2008, de hoogtepunten (3)

Redactie
15 maart 2009, 18:19
2 min leestijd
2008, de hoogtepunten (3)

We beginnen alweer bijna aan het tweede kwartaal van het jaar 2009, maar terug kijken naar vroeger  blijft leuk. iPhoned kijkt in een 12 delige serie terug op het jaar 2008. In elk bericht bespreken we een maand, vandaag: Maart 2008, Wat gebeurde er een jaar geleden met de iPhone en met alles wat er mee te maken heeft?

Cydia, het alternatief voor de installer.app

Begin maart kwam het eerste alternatief voor de installer.app uit. De installer.app was de applicatie die op je iPhone terechtkwam nadat je hem gejailbreakt had. Met deze applicatie kon je andere applicaties van third-party ontwikkelaars op je iPhone installeren. Omdat toen de App Store nog niet geïntroduceerd was, was het nog niet mogelijk om via de officiële weg applicaties te installeren.

Cydia was in veel opzichten beter dan de installer.app: Met Cydia kon je zoeken naar applicaties, en naast de lange lijst met applicaties was het alfabet aanwezig zodat je met een druk op een letter meteen bij de applicaties kwam die met die letter begonnen.

Het zou nog een paar maanden duren voordat Cydia de installer.app versloeg. Dit gebeurde toen firmware 2.0 gejailbreakt werd: Installer was nog niet klaar voor gebruik met firmware 2.0, maar Cydia was dit wel. Zo werd Cydia dus de nieuwe standaard.

Lees het originele bericht: Cydia Packager – AppTapp alternatief

De iPhone SDK

nullIn een keynote in maart werd de iPhone SDK geintroduceerd. Met deze SDK kon je applicaties voor de iPhone ontwikkelen, dit was daarvoor alleen maar mogelijk als je je iPhone gejailbreakt had, en er was nog geen SDK voor.

In de keynote werd bekend gemaakt dat je de software voor $99 kon aanschaffen. Als je een applicatie gemaakt had kon je deze gratis of betaald te koop stellen in de App Store. Van je opbrengsten ging 30 procent naar Apple, zelf hield je dus 70 procent over. Deze regels gelden op dit moment nog steeds.

Ook werd er verteld dat in juni firmware 2.0 uit zo komen. Toen wisten wij nog niet dat ook de iPhone 3G uit zou komen, en dat deze in Nederland beschikbaar zo komen.

Foto’s firmware 2.0 uitgelekt

nullOp 13 maart lekte de eerste foto’s van firmware 2.0 uit. Hierdoor kwamen we achter nieuwe functies die Apple voor ons in petto zou hebben: Er zou een geavanceerde rekenmachine komen, er zou ondersteuning gaan komen voor exchange, er zou een mogelijkheid tot ouderlijk toezicht komen,  en het zou mogelijk worden om meerdere mails in één keer te verwijderen.

De foto’s waren gelekt door iemand die toegang had tot de beta van firmware 2.0. Deze betatesters waren allemaal ontwikkelaars van iPhone applicaties, en kregen de beta om kennis te kunnen maken met de App Store en andere nieuwe functies om die te kunnen gaan gebruiken in hun applicaties.

 

Spotlights: Cydia, Firmware, SDK

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's