iPhone XR

Apple iPhone XR

Dit is de iPhone XR

De iPhone XR was het Apple-instapmodel van 2018. Het is een goedkoper alternatief voor de iPhone XS en XS Max uit datzelfde jaar. Deze toestellen werden in 2019 opgevolgd door de iPhone 11. Daar kwam begin 2020 de iPhone SE 2020 bij, een nieuwe uitvoering van de iconische iPhone SE uit 2016.

Op deze pagina lees je alles over de XR. We staan stil bij de belangrijkste kenmerken en functies, lichten de verschillende modellen uit, tonen de beste deals en geven je een helder koopadvies.

De iPhone XR is verkrijgbaar met abonnement en als los toestel:

Ben voordelig: tijdelijk tot 2000 MB gratis bij de iPhone Xr!

De iPhone XR bij Ben:
✔ Supersnel 4G internetsnelheid
✔ Ontvang 1 jaar gratis Apple TV+
✔ Geen onverwachte kosten met mb pauze
✔ Nu tot 2000 MB gratis

Meer info Bekijk aanbieding

iPhone XR: de belangrijkste kenmerken

 • Features: 6,1-inch-lcd-scherm, iPhone X-design, Face ID, draadloos opladen
 • Concessies: enkele camera, geen oled-display en geen 3D Touch
 • Onthulling was op 12 september 2018, release vond plaats op 26 oktober 2018
 • Versies: een 64GB, 128GB, 256GB in de kleuren zwart, wit, blauw, geel, roze en rood
 • De instapprijs voor de versie met 64GB: 859 euro
 • Krijgt later dit jaar update naar iOS 14

iPhone XR: de 5 redenen om voor een XR te kiezen

Iedere iPhone heeft zo zijn eigen unieke kenmerken, en dat geldt ook voor de XR. Hieronder zetten we enkele features op een rij.

1. Felle kleuren

De iPhone XR is net als de iPhone 5C uit 2013 verkrijgbaar in enkele opvallende kleuren. Het toestel verscheen in maar liefst zes uitvoeringen: wit, zwart, blauw, geel, koraal en rood. Daarmee onderscheidt de XR zich direct van de iPhone XS en XS Max, die alleen in het zilver, zwart en goud op de markt kwamen. Ook recentere toestellen zijn minder kleurrijk.

2. A12-chip

De iPhone XR is het betaalbare alternatief voor de iPhone XS, maar draait alsnog op dezelfde A12-chip. Met deze processor zette Apple een flinke stap voorwaarts omdat het als eerste gebruikmaakt van de zogenaamde 7 nanometer-architectuur. Dit maakt de chip een stuk kleiner, terwijl de prestaties en zuinigheid ervan ondertussen omhoog gaan.

iphone letters

3. Lagere prijs

Het belangrijkste kenmerk van de XR is zijn lage prijs. Het is nog steeds geen budgetsmartphone – verre van zelfs – maar met een adviesprijs van 859 euro was hij een stuk betaalbaarder dan de iPhone XS en XS Max. Inmiddels haal je de telefoon bovendien voor een stuk minder in huis.

In 2017 kreeg Apple heel wat kritiek op de hoge prijs van de iPhone X, dus kwam het bedrijf een jaar later met de nieuwe iPhone als alternatief voor mensen die geen duizend euro voor een smartphone willen betalen, maar wel met het nieuwe design van de iPhone aan de slag willen. Toch blijft het een flinke hap uit je portemonnee.

4. Krijgt jarenlang iOS-ondersteuning

Net als alle andere iPhones krijgt de iPhone XR jarenlange ondersteuning van Apple op het gebied van software-updates. Goed nieuws, want daardoor kun je jarenlang de nieuwste functies gebruiken en blijft het toestel (en al je gegevens erop) beschermd tegen nieuwe vormen van malware, virussen en andere narigheid.

De iPhone XR is één van de vele toestellen die een update naar iOS 13 heeft ontvangen. Deze update introduceert weer tal van nieuwe functies. Denk hierbij aan een donkere modus, waarbij alle apps een zwarte kleur krijgen. Dit is niet alleen fijner voor je ogen (in het donker), maar het ziet er ook heel fraai uit. De iPhone XR wordt in 2020 ook bijgewerkt naar iOS 14 en krijgt er dan weer nieuwe functies bij.

ios-13

5. Draadloos laden en bluetooth 5.0

Het zijn geen hele nieuwe features, maar wel belangrijke: de iPhone XR heeft ondersteuning voor draadloos laden. Hierdoor kun je het toestel op elk Qi-oplaadmat leggen om de accu bij te vullen. Dit is handig, want het toestel wordt standaard geleverd met een trage 5 Watt-oplader. Dat schiet niet op.

Snelladen wordt ondersteund, maar hiervoor heb je wel een MacBook-adapter en losse usb-c-kabel nodig. Ook handig: bluetooth 5.0. De nieuwste versie van de techniek brengt een stabieler en groter bereik. De iPhone XR is daarmee ideaal voor het aansturen van je slimme speakers, zoals een HomePod.

Abonneer op ons YouTube-kanaal

iPhone XR review-update: Ook in 2020 gaat de iPhone XR nog goed mee

De iPhone XR gaat ook in 2020 nog goed mee. Al in 2018 was het toestel populair, omdat het voorzien is van alle moderne snufjes en de accu lang meegaat. In 2020 loopt voornamelijk de camera flink achter vergeleken met de nieuwe iPhones. Maak je voornamelijk overdag foto’s en hoef je niet het beste van het beste? Dan heb je met de iPhone XR een goede koop.

Lees verder in de volledige iPhone XR review-update

Lees de oorspronkelijke uitgebreide review van de iPhone XR

iPhone XR vs iPhone XS: de 5 belangrijkste verschillen

Tegelijk met de iPhone XR onthulde Apple de duurdere iPhone XS en iPhone XS Max. Met een adviesprijs van 859 euro was de XR vergelijkbaar met de iPhone 8, maar met het design van de X. Om de prijs laag te houden, heeft het bedrijf wel wat concessies moeten doen. Hieronder bespreken we de belangrijkste en in bovenstaande video zetten we de verschillen en overeenkomsten op een rij.

Lees de volledige iPhone XS vs iPhone XR vergelijking.

1. Geen oled-display maar een lcd-scherm

Het oled-scherm is één van de duurste onderdelen van de iPhone X, iPhone XS en XS Max. Daarom kiest Apple met deze goedkopere variant voor een lcd-scherm, dat overigens al jaren in iPhones wordt gebruikt. Dankzij een nieuwe techniek kan ook dit scherm worden gebogen, terwijl het display wel gewoon van rand tot rand loopt.

Qua beeldkwaliteit merk je vooral het verschil als je een oled- en lcd-iPhone naast elkaar legt. Zo zijn kleuren op oled-schermen mooier, en is de kleur zwart echt zwart. Dat komt omdat oled-schermen individuele pixels kan uitschakelen, wat bij het tonen van zwarte pixels het geval is. Lcd is echter zeker niet lelijk, en zoals we van Apple gewend zijn, zit het met de schermkwaliteit wel snor.

2. Geen dubbele maar een enkele cameralens

De iPhone XR heeft een soortgelijke camera als die op de iPhone 8, die een enkele lens heeft. Toch is de camera van de XR wel een stukje beter. Zo kan het goedkopere toestel – ondanks de enkele camera – portretfoto’s maken, omdat het toestel hiervoor leunt op de software. Dit kennen we van Googles Pixel-toestellen, die ook één cameralens hebben maar toch hele goede portretfoto’s maken.

3. Minder water- en stofbestendig

De iPhone XR heeft een IP67-beoordeling, wat hem waterbestendig maakt voor dertig minuten op een diepte van maximaal een meter. De duurdere XS en XS Max hebben een IP68-beoordeling, wat ze tot twee meter diep waterbestendig maken. Dat zorgt er in de praktijk voor dat de duurdere iPhones net wat beter beschermd zijn tegen water en stofschade.

iPhone XR

4. Geen 3D Touch maar Haptic Touch

Door het lcd-scherm ondersteunt de iPhone XR geen 3D Touch, de techniek van Apple waarmee je het scherm stevig kunt indrukken om speciale functies te activeren. In plaats daarvan is de iPhone XR uitgerust met Haptic Touch.

Dit is een alternatief voor 3D Touch dat je activeert door het scherm even ingedrukt te houden. Niet alle functionaliteiten van 3D Touch werken hierdoor op de XR, maar Apple heeft zijn best gedaan om er zoveel mogelijk over te zetten.

5. Geen roestvrijstalen randen

Tot slot een klein verschil wat het design betreft: de iPhone XR heeft een aluminium rand rondom het scherm zitten, terwijl de iPhone XS een roestvrijstalen omlijsting heeft. Daardoor glimmen de randen van de XS en zijn die van de iPhone XR dof. Het zal van je persoonlijke smaak afhangen welke van de twee je mooier vindt.

iPhone XR

iPhone XR vs iPhone 8: dit zijn de verschillen

Tegelijkertijd met de iPhone X bracht Apple de iPhone 8 uit als instapmodel. De XR geldt als opvolger voor de iPhone 8. Bekijk alle verschillen en overeenkomsten tussen de iPhone XR en iPhone 8.

iPhone XR koopadvies

De iPhone XR werd op 12 september 2018 onthuld en is sinds vrijdagochtend 26 oktober 2018 te koop in Nederland. Zoals gewoonlijk zat Nederland bij de eerste groep landen waar je de nieuwe iPhone kunt kopen.

Het meest opvallende kenmerk van de XR is de prijs. Want hoewel het toestel er op het eerste gezicht uitziet als een iPhone XS, betaal je er driehonderd euro minder voor. Daarmee hoopt Apple de doelgroep aan te spreken die geen duizend euro overheeft voor een smartphone. De introductieprijzen zijn als volgt:

De iPhone XR is de eerste iPhone in jaren die in tal van verschillende kleurtjes verschijnt. De verschillende kleuren zijn als volgt: Wit, Zwart, Geel, Blauw, Koraal en Rood. De meeste kleuren zijn goed verkrijgbaar, ongeacht de opslagcapaciteit. Alleen op de rode iPhone XR moet je soms iets langer wachten, omdat dit het populairste model lijkt te zijn.

Alternatieven voor de iPhone XR: de iPhone 11 en de iPhone SE 2020

iPhone 11: De iPhone 11 is de opvolger van de iPhone XR en heeft dan ook heel wat overeenkomsten. Zo is ook deze iPhone in meerdere kleuren verkrijgbaar, maar zijn er ook een aantal fijne verbeteringen te vinden.

Zo heeft de iPhone 11 in tegenstelling tot de XR een dubbele cameralens, inclusief de Nachtmodus die fotografie in het donker veel beter maakt. Ook de accu van de 11 gaat net iets langer mee, al hangt hier ook een nog hoger prijskaartje aan. Tot slot heeft de 11 een snellere chip, die tot twintig procent betere prestaties mogelijk maakt

Lees hier alles over de iPhone 11.

Check de actuele iPhone 11 abonnementen in onze vergelijker

iPhone SE 2020: De iPhone XR is betaalbaar, maar de iPhone SE 2020 is nog goedkoper. Apple bracht de opvolger van de iconische iPhone SE uit 2016 begin dit jaar uit. Het toestel heeft een minder modern design maar wel krachtige specificaties.

De razendsnelle A13-processor kennen we bijvoorbeeld van de iPhone 11 en ook de accuduur is ontzettend degelijk. Ook het lage prijskaartje kan ons bekoren. Wel lever je in op enkele features. De vernieuwde iPhone SE heeft bijvoorbeeld geen Face ID-gezichtsherkenning.

Lees hier over de iPhone SE 2020

→ Check de actuele iPhone SE 2020 abonnementen in onze vergelijker

iPhone XR verzekeren

Met een iPhone verzekering dek je je in tegen risico zoals waterschade, valschade en diefstal. Veel voorkomende schadegevallen worden gedekt en de reparatie wordt geheel uit handen genomen. Hierdoor kom je niet plotseling voor een grote uitgave te staan, want de reparatiekosten kunnen bij een iPhone XR al snel oplopen.

Voor een klein bedrag per maand sluit je al een goede verzekering af. De premie is afhankelijk van de aanschafwaarde van je iPhone, de looptijd die je kiest en het meeverzekeren van diefstal. Ook de dekking kan per verzekeringsmaatschappijen verschillen. Het is dus goed om verzekeraars met elkaar te vergelijken om de beste deal te vinden. Bereken je premie en vergelijk.

SmartPhonePolis premie berekenen     SimpleSurance premie berekenen

Pluspunten iPhone XR

 • Voorzien van alle moderne functies
 • Accu gaat lang mee
 • Draait moderne games zonder problemen
 • Relatief goedkoop

Minpunten iPhone XR

 • Camera maakt slechte foto’s in het donker
 • Niet zo vlot als nieuwe toestellen
iPhone XR
7,5
Welke iPhone XR wil je?
Selecteer:
64GB
128GB
256GB
iPhone XR met abonnement
Toestel eenmalig € 0,00
€ 33,00 p/m Abo: € 8,00 p/m Toestel: € 25,00 p/m
Sim only nodig?

iPhone XR video

Bekijk alle iPhone XR video's

Laatste berichten

De goedkoopste (refurbished) iPhone aanbiedingen van week 32 – 2020

De goedkoopste (refurbished) iPhone aanbiedingen van week 32 – 2020

Nieuws Wekelijks lichten we de goedkoopste (refurbished) iPhone-aanbiedingen uit. Het aanbod is groot en door alle deals is het lastig te bepalen waar je voor moet gaan. Met deze tips vind je de goedkoopste iPhone!
Gerucht: iOS 14 werkt op alle iPhones die nu iOS 13 draaien

Gerucht: iOS 14 werkt op alle iPhones die nu iOS 13 draaien

Nieuws Draait jouw iPhone momenteel op iOS 13? Dan pak je waarschijnlijk de update naar iOS 14 mee. Een nieuw gerucht claimt namelijk dat alle toestellen die nu op iOS 13 draaien ook iOS 14 ondersteunen.
Video van de week: iPhone SE 2020 vs iPhone XR

Video van de week: iPhone SE 2020 vs iPhone XR

Video's Deze week zetten we de iPhone SE 2020 tegenover de iPhone XR: wat is de beste betaalbare iPhone voor jou? Check het in onze video van de week.
iPhone SE 2020 vs iPhone XR: betaalbare iPhones vergeleken

iPhone SE 2020 vs iPhone XR: betaalbare iPhones vergeleken

Nieuws Moet je voor de iPhone SE 2020 gaan, of toch de iPhone XR in huis halen? In dit artikel leggen we de betaalbare iPhones langs de meetlat en geven we een aankoopadvies.
Onderzoek: iPhone XR was de populairste smartphone ter wereld in 2019

Onderzoek: iPhone XR was de populairste smartphone ter wereld in 2019

Nieuws Apples beslissing om een goedkopere variant van de iPhone XS uit te brengen, heeft zijn vruchten afgeworpen. Een nieuw onderzoek laat zien dat de iPhone XR in 2019 de populairste smartphone ter wereld was.