iPhone XR

Scherm
6.1 inch
Camera
12 megapixel
Prijs

De iPhone XR is één van de nieuwe iPhones die Apple op 12 september onthulde. Het is een nieuw ‘budgetmodel’, die qua prijs onder de nieuwe iPhone XS en XS Max wordt gepositioneerd. Het toestel is dus iets goedkoper, maar hiervoor doet Apple wel enkele technische concessies. Op deze pagina lees je alles over de nieuwe iPhone XR.

De iPhone XR: het nieuwe budgetmodel

Dit jaar pakt Apple het iets anders aan dan voorgaande jaren. Met de introductie van de iPhone XR spreekt Apple de massa aan die op zoek is naar een goedkopere iPhone in een het moderne design van de iPhone X. Hieronder zetten we de belangrijkste features van de iPhone XR op een rijtje.

 • Features: 6,1-inch-lcd-scherm, iPhone X-design, Face ID, draadloos opladen
 • Concessies: enkele camera, geen oled-display en geen 3D Touch
 • Onthulling op 12 september, pre-order start op 19 oktober en release is op 26 oktober
 • Versies: een 64GB, 128GB, 256GB in de kleuren zwart, wit, blauw, geel, roze en rood
 • De instapprijs voor de versie met 64GB: 859 euro

Meer weten over de iPhone XR:

iPhone XR releasedatum en start pre-order

Tijdens het event op 12 september maakte Apple bekend dat de iPhone XR iets later in de winkels ligt dan de iPhone XS en iPhone XS Max. Het toestel is pas in oktober te pre-orderen en ligt vervolgens eind die maand in de winkels. Nederland hoort gelukkig wel bij de eerste groep landen waar de iPhone XR verschijnt. Het toestel is op 19 oktober te pre-orderen, en ligt vervolgens op 26 oktober in de winkels.

 • Onthulling: 12 september
 • Pre-order: 19 oktober
 • In de winkel: 26 oktober

iPhone XR prijzen

Met de iPhone XR in het design van de iPhone X en de prijs van de iPhone 8 wil Apple de massa aanspreken. Door niet alle nieuwe features door te voeren op dit toestel kan Apple de prijs aantrekkelijk houden. Analisten verwachten dan ook veel de verkoop van dit model. Dit zijn de adviesprijzen van de iPhone XR:

 • iPhone XR 64GB: 859 euro
 • iPhone XR 128GB: 919 euro
 • iPhone XR 256GB: 1029 euro

→ Check onze iPhone XR los toestel prijsvergelijker voor actuele prijzen. En hou 19 oktober onze iPhone XR abonnement vergelijker in de gaten om de beste deal te scoren.


iPhone XR kleuren en opslagcapaciteit

De iPhone XR is de eerste iPhone in jaren die in tal van verschillende kleuren verschijnt. De verschillende iPhone XR kleuren zijn als volgt:

 • Wit
 • Zwart
 • Geel
 • Blauw
 • Koraal
 • Rood

Daarnaast heb je de keuze uit drie verschillende opslagcapaciteiten. Omdat je het geheugen van de iPhone nooit kunt uitbreiden, raden we aan om goed na te denken welke opslag je kiest. De iPhone XR verschijnt in de volgende versies qua opslag:

 • iPhone XR 64GB
 • iPhone XR 128GB
 • iPhone XR 256GB

Zo maakt Apple de iPhone XR goedkoper

Naast de iPhone XS en iPhone XS Max brengt Apple met de iPhone XR een goedkoper model uit. Met een prijs van 859 euro is deze vergelijkbaar met de iPhone 8, maar ziet het toestel er wel uit als de iPhone X. Dat betekent dus een scherm dat de voorkant van het toestel vult, waardoor de homeknop wegvalt.

In plaats van Touch ID is de XR uitgerust met Face ID, zodat je gezicht gescand wordt om het toestel te ontgrendelen en in te loggen bij apps. Om de prijs laag te houden, heeft het bedrijf wel wat concessies moeten doen.

Geen oled-display maar een lcd-scherm

Het oled-scherm is één van de duurste onderdelen van de iPhone X, iPhone XS en XS Max. Daarom kiest Apple met deze goedkopere variant voor een lcd-scherm dat al jaren in iPhones wordt gebruikt. Dankzij een nieuwe techniek kan ook dit scherm worden gebogen, terwijl het display wel gewoon van rand tot rand loopt.

Qua beeldkwaliteit zul je vooral verschil merken als je een oled- en lcd-iPhone naast elkaar legt. Zo zijn kleuren op oled-schermen mooier, en is de kleur zwart echt zwart. Dat komt omdat oled-schermen individuele pixels kan uitschakelen, wat bij het tonen van zwarte pixels het geval is. Lcd is echter zeker niet lelijk, en zoals we van Apple gewend zijn, zit het met de schermkwaliteit wel snor.

iPhone XR

Geen dubbele maar een enkele cameralens

De iPhone XR krijgt een soortgelijke camera als die op de iPhone 8, die een enkele lens heeft. Toch is de camera van de XR wel een stukje beter. Zo kan de XR ondanks de enkele camera portretfoto’s maken, omdat het toestel hiervoor leunt op de software. Dit kennen we van Googles Pixel-toestellen, die ook één cameralens hebben en toch portretfoto’s maken.

De nieuwe iPhone XR functies

Hoewel de iPhone XR dus een aantal dingen niet doet, zijn er gelukkig ook genoeg nieuwe dingen die het apparaat introduceert. Deze zetten we hieronder voor je op een rij, op basis van wat Apple heeft gepresenteerd. Onderstaande functies zijn gebaseerd op officiële informatie.

Felle kleuren

In de stijl van de iPhone 5C uit 2013 brengt Apple de iPhone XR ook weer uit in verschillende felle kleuren. Het gaat om zes verschillende kleuren: wit, zwart, blauw, geel, koraal en rood. Daarmee onderscheidt de C zich direct van de iPhone XS en XS Max, die alleen in het zilver, zwart en goud op de markt komen.

A12-chip

Hoewel de prijs van dit toestel lager ligt, draait hij nog wel op dezelfde nieuwe A12-chip. Met deze chip zet Apple een enorme stap voorwaarts, omdat ze als eerste gebruikmaken van het zogenaamde 7 nanometer-architectuur. Dit maakt de chip een stuk kleiner, terwijl de prestaties en de zuinigheid ervan ondertussen omhoog gaan. Veel chipmakers zijn nog niet voorbereid om dit soort chips te produceren, wat de iPhone een ruime voorsprong geeft op de concurrentie.

Lagere prijs

Het belangrijkste kenmerk van de iPhone XR is de lagere prijs. Het is nog steeds geen budgetsmartphone – verre van zelfs – maar met een instapprijs van 859 euro ligt hij een stuk lager dan de iPhone XS en XS Max van vorig jaar.

Vorig jaar kreeg Apple heel wat kritiek op de hoge prijs van de iPhone X, dus komt het bedrijf dit jaar met de iPhone XR als alternatief voor mensen die geen duizend euro voor een smartphone willen betalen, maar wel met het nieuwe design van de iPhone aan de slag willen. Toch blijft het een flinke hap uit je portemonnee.

Draait standaard op iOS 12

De iPhone XR draait standaard op iOS 12, de nieuwe update die in september verschijnt. Met iOS 12 focust Apple zich op het verbeteren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de software. Dat betekent dat er relatief weinig revolutionaire nieuwe functies in de update zitten, maar ze wel voor een beter werkend OS zorgen.

Wel nieuw is de Schermtijd-functie, waarmee je kan zien hoe vaak je een iPhone of iPad gebruikt. Ook zijn de notificaties van de iPhone eindelijk verbeterd. Meer lezen? Check dan de iOS 12 preview.

Draadloos laden en bluetooth 5.0

Het zijn geen nieuwe hele features, maar wel belangrijke: de iPhone XR heeft ondersteuning voor draadloos laden. Hierdoor kun je het toestel op elk Qi-oplaadmad leggen om de accu bij te vullen. Dit is handig, want de iPhone XR wordt standaard geleverd met een trage 5 Watt-oplader. Snelladen wordt ondersteund, maar hiervoor heb je wel een MacBook-adapter en losse usb-c-kabel nodig.

Ook handig: bluetooth 5.0. De nieuwste versie van de techniek brengt een stabieler bereik, maar ook een groter bereik.

Wil je toch liever het topmodel met een dubbele camera en een oled-disply? Neem dan een kijkje op de iPhone XS of iPhone XS Max pagina voor meer informatie en prijzen.

iPhone XR prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder de meest scherpe iPhone XR aanbiedingen van dit moment.

iPhone XR video

Bekijk alle iPhone XR video's

Laatste berichten

Download onze app

Download onze app