De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

5 dingen die we al weten over de 16 inch-MacBook Pro

Dennis de Vries
30 juli 2019, 19:27
3 min leestijd
5 dingen die we al weten over de 16 inch-MacBook Pro

Als alle geruchten kloppen, dan presenteert Apple binnenkort een nieuwe MacBook Pro met groot 16 inch-scherm. Dit is wat we daar al van weten.

Lees verder na de advertentie.

MacBook Pro met 16 inch-scherm in aantocht

Wil je een laptop van Apple, dan heb je momenteel de keuze uit twee verschillende schermgroottes. Je kunt kiezen uit een 13 inch-scherm, zowel bij de MacBook Air als MacBook Pro, of een MacBook Pro met 15 inch-display.

Wil je meer, dan moet je nog even wachten. Er zijn berichten van een aantal doorgaans betrouwbare bronnen over een nieuwe MacBook Pro met groot 16 inch-scherm. Hieronder bespreken we wat we tot nu toe weten.

1. Een groter scherm voor MacBook Pro

Het grootste verschil met de huidige MacBooks is het schermformaat. Dat Apple kiest voor een stapje groter, werd in juni voor het eerst gemeld door Forbes, dat informatie in handen kreeg van Apple-leverancier LG Display.

Tweede MacBook Pro 2019

LG Display zou bezig zijn met een lcd-scherm voor Apple van 16 inch. Het heeft een resolutie van 3072 bij 1920 pixels. Dat is een hogere resolutie dan het scherm van de huidige MacBook Pro. Die heeft een 15 inch-scherm met een resolutie van 2880 bij 1800 pixels. Met 16 inch wordt dit het grootste scherm voor MacBooks sinds Apple stopte met het aanbieden van de 17 inch-MacBook in 2012.

2. Design zonder schermranden

Een groter scherm betekent in het geval van Apple echter niet meteen dat de computer zelf ook groter wordt. De Taiwanese nieuwssite Digitimes meldt dat Apple erin geslaagd is de randen rond het display tot een minimum te beperken.

Waar de huidige MacBook Pro nog randen van een centimeter (aan de zijkanten) en anderhalve centimeter (aan de bovenkant) heeft, worden die bij de 16 inch-variant een stuk kleiner. Dat betekent dat de 16 inch-MacBook hetzelfde formaat krijgt als de 15 inch-MacBook.

MacBook Pro 2019 16 inch scherm

Los van het scherm worden weinig cosmetische veranderingen verwacht. Dat betekent dat de nieuwe MacBook Pro eenzelfde aluminium unibody-behuizing krijgt als zijn voorganger.

3. Terug naar een ander toetsenbord

Het toetsenbord van de MacBook Air en Pro is aan veel kritiek onderhevig. Het vlindertechniektoetsenbord is gevoelig voor kleine vuiltjes of stof, waarna toetsen kunnen blijven hangen. Apple erkent dit probleem en kiest voor de volgende MacBook Pro voor toetsenborden met een schaarmechanisme.

De 16 inch-MacBook Pro wordt volgens hem de eerste MacBook waarin het schaartoetsenbord een comeback maakt. Updates van de kleinere MacBook Pro en Air zullen echter ook voorzien worden van zo’n toetsenbord. Het schaarmechanisme werd ook al gebruikt voor toetsenborden van MacBooks van vóór 2015. Voor de nieuwe keyboards heeft Apple de technologie verbeterd, waardoor het een fijnere toetsaanslag heeft en langer meegaat.

4. Specificaties van de 16 inch-MacBook Pro

Over welke specificaties het apparaat beschikt, is nog niet echt duidelijk. Gezien de beoogde doelgroep zal het echter een krachtig apparaat worden, vergelijkbaar met de MacBook Pro die Apple eerder dit jaar nog lanceerde.

Het instapmodel daarvan is verkrijgbaar met een 2,6GHz 6‑core processor, 16GB aan werkgeheugen, 256GB aan SSD-opslag en Radeon Pro 555X met 4GB GDDR5-geheugen. De krachtigere variant heeft een 2,3GHz 8‑core processor, 16GB werkgeheugen, 512GB aan SSD-opslag en Radeon Pro 560X grafische kaart met 4GB GDDR5-geheugen.

→ Video: Nu een MacBook Pro 2019 kopen, of niet? 4 redenen voor en tegen

5. Verkrijgbaar in september of oktober

Wanneer kun je de 16 inch-MacBook Pro in de winkels verwachten? Daar zijn de kenners het nog niet over eens. Het zal echter niet lang na de presentatie in september zijn.

Zo heeft bijvoorbeeld analist Jeff Linn van onderzoeksbureau IHS Markit het over beschikbaarheid in diezelfde maand september, ‘tenzij er nog productieproblemen opduiken’. Dan zou het apparaat vermoedelijk gelijk in de winkels liggen met de nog aan te kondigen iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max en het nieuwe budgetmodel, de iPhone 11.

Het is ook goed mogelijk dat Apple ervoor kiest om de nieuwe MacBook Pro pas in oktober in de verkoop te doen. Dit hebben ze in het verleden vaker gedaan, vermoedelijk om ervoor te zorgen dat het nieuws over de beschikbaarheid niet ondergesneeuwd wordt door dat van de iPhones.

Wachten op Apple-event

Uiteraard is al het bovenstaande gebaseerd op geruchten. Al het nieuws over de 16 inc- MacBook Pro is pas honderd procent zeker zodra het van Apple zelf komt. Daarvoor moeten we nog even wachten op het Apple-event van september.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Apple MacBook Pro
Apple MacBook Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen