Waarom Apple 32-bit apps voortaan weigert op de iPhone, iPad en Mac

19 september 2017, 13:33
2 min leestijd
Waarom Apple 32-bit apps voortaan weigert op de iPhone, iPad en Mac

Apple waarschuwde ons al, maar nu is het officieel: zowel iOS als macOS stoppen met ondersteuning van 32-bit apps. Maar waarom precies?

Lees verder na de advertentie.

Waarom 32-bit apps verdwijnen op iOS en macOS

Toen de eerste bèta van iOS 10.1 verscheen, gaf Apple een waarschuwing dat 32-bit apps een update nodig hadden. Anders zouden ze ‘binnenkort’ niet meer werken. Inmiddels is het vandaag ‘binnenkort’: iOS 11 komt vanavond uit en zal geen 32-bit apps meer openen. Ook macOS zet uiteindelijk deze stap. Al hebben ontwikkelaars tot juni 2018 om deze stap ook op de Mac te zetten.

Dit maakt van het nieuwe macOS High Sierra de laatste update die 32-bit apps ondersteunt. Vanaf januari 2018 moeten alle nieuwe macOS-apps verplicht het 64-bit formaat ondersteunen. Vanaf dan zal Apple gebruikers op dezelfde manier waarschuwen als nu al gebeurt met iOS 10.3.

32-bit apps

Nu iOS 11 vandaag verschijnt, weten we ook hoe de volledige overstap naar 64-bit in zijn werk gaat. Als je met de aankomende iOS-versie een verouderde app probeert te openen, krijg je een foutmelding in beeld. Deze stelt dat de ontwikkelaar de app moet updaten om met iOS 11 te werken.

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek dat dit voor 187.000 iOS-apps betekent dat ze niet meer werken dit najaar. In de meeste gevallen gaat dit om sterk verouderde apps die al jaren geen update meer hebben gekregen. Door 64-bit verplicht te maken, haalt Apple de bezem door de app-winkel. Deze wordt met iOS 11 compleet vernieuwd, wat het een goed moment maakt om alle oude apps eruit te halen.

Onnodige vertraging

Daarnaast zijn er nog wat andere redenen dat de dagen van de 32-bit app geteld zijn. Omdat iPhones en iPads nu continu moeten wisselen tussen twee systeemstructuren (32- en 64-bit) wordt iOS er onnodig door vertraagd. Door een streep te trekken door het verouderde formaat, gaat de snelheid van iOS omhoog. Dit geldt net zo goed voor de Mac en macOS.

Ben je benieuwd welke apps op jouw iPhone en iPad niet meer werken na iOS 11? Gebruik dan onderstaande tip om dit snel te controleren.

Lees ook: Zo laat iOS 10.3 zien welke apps vanaf iOS 11 niet meer werken

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu