De Mac Pro is Apples desktop-PC voor professionele gebruikers. In 2019 bracht Apple een compleet vernieuwd werkstation met modulair design uit.

Mac Pro: Apples modulaire krachtpatser

De Mac Pro is Apples apparaat voor veeleisende desktopgebruikers zoals fotografen, videobewerkers en mensen met een thuisserver. Na de onthulling in 2013 heeft het bedrijf uit Cupertino het werkstation jarenlang links laten liggen, totdat hij in 2017 een upgrade kreeg. In 2019 werd de Mac Pro geheel vernieuwd met een modulair design.

Modulaire Mac Pro 2019

Het instapmodel van de Mac Pro heeft acht processorkernen, 32GB opslag, een SSD van 256GB en een Radeon Pro 580X grafische kaart. Uiteraard is het werkstation naar wens uit te breiden, waardoor je maximaal 28 processorkernen, 1.5TB opslagcapaciteit en een Radeon Pro Vega II-videokaart kunt plaatsen. De Mac Pro 2019 is verkrijgbaar vanaf 5999 dollar en is sinds de herfst van 2019 verkrijgbaar.

De Mac Pro 2019 heeft een modulair design. Hierdoor kun je gemakkelijk extra onderdelen plaatsen, zoals een extra geheugenkaart of een betere grafische kaart. Het design heeft iets weg van een rasp en dankzij de wieltjes aan de onderkant kun je het werkstation makkelijk door kantoor verplaatsen. Ook kun je het werkstation oppakken met het handvat aan de bovenkant.

De nieuwe Mac Pro is gericht op creatieve professionals. Het werkstation heeft daarom maar liefst drie Thunderbolt 3-poorten, twee usb-a-ingangen en is er ruimte voor je hoofdtelefoon. De Thunderbolt-slots kunnen per stuk twee externe schermen aan, waardoor je in totaal maar liefst zes displays met één Mac Pro kunt aansturen.

Verder brengt Apple specifieke modules op de markt met een speciaal doel in het achterhoofd. De Afterburner-kaart is bijvoorbeeld speciaal voor videomakers en fotografen bedoeld. Zij kunnen hiermee drie films in 8K-kwaliteit exporteren, of twaalf video’s in 4K-resolutie. Drie koelers zorgen ervoor dat de Mac Pro 2019 hierbij niet oververhit raakt. Deze frisse lucht is nodig, want de krachtige desktop heeft een voeding van maar liefst 1.4kW.

Pro Display XDR

De Mac Pro 2019 is alleen het werkstation en daarom bracht Apple in 2019 ook een speciaal bijbehorend scherm uit: de Pro Display XDR. Dit 32 inch-led-display heeft een 6K-resolutie (6016 x 3384 pixels) en beschikt in totaal over ruim 20 miljoen pixels. Het Pro Display is zo’n 40 procent groter dan het 5K-scherm van de Mac.

Dankzij een nieuw technologie kan de Pro Display XDR een schermhelderheid van 1600 nits tevoorschijn toveren. Dit zorgt in combinatie met hdr, high dynamic range, voor een ongeëvenaard beeldcontrast. Dit komt mooi uit voor beeldbewerkers, want foto’s zien er zo vrijwel hetzelfde uit op het scherm als in het echt. Je kunt het scherm ook in portretstand gebruiken.

Naast de standaard Pro Display XDR brengt Apple ook een betere versie met zogeheten nano-textuur uit. Hierbij loopt het scherm aan de rand van de behuizing een beetje door, waardoor je minder last van reflecties en schitteringen hebt. De normale Pro Display XDR kost 4999 dollar. Voor de versie met nano-textuur betaal je 1000 dollar meer.

Laatste berichten

Bellen met je Mac(Book): zo doe je dat

Bellen met je Mac(Book): zo doe je dat

Tips Even vlug wat kortsluiten, maar ligt je telefoon niet binnen handbereik? Dan kun je gelukkig ook gewoon bellen via je Mac. Dat gaat zo.
Video van de week: de 6 grootste functies van macOS (11) Big Sur

Video van de week: de 6 grootste functies van macOS (11) Big Sur

Video's Dit najaar kun je 'm downloaden: macOS 11 Big Sur. De grootste Mac-update sinds OS X gaat de Mac flink vernieuwen. In deze video blikken we vooruit op de zes grootste functies van Big Sur.
Overzicht: de belangrijkste vernieuwingen in macOS Big Sur

Overzicht: de belangrijkste vernieuwingen in macOS Big Sur

Nieuws Big Sur is de grootste Mac-update in jaren. Alle vernieuwingen opnoemen is onbegonnen werk en daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste macOS Big Sur-functies op een rijtje.
Deze Macs krijgen de update naar macOS Big Sur

Deze Macs krijgen de update naar macOS Big Sur

Nieuws macOS Big Sur is door al zijn verbeteringen de grootste update voor het besturingssysteem in jaren. Maar op welke Macs en MacBooks is de upgrade straks te installeren? In dit artikel zetten we alle ondersteunde Macs op een rijtje.
‘Apple kondigt nieuwe iMac met iPad Pro-ontwerp aan op WWDC 2020’

‘Apple kondigt nieuwe iMac met iPad Pro-ontwerp aan op WWDC 2020’

Nieuws Apple kondigt tijdens WWDC 2020 mogelijk een nieuwe iMac aan met erg dunne randen en een soortgelijk ontwerp als van de iPad Pro. Verder krijgt het apparaat waarschijnlijk een T2-chip en AMD Navi-GPU.