iPhone SE

Dit is de iPhone SE

De iPhone SE is Apples goedkoopste iPhone ooit. Het toestel, dat in 2016 verscheen, staat voor ‘Special Edition’. Net als de iPhone 5S heeft de SE een 4 inch-scherm en een design dat min of meer hetzelfde is. Maar onder dit bekende gezicht gaan tal van verbeteringen schuil, wat van de iPhone SE een verrassend betaalbaar toptoestel maakt.

Apple heeft het model na het Apple-event in september 2018 per direct uit de productie gehaald. Op termijn is de iPhone SE dus alleen nog maar als refurbished toestel verkrijgbaar. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de SE.

Pluspunten iPhone SE

 • Klein en handzaam ontwerp
 • Krachtige specs ondanks verouderd uiterlijk
 • Verbeterde camera
 • Ondersteuning voor Live Photo’s en 4K-video

Minpunten iPhone SE

 • Ziet eruit als een iPhone uit 2012
 • Begint iets verouderd te raken

 

Ben voordelig: de iPhone SE met 24 mnd een vaste lage prijs!

tmobile De iPhone SE 32GB bij Ben
✔ 24 mnd vaste lage prijzen!
✔ 1000 MB Data
✔ 100 Min/SMS
✔ Gratis maandelijks bundel wijzigen

Meer informatie Naar aanbieding


Geruchten over de iPhone SE 2

De geruchten stapelen zich op, maar de onthulling van de iPhone SE 2 laat nog steeds op zich wachten. Nu september steeds dichterbij komt, is de kans steeds kleiner dat Apple de SE 2 nog zal onthullen. Vooral omdat het bedrijf dit najaar ook een budget-iPhone zou onthullen met het design van de iPhone X, lijkt de iPhone SE 2 teveel in hetzelfde vaarwater te zitten.

iPhone SE ondersteunt iOS 12

De iPhone SE ondersteunt ook iOS 12, de nieuwe software-update van 2018. Met de update voegt Apple grote prestatieverbeteringen door, vooral op ietwat oudere toestellen zoals de SE. Dit maakt het bijvoorbeeld sneller om vanuit het vergrendelscherm de camera te openen. Daarnaast introduceert iOS 12 nieuwe opties om je iPhone-gebruik aan banden te leggen, worden notificaties eindelijk gegroepeerd en meer. Je leest alles over iOS 12 op onze uitgebreide versiepagina.

iOS 12 iPhone SE

iPhone SE: de 4 belangrijkste vernieuwingen

De iPhone SE is de eerste Apple-telefoon met een 4 inch-scherm sinds de iPhone 5S uit 2013. Het model is een compactere en goedkopere optie naast de toptoestellen van nu. Het design is nagenoeg hetzelfde als de iPhone 5S en dat betekent dat de nieuwe iPhone zelfs past in hoesjes die voor de 5S zijn gemaakt. Dat is handig voor wie al gebruikmaakt van de 5S en overstapt naar de SE.

iPhone SE

1. Een iPhone 6S in de jas van de 5S

Het toestel wordt geleverd in de kleuren spacegrijs, zilver, goud en roségoud, waarbij alleen laatstgenoemde nieuw is ten opzichte van de iPhone 5S. Net als dat toestel is de SE lekker compact en licht, wat een uitkomst is voor wie de iPhone 7 (Plus) te groot vindt. De compacte smartphone weegt 113 gram en meet 123,8 bij 58,6 bij 7,6 millimeter.

De SE heeft dezelfde Retina-resolutie, wat neerkomt op 1136 bij 640 pixels. Afzonderlijke beeldpunten zijn hierdoor nauwelijks te onderscheiden. Voor dit formaat oogt het display in ieder geval scherp genoeg. Op het eerste gezicht zijn de iPhone SE en 5S nauwelijks van elkaar te onderscheiden, maar onderhuids is er wel degelijk het nodige veranderd.

Zo heeft het toestel de beschikking over de krachtige A9-chip die we kennen van de iPhone 6S. Ook aanwezig is de M9-coprocessor, die het toestel in staat stelt om heel nauwkeurig je stappen en andere activiteiten te monitoren. De chip werkt samen met de ingebouwde een vernieuwde Gezondheid-app.

iPhone SE

2. In maart 2017 bijgewerkt door Apple

Op 21 maart 2017 verschenen nieuwe versies van de iPhone SE in de online Apple Store. Qua prestaties en ontwerp verschillen de nieuwste iPhone SE-modellen niet van de eerste versies, wel is er meer opslagruimte. Vanaf 24 maart 2017 is de iPhone SE alleen nog te koop met 32GB aan opslagruimte (489 euro) en met 128GB aan opslagruimte (599 euro).

3. Verbeterde 12 megapixel-camera

De sterk verbeterde 12 megapixel-camera verstopt ook veel kracht in het kleine apparaat. De nieuwe camera vangt meer licht op, zodat je ook in donkere omgevingen scherpe en gedetailleerde foto’s schiet. Aan de achterzijde bevindt zich een led-flitser, maar ook kiekjes die je maakt met de frontcamera zijn te belichten. Het scherm van de iPhone SE kan namelijk enorm fel oplichten om zo als een soort flitser te fungeren. De functie kennen we van onder meer de iPhone 7 (Plus) en werkt uitstekend. Je kunt er bovendien 4K-video’s mee opnemen.

iPhone SE

4. Live Foto’s

De verbeterde camera van de SE laat je ook zogenoemde Live Foto’s schieten. Hierbij wordt anderhalve seconde vóór en na de foto een videofragment wordt vastgelegd. Het geheel wordt gebundeld tot een foto die je met een druk op de knop tot leven kunt laten komen. Deze foto’s kun je afspelen in de galerij, maar ook als achtergrond voor het toegangsscherm kan een Live Foto worden ingesteld.

Live Foto’s hebben nog het meeste weg van de bewegende gifjes die op fora en Twitter voorbijkomen. Vooral bij momenten met veel beweging, zoals tijdens een sportwedstrijd, kan het leuk zijn om zo’n dynamische foto te maken. Houd er wel rekening mee dat de foto’s twee keer zoveel ruimte innemen. Kijk dus niet gek op als je na het schieten van tien foto’s opeens 60-70MB minder opslagruimte hebt.

Conclusie iPhone SE review

De 4-inch iPhone SE is ideaal voor mensen die hun iPhone vooral onderweg gebruiken. We waren snel gewend aan het kleinere toestel, dat bovendien goed in je hand ligt. Tel hier de geweldige accuduur en krachtige fotocamera bij op en je hebt een ideale iPhone voor een relatief lage prijs. Het is jammer dat de SE achterblijft op het gebied van Touch ID, 3D Touch en de frontcamera, al zijn dit geen minpunten die opwegen tegen de voordelen.

Als je nu een iPhone 6 of iPhone 6S hebt zul je moeten overwegen of een kleiner formaat beter bij jouw gebruik aansluit, maar als je momenteel een iPhone 5S of ouder gebruikt is dit het ideale moment om over te stappen naar een nieuw model. De iPhone SE mag dan misschien oud en vertrouwd ogen, qua snelheid en camera voelt het toestel aan als een volwaardige, gloednieuwe iPhone.

→ Lees voor meer informatie onze uitgebreide iPhone SE review

iPhone SE kleuren

iPhone SE koopadvies

De iPhone SE is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: spacegrijs, zilver, goud en roségoud. Daarnaast heb je de keuze uit 32GB en 128GB aan intern geheugen. Het zal van jouw gebruik afhangen of 32GB of 128GB beter bij je past. Zo is 32GB meer dan genoeg voor een gemiddelde gebruiker, die niet dagelijks nieuwe apps installeert en zijn of haar iPhone vooral gebruikt om te WhatsAppen, YouTube-filmpjes te kijken en sociale netwerken te checken. Ben je echter van plan om ook 4K-video’s te schieten en games te spelen, dan raden we aan om eenmalig wat meer geld uit te geven aan de 128GB-variant.

Bekijk voor de actuele iPhone SE losse prijzen en iPhone SE abonnementen onze prijsvergelijker. Die heeft ook een speciaal onderdeel voor het iPhone SE refurbished aanbod. Onze vergelijkers worden continu bijgewerkt, zodat je zeker weet dat je een goede deal hebt. Omdat Apple de productie van het toestel heeft gestopt, is deze nieuw alleen nog tot de voorraad strekt beschikbaar. De iPhone SE is daarnaast erg populair als refurbished iPhone SE. Op den duur is refurbished dan ook de enige manier waarop het toestel nog verkrijgbaar is. Deze nagekeken tweedehands toestellen zijn een goedkoper alternatief voor nieuw.

→ Ga naar de iPhone SE vergelijker

iPhone SE alternatieven: de iPhone 7 en iPhone 6S

iPhone 7: De iPhone SE is een uitstekende smartphone, maar als je op zoek bent naar betere prestaties en een nog betere camera, dan kan de iPhone 7 het overwegen waard zijn. De iPhone 7 is bovendien waterdicht en heeft een groter scherm. Omdat de 7 nieuwe is dan de SE, weet je bovendien zeker dat Apple dat toestel langer zal ondersteunen met iOS-updates. Lees alles over de iPhone 7.

→ Check de actuele iPhone 7 abonnementen in onze vergelijker

iPhone 6S: Zoals gezegd is de iPhone SE op papier vooral een iPhone 6S in een kleinere behuizing. Hoewel de prestaties dus nagenoeg gelijk zijn, kan de 6S toch interessant zijn. Zo ziet het toestel er door het design nieuwer uit, en heeft de 6S een groter display. Dat kan goed van pas komen als je vaak video’s of series op je iPhone kijkt, of games op het toestel speelt. Lees alles over de iPhone 6S.

→ Check de actuele iPhone 6S abonnementen in onze vergelijker

Pluspunten iPhone SE

 • Kleiner formaat
 • Relatief goedkoop
 • Fraaie metalen behuizing
 • Krachtige specs

Minpunten iPhone SE

 • Geen nieuw design

iPhone SE prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder de meest scherpe iPhone SE aanbiedingen van dit moment.

iPhone SE video

Bekijk alle iPhone SE video's

Laatste berichten

Download onze app

Download onze app