Test: 16 inch-MacBook Pro met nieuw toetsenbord typt stiller dan voorgangers

Dennis de Vries
25 november 2019, 11:02
2 min leestijd

Eén van de belangrijke verbeteringen aan de 16 inch-MacBook Pro is het toetsenbord, dat volgens Apple een stuk stiller typt. Uit tests in een echovrije kamer blijkt dat dit inderdaad het geval is.

Typen op MacBook Pro in echovrije kamer

Apple claimt dat het ‘Magic Keyboard’ van de nieuwe 16 inch-MacBook Pro een stuk minder geluid maakt. Om die claim te testen, dook journalist Joanna Stern van de Wall Street Journal een speciale echovrije kamer in. Deze is dusdanig geïsoleerd dat alleen direct geluid van de toetsen kan worden opgevangen. Zo kan ze het volume van het toetsenbord goed meten en vergelijken met concurrenten en eerdere MacBooks.

Uit de test blijkt dat de 16 inch-MacBook Pro inderdaad een stuk stiller typt. Stern tikte elke keer dezelfde boodschap op een aantal apparaten. Met een geluidsniveau van slechts 30,3 decibel was de nieuwe MacBook Pro bijna de stilste. Alleen het toetsenbord van de Pixelbook Go, met speciale ‘hush keys’, was met 30,1 decibel een fractie stiller.

Stiller van ‘vlindermechanisme’

Interessant is vooral de vergelijking met een Apple-toetsenbord met ‘vlindermechanisme’. Er kwamen regelmatig klachten over dit type toetsenbord, dat onder meer in de MacBook Air te vinden is. Het toetsenbord van de 16 inch-laptop is aanzienlijk stiller; de MacBook Air produceerde een geluid van 41,9 decibel.

Daarnaast werden de MacBook Pro uit 2015 (31,2 decibel), Dell XPS 13 (32,3 decibel) en Microsoft Surface Laptop 3 (33,8 decibel) getest op geluid. Voor de goede orde typte ze ook op een ouderwetse typmachine. Die produceerde een geluidsniveau van 60,2 decibel.

Terug naar oud mechanisme

Met het toetsenbord van de 16 inch-MacBook Pro keert Apple eigenlijk terug naar een mechanisme dat ze eerder al gebruikten in hun toetsenborden. Een ‘teardown’ van iFixit laat zien dat er nauwelijks verschillen zijn met de zogeheten schaartoetsenborden die Apple eerder in zijn MacBook’s stopte.

Daarmee heeft Apple geluisterd naar de kritiek. De toetsenborden met vlindermechanisme leverden de fabrikant flink wat klachten op. Niet alleen vanwege het geluid, de knoppen waren ook gevoelig voor vuil en stof, waardoor ze konden gaan haperen.

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen