YouTube introduceert 360-graden-livestreams

Rutger Otto
19 april 2016, 14:26
2 min leestijd
YouTube introduceert 360-graden-livestreams

YouTube is begonnen met het uitzenden van 360-gradenlivestreams. Eén van de eerste keren dat deze feature gebruikt wordt, is tijdens het muziekfestival Coachella.

Lees verder na de advertentie.

YouTube 360-gradenvideo

De geruchten gingen al dat YouTube met livestreams in 360 graden zou komen, nu is het zover. Neal Mohan, CPO van YouTube, bevestigt dat op de weblog van het videoplatform. Tijdens Coachella, dat deze week zijn tweede weekend viert in de stad Indio in Californië, zal er voor het eerst in 360 graden worden uitgezonden. Kijkers kunnen dan helemaal rond zich heen kijken zodat het lijkt alsof ze bij de optredens zijn.

Iedereen met een geschikt toestel kan in 360 graden kijken. Dat kan met een iOS-device, maar ook op de MacBook, door je muis over het scherm te slepen. Als je een VR-headset zoals Google Cardboard in huis hebt, kan het daar ook mee.

3D audio

Een andere vernieuwing in 360-gradenvideo’s op YouTube is geluid. De richting die je uitkijkt in een 360-gradenvideo bepaalt hoe je bijvoorbeeld muziek hoort. Kijk je naar iemand die saxofoon speelt, dan zul je hem beter horen dan wanneer je ergens anders op richt. Volgens YouTube komt dit overeen met hoe je gehoor in het echte leven werkt, ‘waarbij diepte, afstand en intensiteit allemaal een rol spelen’. Dit ‘3D’-geluid zal echter niet meteen met live-video’s werken.

Live API open

YouTube zegt zijn ‘Live API’ te openen. Dat betekent dat elke ontwikkelaar die interesse heeft in 360-gradenvideo’s, er op YouTube mee aan de slag kan. Omdat niet elke videomaker direct weet of het iets voor hem is, laat YouTube het hen eerst proberen op speciale YouTube Space-locaties over de hele wereld. In Nederland zit er geen, de meest dichtstbijzijnde Spaces zijn in Londen, Berlijn en Parijs.

360-gradenvideo’s zijn niet nieuw op YouTube. Ondersteuning voor dit soort filmpjes kwam al in maart van 2015. Sindsdien hebben allerlei videomakers al geëxperimenteerd met de technologie.

Lees meer nieuws over YouTube

Bron: YouTube blog
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen