De iPhone 9 wordt de opvolger van de iPhone SE, de goedkoopste iPhone van Apple. Het toestel staat ook wel bekend als iPhone SE 2 en wordt de directe opvolger van de iPhone 8.

Dit weten we al over de iPhone 9

De iPhone SE kwam in maart van 2016 uit, maar zijn opvolger laat nog steeds op zich wachten. Aan geruchten echter geen gebrek. Op iPhoned schrijven we bijna dagelijks over de iPhone SE 2, inmiddels beter bekend als de iPhone 9. Tot nu toe dook het toestel op in schematische tekeningen, renders en in gelekte foto’s die in de Apple-fabriek gemaakt zouden zijn.

Toch kwam de iPhone 9 niet in 2019 uit. Het heeft er echter alle schijn van dat het toestel in 2020 alsnog verschijnt. Wel zou Apple de nodige veranderingen hebben doorgevoerd, waardoor het nog maar de vraag is in hoeverre de iPhone SE 2 op zijn voorganger gaat lijken. Dat is alleen al te zien aan de naam, die geleidelijk veranderde van iPhone SE 2 naar iPhone 9. Je leest er op deze pagina alles over.

  • De iPhone 9 is de opvolger van de SE, maar lijkt op de iPhone 8
  • Beschikt over: A13 Bionic-chip, 4,7 inch-lcd-scherm en grotere accu
  • Enkele cameralens achterop, net als de iPhone XR
  • Naast de 9 verschijnt er ook een groter model: de iPhone 9 Plus
  • Onthulling en release waarschijnlijk in april 2020

De iPhone SE: een groot succes

Met de iPhone SE gaf Apple in 2016 een interessant alternatief voor de nieuwste iPhones. Met het design van een paar jaar geleden, maar wel met sterke verbeteringen op het gebied van camera en prestaties, was dit met afstand de goedkoopste manier om een nieuwe iPhone in huis te halen.

Deze unieke kenmerken lagen Apple geen windeieren. De iPhone SE was wereldwijd een groot succes. Het bedrijf kreeg bijvoorbeeld voet aan de grond in India, een immense groeimarkt. De iPhone SE 2 bedient dus niet alleen de ‘westerse’ markt, maar is met name ook op opkomende economieën gericht. Sterker nog, het toestel gaat naar verluidt zelfs in India geproduceerd worden.

iPhone 9 Plus

iPhone 9 release en prijs: dit verwachten we

Betrouwbare bronnen als Ming-Chi Kuo schatten dat de iPhone 9 in het eerste kwartaal van 2020 uitkomt. Eerst leek het erop dat Apple een speciaal Apple-event in maart zou organiseren om het toestel te onthullen. Mogelijk door het coronavirus koos het bedrijf ervoor om in maart onder meer de iPad Pro 2020 en een nieuwe MacBook Air met een persbericht te onthullen. We verwachten dan ook dat Apple de 9 ook met een persbericht uit de doeken doet. Het meest recente gerucht stelt dat Apple de iPhone 9 op 15 april presenteert en het toestel daarna vanaf 22 april te bestellen is.

De eerste iPhone SE kostte tijdens release 489 euro voor het instapmodel. De 64GB-versie ging voor 589 euro over de toonbank. In 2017, een jaar later, verhoogde Apple de opslagcapaciteiten naar respectievelijk 32 en 128GB, maar hield de prijzen gelijk. We verwachten daarom dat het nieuwe toestel voor soortgelijke prijzen op de markt komt. Qua opslagcapaciteit zouden 64 en 128GB logische keuzes zijn.

iPhone 9: functies en verbeteringen om naar uit te kijken

Zoals dat altijd gaat bij een nieuwe Apple-producten, lekt er ook regelmatig informatie uit over de iPhone 9 (of iPhone SE 2). Hieronder bespreken we de meest concrete info over nieuwe functies en verbeteringen. Houd er dus wel rekening mee dat Apple deze gegevens nog niet officieel heeft bevestigd. Zodra het bedrijf uit Cupertino de iPhone SE 2 officieel onthult, werken we deze pagina natuurlijk bij.

De oude iPhone SE draait op Apples A9-chip, maar bij een nieuw model hoort natuurlijk ook een sterk verbeterde processor. Naar verluidt heeft de iPhone 9 de A13 Bionic-chip van Apple, die we kennen van de iPhone 11 en iPhone 11 Pro. Het bijzondere aan deze chip is dat hij een stuk zuiniger is dan zijn voorgangers en bovendien erg krachtig is.

Hierdoor kun je veel betere prestaties verwachten, maar gaat anderzijds ook je accu een stuk langer mee. De A13-chip kan namelijk zelf bepalen hoeveel kernen worden gebruikt. Verstuur je alleen een berichtje via WhatsApp, dan wordt maar een klein deel van de chip gebruikt, terwijl de volledige kracht pas geactiveerd wordt als je een game speelt.

Design en draadloos opladen

We haalden het al even aan: naar verluidt gaat het design van de iPhone 9 flink op de schop. Sterker nog, het toestel ziet er volgens geruchten uit als een iPhone 8. Dit blijkt ook uit gelekte renders, die je op deze pagina ziet. De beelden zijn afkomstig van een betrouwbare bron, dus je kunt er vanuit gaan dat de SE 2 aan de buitenkant bijna identiek is aan de 8. Vandaar dat het toestel inmiddels beter bekend staat als de iPhone 9.

Dit betekent dat het instapmodel een 4,7 inch-lcd-scherm krijgt met dikke randen aan de boven- en onderkant. Verwacht dus geen voorkantvullend scherm zoals bij de iPhone 11. Wel kleeft er een voordeel aan dit vermoedelijke iPhone 8-design. Dankzij de glazen achterkant zou de iPhone 9 namelijk draadloos kunnen opladen. Dat is fijn, want op die manier heb je naast opladen via de Lightning-poort er een optie bij. Je kunt gewoon je huidige Qi-oplader gebruiken.

Naar verluidt is de iPhone 9 (of iPhone SE 2) precies even groot als de iPhone 8, maar wel een fractie dikker. Verder wordt verwacht dat de achterkant niet glanzend is, maar een matte afwerking heeft. Verder leent de betaalbare opvolger van de SE nog een functie van de iPhone 8: Touch ID. Het toestel wordt namelijk uitgerust met een fysieke homeknop. Om kosten te besparen zou Apple Face ID achterwege laten; gezichtsherkenning behoort dus niet tot de mogelijkheden.

Grotere accu voor betere accuduur

De A13-chip zorgt er dus al voor dat deze nieuwe iPhone langer meegaat. Apple zou daarnaast een grotere accu in het toestel stoppen, die de accuduur mogelijk nog meer verlengt. Omdat het toestel volgens geruchten iets dikker is dan de iPhone 8, lijkt het erop dat de accu ook groter is.

iphone se 2

Jammer genoeg zou Apple wel de koptelefoonaansluiting schrappen. Mogelijk kleeft hier wel een voordeel aan, want normaal gesproken doen fabrikanten dit om de waterdichtheid van een toestel op te krikken. Het zou dus maar zo kunnen dat je de iPhone 9 ook in een regenbui of tijdens het sporten kunt gebruiken.

Verder beschikt de iPhone 9 waarschijnlijk over een enkele camera achterop. Een groothoek- of telelens ontbreekt en daarmee is het toestel minder veelzijdig dan de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max. Apple zorgt er – net als bij de iPhone XR – wel voor dat nieuwe camerasoftware foto’s flink verbetert.

De naam: iPhone 9 en iPhone 9 Plus?

Tot sluit dook begin december 2019 een opmerkelijk gerucht op. Volgens een Japanse website gaat de iPhone SE 2 namelijk verkocht worden als de iPhone 9. Apple zou hiervoor kiezen omdat het toestel meer gelijkenissen vertoont met de iPhone 8, dan de iPhone SE. Het toestel komt daarom over als een directe opvolger van de 8.

Het gerucht is afkomstig van MacOtakara. Deze website heeft het soms goed als het op Apple-geruchten aankomt, maar zit er andere keren faliekant naast. De naam iPhone 9 zou behoorlijk opmerkelijk zijn, want eerder sloeg Apple deze versie over door van de iPhone 8 naar de iPhone X (uit 2017) te gaan. Gevoelsmatig klinkt de iPhone 9 dus als een stapje terug, maar wie weet. In de maanden erna dook de naam steeds vaker op in geruchten en gelekte informatie, waardoor de meeste mensen er nu vanuit gaan dat dit ook daadwerkelijk de naam wordt.

Daarnaast zou Apple van plan zijn om een grotere iPhone 9 Plus uit te brengen, die de iPhone 8 Plus moet opvolgen. Dit toestel zou beschikken over dezelfde A13-chip als de reguliere iPhone 9 en een groter 5,5 inch-scherm. Ook heeft het toestel een Touch ID-vingerafdrukscanner, en dus geen Face ID. Dit is geen ramp, want Touch ID werkt nog steeds veilig en lekker snel.

Op de hoogte blijven van de iPhone SE 2, of toch de iPhone 9? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of download de gratis iPhoned-app voor je iPad en iPhone!

iPhone 9 video

Bekijk alle iPhone 9 video's

Laatste berichten

iPhone SE 2020: 10 verwachtingen voor Apples nieuwe budget-iPhone

iPhone SE 2020: 10 verwachtingen voor Apples nieuwe budget-iPhone

Nieuws Deze maand lijkt het toch echt te gaan gebeuren: de iPhone SE krijgt een opvolger. Dit weten we nu al over het nieuwe instapmodel van Apple: de iPhone SE 2 of iPhone 9.
‘Nieuwe iPhone SE wordt vandaag onthuld, verschijnt in drie kleuren’

‘Nieuwe iPhone SE wordt vandaag onthuld, verschijnt in drie kleuren’

Nieuws De iPhone SE uit 2016 krijgt mogelijk vandaag eindelijk een opvolger. Het compacte model verschijnt in drie kleuren en is vanaf volgende week te bestellen. Opvallend genoeg sleutelt Apple niet aan de naam. Die blijft iPhone SE.
iOS 13.4.5 bevat verwijzingen naar iPhone 9: release lijkt aanstaande

iOS 13.4.5 bevat verwijzingen naar iPhone 9: release lijkt aanstaande

Nieuws Naast alle geruchten lijkt ook iOS 13 er inmiddels zeker van te zijn: in de code van de volgende update zijn verwijzingen naar de iPhone 9 (of iPhone SE 2) gevonden. Het betaalbare toestel is daarmee dichterbij dan ooit.
‘iPhone 9 wordt 15 april aangekondigd, ligt week later in de winkel’

‘iPhone 9 wordt 15 april aangekondigd, ligt week later in de winkel’

Nieuws Zet maar vast in je agenda. Op 15 april kondigt Apple de iPhone 9 aan, waarna de release op 22 april plaatsvindt. Hetzelfde geldt voor de grotere iPhone 9 Plus.
‘iPhone 9 komt mogelijk deze week, Apple blijft werken aan nieuwe MacBook Pro en meer’

‘iPhone 9 komt mogelijk deze week, Apple blijft werken aan nieuwe MacBook Pro en meer’

Nieuws We wachten al een hele tijd op de onthulling van de iPhone 9, maar mogelijk komt hier sneller verandering in dan we dachten. Grote Amerikaanse winkels hebben iPhone 9-hoesjes binnengekregen, wat zou duiden op een snelle aankondiging.
Sim only keuzehulp