt dan welke objecten er staan en brengt de ‘wereld’ om je heen dan virtueel in kaart. Dat kan toepassingen voor augmented reality opleveren.

Simpel en snel scannen

Hoe werkt het 3D-scannen? Heel simpel. Je gebruikt de camera van je smartphone en beweegt rustig en stabiel om hetgeen dat je wil vastleggen. Er verschijnen lijnen van een kubus rondom het object, waarmee Microsoft de diepte bepaalt. De app registreert de beelden en knoopt ze met software direct aan elkaar, zodat het vastgelegde in 3D op je scherm verschijnt.

Met het resultaat wordt het toegankelijk om 3D-scans te maken, die je waarschijnlijk direct kunt laten printen. Zelfs als je geen 3D-printer hebt, zijn er plekken genoeg waar je dat kunt laten doen. Wanneer de app beschikbaar komt voor iOS is nog onbekend, wellicht implementeert Microsoft de software wel in een geheel nieuwe app. De hardware is er in elk geval al (sinds de iPhone 5S) klaar voor.

Lees ook het laatste nieuws over Apple

Bron: 3DPrint.com
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu