Macbook Air

Scherm
11.6 / 13.3 inch
Resolutie
1366x768 / 1440x900
Prijs

Dit is de MacBook Air

De MacBook Air is Apples populairste laptop. Het apparaat is enorm slank en licht en daarmee bijzonder geschikt voor gebruikers die regelmatig onderweg zijn en productief willen blijven.

De eerste MacBook Air werd in 2008 geïntroduceerd en was verkrijgbaar in twee maten met een schermdiagonaal van 11,6 en 13,3 inch. Aanvankelijk was alleen het 13,3 inch-model verkrijgbaar, maar sinds eind 2010 konden consumenten ook voor het kleinere en lichtere 11,6 inch-model kiezen.

In het najaar van 2018 presenteerde Apple een vernieuwde MacBook Air, die alleen in het 13,3 inch-formaat komt. Deze pagina staat volledig in het teken van de nieuwe Air, en hieronder bespreken we de belangrijkste vernieuwingen met je.

MacBook Air (2018): 13,3 inch

Op 30 oktober 2018 introduceerde Apple eindelijk een nieuwe MacBook Air, die is voorzien van flink wat nieuwe features. En dat was nodig, want de vorige Air ging al heel wat jaartjes mee en was op veel fronten erg verouderd. Door de MacBook Air een opfrisbeurt te geven, heeft het bedrijf uit Cupertino weer een aantrekkelijke, betaalbare optie in zijn Mac-line-up.

De belangrijkste verbetering van de MacBook Air is met afstand het Retina-scherm. Beelden ogen hierdoor aanzienlijk scherper, iets wat we gewend zijn van de MacBook Pro-modellen. Het scherm heeft een formaat van 13,3 inch en bovendien dunnere randen. Hierdoor past er meer scherm in de behuizing, zonder dat de laptop groter wordt.

macbook air 2018

Maar ook onder de motorkap is er het nodige veranderd. De nieuwe Air wordt aangedreven door een Core i5-processor van Intel, met maximaal 16GB RAM en maar liefst 1,5TB aan opslagruimte. Bovendien is de opslag sneller, waardoor apps sneller laden en je minder lang hoeft te wachten als je grote bestanden kopieert of verplaatst.

Hoewel de randen dunner zijn geworden, gaan er geen belangrijke features verloren. Zo zit er boven het scherm gewoon een FaceTime-camera, die enorm handig is bij het videobellen. Ook is er ‘gewoon’ een hoofdtelefoonaansluiting aanwezig, waardoor je alle headsets makkelijk op de MacBook Air kunt aansluiten. Op de meeste recente iPhones (vanaf de iPhone 7) is die poort helaas niet meer aanwezig.

macbook air 2028

Veiliger met Touch ID

Een andere belangrijke verbetering: Touch ID. In het toetsenbord van de MacBook Air (2018) zit een vingerafdrukscanner verwerkt, waardoor de laptop niet alleen veiliger wordt, maar het ontgrendelen ook simpeler is.

Niet langer hoef je continu je wachtwoord in te voeren, maar leg je simpelweg je vinger op de Touch ID-sensor. Dat ken je wellicht van de recente MacBook Pro’s. Doordat de nieuwe MacBook Air ook over een T2-chip beschikt, is het mogelijk om het ‘Hé Siri’-stemcommando te gebruiken.

De MacBook Air heeft – in tegenstelling tot de Pro’s – veel verschillende aansluitingen. Zo is er een poort voor de stroomadapter, 2x usb-c, 1x Thunderbolt, een hdmi-aansluiting, vga en DisplayPort. De accu gaat volgens Apple nog steeds een volle dag mee zonder opladen, net als zijn voorgangers.

Uiteraard draait de MacBook Air (2018) uit de doos op macOS Mojave. Hierdoor kun je direct aan de slag met de Night Mode, verbeterde Mac App Store, ‘Stacks’ op je bureaublad en nog veel meer. Check onze uitgebreide macOS Mojave review om meer te lezen over het besturingssysteem.

MacBook Air (2018) release en prijs

De MacBook Air (2018) komt in drie verschillende kleuren (spacegrijs, zilver en goud) en heeft een adviesprijs van 1349 euro. Voor de variant met 256GB opslag betaal je 1599 euro. Het instapmodel heeft standaard 128GB aan ssd-opslag.

MacBook Air 2017 en ouder

Naast de nieuwe MacBook Air 2018 wordt het oudere model ook nog steeds verkocht. Dit model is uiteraard een stuk goedkoper, maar daarvoor lever je op meerdere fronten wel kwaliteit in.

Zo hebben de oudere MacBook Airs geen Retina-display, wat de kwaliteit van het scherm een stuk minder goed maakt. Op Retina-schermen kun je geen pixels zien, terwijl deze op de oudere MacBooks wel zichtbaar zijn als je er goed naar kijkt. Ook zijn de schermranden een stuk groter en prominenter door de zilveren kleur.

Daarnaast heeft de oudere MacBook Air geen Touch ID, minder goede prestaties, een kleiner trackpad en een ouder toetsenbord. Toch is het ondanks deze nadelen nog steeds de goedkoopste manier om een laptop met macOS in huis te halen. Tot Apple stopt met ondersteuning voor macOS-updates zal ook de oudere MacBook Air daardoor waarschijnlijk nog lang populair blijven.

Pluspunten Macbook Air

  • Compact en licht
  • Prima accuduur
  • Modern design

Macbook Air prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder de meest scherpe Macbook Air aanbiedingen van dit moment.

Macbook Air video

Bekijk alle Macbook Air video's

Laatste berichten

Tip: zo luister je naar Apple Music via je browser

Tip: zo luister je naar Apple Music via je browser

2 min
Tips
Het is vanaf nu mogelijk om naar Apple Music te luisteren via je browser. De webplayer is niet door Apple zelf gemaakt, maar door een onafhankelijke muziekliefhebber. Wij leggen uit hoe het werkt.
Bevestigd: Apple blokkeert reparaties van nieuwe Macs door derden

Bevestigd: Apple blokkeert reparaties van nieuwe Macs door derden

2 min
Nieuws
Apple heeft vandaag bevestigd dat bepaalde reparaties voor de nieuwste Macs niet meer door een externe partij uit te voeren zijn. Deze handelingen kunnen alleen door Apple en goedgekeurde partijen worden gedaan. Maar waarom?

Download onze app

Download onze app