Apple Macbook Air

MacBook Air

8

Dit is de MacBook Air

De MacBook Air is Apples populairste laptop. Het apparaat is enorm slank en licht en daarmee bijzonder geschikt voor gebruikers die regelmatig onderweg zijn en productief willen blijven, maar niet de hoofdprijs kunnen betalen.

De eerste MacBook Air werd in 2008 geïntroduceerd en was verkrijgbaar in twee maten met een schermdiagonaal van 11,6 en 13,3 inch. Aanvankelijk was alleen het 13,3 inch-model verkrijgbaar, maar sinds eind 2010 konden consumenten ook voor het kleinere en lichtere 11,6 inch-model kiezen. In het najaar van 2018 bracht Apple opnieuw enkel een vernieuwd 13,3 inch-model uit.

In maart 2020 presenteerde Apple de nieuwste MacBook Air. Deze heeft als belangrijkste verbetering een nieuw en betrouwbaarder toetsenbord. Ook is het nieuwe instapmodel krachtiger dan zijn voorganger. Deze overzichtspagina staat geheel in het teken van de Air uit 2020. Hieronder bespreken we de belangrijkste punten en verbeteringen met je. Onderaan de pagina gaan we kort in op het vorige MacBook Air-modellen.

macbook air 2020

Zelfde design, wel iets zwaarder

De op 18 maart 2020 onthulde MacBook Air is niet alleen goedkoper dan zijn voorganger uit 2019, maar ook op diverse vlakken verbeterd. Dit mag ook wel, want het 2019-model had als enige noemenswaardige verbetering een Retina-scherm met True Tone-ondersteuning. Deze schermtechniek past de witbalans automatisch aan op basis van de hoeveelheid omgevingslicht.

De MacBook Air (2020) heeft logischerwijs alle verbeteringen van zijn voorganger overgenomen. Aan het scherm en design is vrijwel niets veranderd. Apples instaplaptop heeft nog steeds een 13,3 inch-led-scherm met hoge resolutie (2560 bij 1600 pixels), maar is wel ietsjes zwaarder. Het nieuwe model weegt 1.29 kilogram, terwijl de versie uit 2019 op 1.25 blijft steken.

MacBook Air (2020) heeft betrouwbaar toetsenbord

Onder het scherm treffen we de grootste verbetering. De nieuwe MacBook Air heeft namelijk een verbeterd toetsenbord. Het instapmodel is, net als de 16 inch-MacBook Pro van vorig jaar, uitgerust met een schaarmechanisme-toetsenbord. De precieze werking hiervan laten we in het midden, maar de toetsen zijn robuuster en betrouwbaarder dan het zogeheten vlindertoetsenbord van de MacBook Air uit 2019.

Ook kun je toetsen verder indrukken, wat het typen fijner en makkelijker maakt. De verandering van toetsenbord komt overigens op een goed moment, want afgelopen jaren liep de kritiek op het vlindertoetsenbord hoog op. Verder zijn alle features van het vorige model nog steeds aanwezig. Boven het scherm zit bijvoorbeeld een FaceTime-camera om te videobellen.

MacBook Air specificaties

De specificaties van het instapmodel zijn er eveneens op vooruit gegaan. Apple claimt dat de uitvoering met maximale specificaties twee keer zo snel is als zijn voorganger. Deze snelheidsboost is vooral te danken aan de tiende generatie Intel-processor. Het duurste model heeft namelijk een razendsnelle 1,2 GHz-quadcore Core i7-chip.

Ook het instapmodel is er op vooruit gegaan, al lijkt dit niet zo als je naar de specificaties kijkt. De meest kale uitvoering van de vorige MacBook Air heeft namelijk een 1.6 GHz-dualcore i5-processor, terwijl de opvolger het moet doen met ‘slechts’ een 1.1 GHz-dualcore i3-chip. Apple belooft echter dat de tiende generatie Intel-processor in praktijk alsnog sneller is en daardoor dit gat overbrugt.

Verder is de grafische processor verbeterd. De Intel Iris Plus Graphics-grafische kaart zorgt voor mooiere games en maakt beeldbewerking aangenamer. Ook kan het 2020-model dankzij deze chip één 6K-monitor aansturen, zoals de Pro Display XDR van Apple. De versie uit 2019 kan maximaal externe monitoren met een 5K-resolutie van beeld voorzien.

Touch ID en software

De nieuwe Air beschikt net als zijn voorganger over Touch ID. De vingerafdrukscanner maakt ontgrendelen makkelijker, en je laptop veiliger. Je hoeft niet steeds je wachtwoord in te voeren, maar legt simpelweg je vinger op de sensor. De T2-chip luistert nog steeds naar het ‘Hé Siri‘-stemcommando en is bovendien goed voor je privacy.

Tot slot zijn er nog enkele kleine, minder opvallende verbeteringen. Het nieuwe instapmodel heeft bijvoorbeeld drie microfoons, wat ideaal is voor mensen die regelmatig videovergaderingen met collega’s houden. Ook de aanwezigheid van bluetooth 5.0 is fijn, omdat deze nieuwe standaard voor een stabielere verbinding zorgt met draadloze apparaten. De accuduur van de MacBook Air (2020) lijkt zo goed als identiek te zijn aan het vorige model.

Uit de doos draait de nieuwe Air op macOS Catalina (10.15). Deze softwareversie werd in 2019 uitgebracht en beschikt onder meer over Schermtijd, meer speciale apps voor de Mac en Sidecar. Laatstgenoemde maakt het mogelijk om je iPad als tweede scherm te gebruiken. Zo kun je de tablet bijvoorbeeld als tekentableau inzetten. Check onze macOS Catalina review om meer te lezen over het besturingssysteem van de MacBook Air.

MacBook Air (2020) release en prijs

De MacBook Air (2020) verschijnt in drie verschillende kleuren (goud, spacegrijs en zilver) en heeft een instapprijs van 1199 euro. Hij is hiermee bij introductie 50 euro goedkoper dan het vorige model. Voor de versie met 512GB aan ssd-opslag betaal je 1499 euro. Beide uitvoeringen hebben daarmee een betere prijs-kwaliteitsverhouding dan de MacBook Air uit 2019.

Het nieuwe instapmodel is vanaf nu te bestellen, waarna de eerste exemplaren in april geleverd worden. Uiteraard publiceren wij tegen die tijd een review waarin de we de voor- en nadelen bespreken en een eindoordeel vellen. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Download dan de gratis iPhoned-app, of meld je aan voor de nieuwsbrief.

macbook air 2020 officieel

MacBook Air 2019 en ouder

Na introductie van de MacBook Air 2020 zijn oudere modellen uit de verkoop gehaald. Sommige winkels blijven deze apparaten nog verkopen, maar op den duur zijn ze niet meer verkrijgbaar. Wil je een ouder model op de kop tikken? Let dan vooral op het jaartal van de laptop. Alle MacBook Airs van voor 2018 hebben namelijk geen Retina-display.

Dat is jammer, want Retina-schermen zijn een stuk beter. Je kunt er bijvoorbeeld geen pixels op zien, terwijl deze op oudere Airs (voor 2018) bij nadere inspectie wel zichtbaar zijn. Verder was de MacBook Air uit 2019 een kleine verbetering ten opzichte van het 2018-model. Naast het Retina-scherm had dit model voor het eerst standaard Touch ID, een groter trackpad en iets betere prestaties.

Pluspunten Macbook Air

  • Compact en licht
  • Prima accuduur
  • Modern design

Minpunten Macbook Air

  • Relatief lage schermhelderheid
  • Enkel twee usb-c poorten, adapter al snel nodig
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's