Mac Mini

Apple Mac Mini
Werkgeheugen 8 / 16 / 32 GB
Laatste OS MacOS Sierra
Prijs

De Mac mini is Apples kleine, draagbare desktopcomputer. Deze gebruik je met een eigen monitor, toetsenbord en muis. Op deze pagina lees je alles over de handzame krachtpatser van Apple en de nieuwe Mac mini (2018).

Dit is de Mac mini (2018)

Apple heeft een vernieuwde Mac mini aangekondigd tijdens de keynote op 30 oktober 2018. Het bedrijf wil zich met de compacte pc nog meer focussen op professionals zoals ontwikkelaars of ontwerpers. Sinds vorig jaar gingen er regelmatig geruchten rond over dat Apple de Mac mini dit jaar in een nieuw jasje zou steken.

Mac mini onder beeldscherm

De Mac mini (2018) is vijf keer sneller dan zijn voorganger. Dit komt mede doordat het apparaat de krachtige T2-chip, een sterkere processor en meer werkgeheugen heeft gekregen. Apples vierkante pc gaat hierdoor iets meer richting de iMac wat prestaties betreft. Dankzij een nieuw soort koelingssysteem in de Mac mini wordt oververhitting voorkomen.

Bovendien is het vierkante kastje milieuvriendelijker dan voorgangers, want de belasting op het milieu is met 50 procent verminderd. De computer bestaat voor 60 procent uit gerecycled plastic en volledig uit gerecycled aluminium.

Mac mini aansluitingen

Verder heeft het apparaat een indrukwekkende hoeveelheid ingangen. De Mac mini heeft een ethernet-aansluiting, vier Thunderbolt 3-poorten, een hdmi-ingang en twee usb-a-aansluitingen. Ook is er een hoofdtelefooningang op te vinden.

De ethernet-ingang kan tot 10GB snelheid aan, wat het kastje ideaal maakt wanneer je deze voor een eigen server gebruikt. De Mac mini (2018) draait standaard op macOS Mojave.

Mac mini binnenkant

Release en adviesprijs

Het instapmodel heeft 8GB RAM (uitbreidbaar tot 64GB) en 128GB opslag en kost 899 euro. Er is ook een uitvoering verkrijgbaar met een 6-coreprocessor met 256GB opslag. Deze gaat over de toonbank vanaf 1249 euro.

De Mac mini (2018) is beschikbaar in het spacegrijs. Hij is per direct te bestellen via de website van Apple, waarna de eerste compacte computers vanaf 7 november geleverd worden.

Mac mini: alles over Apples kleine, draagbare krachtpatser

De Mac mini is de compacte, draagbare versie van de iMac. Hier sluit je je eigen scherm, toetsenbord en muis op aan. Het apparaatje werd in 2005 geïntroduceerd door Apple en in 2014 is de Mac mini voor het laatst vernieuwd. Het design is door de jaren nauwelijks veranderd, maar het apparaat werd wel steeds krachtiger.

Toch is de Mac mini minder krachtig als een iMac of vergelijkbare Mac Pro. Deze heeft ook geen scherm, maar wel krachtigere specs en een hogere prijs. De Mac mini geldt als het instapmodel voor de Mac als desktopcomputer. Door de Mac mini slechts als desktopcomputer te leveren, zonder de andere benodigde accessoires, onderscheidt het bedrijf uit Cupertino zich van gangbare desktops en de iMac. Het is dan ook de goedkoopste desktopcomputer die Apple aanbiedt.

Mac mini bureau

De Mac mini uit 2014 heeft drie varianten met verschillende Haswell-processors. Het apparaatje is verkrijgbaar met een 1,4 GHz, 2,6 GHz en een 2,8 GHz processor. De Mac mini is gemaakt van geanodiseerd aluminium en is slechts 19,7 centimeter lang en breed. De computer is 3,6 centimeter dik en weegt iets meer dan een kilo.

Hierdoor is het apparaatje erg handzaam. Apple hoopte hiermee in de begindagen Windows-gebruiker te laten overstappen doordat ze hun eigen monitor, toetsenbord en muis konden behouden. Ook is de kleine Mac geschikt voor ontwikkelaars die switchen tussen Windows en macOS, wat gemakkelijk gaat via deze handzame Mac.

Laatste berichten

‘iPhone SE 2 klaar voor onthulling, ook nieuwe iMac en Mac mini op komst’

‘iPhone SE 2 klaar voor onthulling, ook nieuwe iMac en Mac mini op komst’

Nieuws Apple zou zich in de laatste fase bevinden van de iPhone SE 2 lancering. Een nieuw gerucht stelt dat het bedrijf inmiddels de laatste hand heeft gelegd aan alle voorbereidingen. Ook hoeven we niet lang op een nieuwe Mac mini en iMac te wachten.
Schermresolutie van een Mac aanpassen: zo maak je tekst groter

Schermresolutie van een Mac aanpassen: zo maak je tekst groter

Tips Heb je moeite met de kleine letters op het scherm van je Mac? Dan is het tijd om de schermresolutie aan te passen. iPhoned laat zien hoe je tekst, plaatjes en al het andere dat op je beeldscherm verschijnt, groter maakt.
Hoe de Mac veiliger wordt dankzij de T2-chip: 4 vragen en antwoorden

Hoe de Mac veiliger wordt dankzij de T2-chip: 4 vragen en antwoorden

Nieuws Apple heeft de privacy van haar gebruikers hoog in het vaandel staan. Steeds meer Macs hebben daarom een T2-chip aan boord. Dit moet je weten over Apples manier om jouw gegevens te beschermen.
SSD-opslag van Macs upgraden voortaan honderden euro’s goedkoper

SSD-opslag van Macs upgraden voortaan honderden euro’s goedkoper

Nieuws Apple heeft het een stuk goedkoper gemaakt om SSD-opslag uit te breiden bij aanschaf van een nieuwe iMac, Mac Pro of MacBook Pro. Ook is de maximale opslagcapaciteit van de MacBook Air verhoogd.
Bevestigd: Apple blokkeert reparaties van nieuwe Macs door derden

Bevestigd: Apple blokkeert reparaties van nieuwe Macs door derden

Nieuws Apple heeft vandaag bevestigd dat bepaalde reparaties voor de nieuwste Macs niet meer door een externe partij uit te voeren zijn. Deze handelingen kunnen alleen door Apple en goedgekeurde partijen worden gedaan. Maar waarom?