2008, de hoogtepunten (1)

Redactie
2 januari 2009, 19:44
2 min leestijd

2008 ligt weer achter ons, en we kunnen weer gaan beginnen aan een nieuw jaar. iPhoned kijkt in een 12 delige serie terug op het jaar 2oo8. In elk bericht bespreken we een maand, vandaag: Januari 2008, wat gebeurde er begin vorig jaar in het iPhone wereldje?

Lees verder na de advertentie.

Firmware 1.1.3?

<br />

Er gaan begin januari geruchten over firmware 1.1.3, de opvolger van firmware 1.1.2 dat op dat moment de meest recente firmware was. Eigenlijk begonnen de geruchten eind december 2007 al: Gearlive publiceerde toen een bericht met een aantal screenshots van de nieuwe firmware. Gearlive kon niet zeggen wanneer de firmware gelanceerd werd, maar het was logisch dat dit op Macworld ging gebeuren.

De foto’s van Gearlive werden echt geloofwaardig toen Appe een patent aanvroeg wat erg veel op de ‘wiggle’ functie leek die Gearlive in zijn bericht toonde: Het patent gaf aan hoe je een User Interface van een touchscreen-apparaat kon aanpassen.

Macworld

Op 15 januari was het zover: De keynote van Steve Jobs op Macworld, hierin werd firmware 1.1.3 gelanceerd. Deze bevatte de eerder genoemde Wiggle functie, waarmee je je thuisscherm kon aanpassen, maar met firmware 1.1.3 werd nog veel meer mogelijk:

  • Positiebepaling via Wi-Fi en het telefoonnetwerk
  • Webclips, websites als iconen op je thuisscherm zetten
  • SMS’en naar meerdere personen tegelijk
  • Ondersteuning voor songteksten
  • Ondersteuning voor hoofdstukken (bijv. in podcasts)

Je kon je iPhone meteen gratis updaten (€17.99 voor iPod Touch), maar dit zat er voor de meeste Nederlanders met een iPhone niet in: Zij moesten wachten op een unlock van het iPhone Dev-Team of een andere iPhone hacker.

Jailbreak voor 1.1.3

Eind januari komt er een jailbreak methode uit voor firmware 1.1.3, maar voor de meeste mensen is deze een beetje omslachtig: Zo heb je verschillende software nodig, en kun je het niet doen zonder dat je écht weet wat je aan het doen bent.
<br />

Enkele dagen later komt HET iPhone dev-team met het nieuws dat hun eigen jailbreak binnenkort beschikbaar komt. Ook raden ze het af om de eerdere jailbreak methode te gebruiken: Er zouden problemen zijn met het WiFi dat wegvalt, en ringtones zouden niet meer werken.

Op 27 januari komt het dev-team dan eindelijk met hun jailbreak: Via installer.app komt een applicatie beschikbaar waarmee je kunt upgraden vanaf 1.1.2 naar 1.1.3 (je moest dus een jailbreaked 1.1.2 hebben). Nadat je de firmware via je iPhone gedownload had (pfoe… dat duurde lang) werd hij geïnstalleerd, en was je jailbreak bijna gereed. het enige wat je nog moest doen was een paar bestandjes via SSH op je iPhone zetten.

Januari?

Eigenlijk draaide januari vooral om de nieuwe 1.1.3 firmware, maar natuurlijk werden er ook vele applicaties voor de Installer uitgebracht, en er kwamen vele accessoires bij…

Lees verder over januari:

Intertoys komt met iPhone kloon (iPhoneclub)

Contacts icoon aan je thuisscherm toevoegen is mogelijk (Just Another iPhone Blog)

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's