iPhone 9 Plus

Apple iPhone 9 Plus
Scherm 5.5 inch
Camera 12 megapixel

Betaalbaar, krachtig, groot scherm en een forse accuduur: de iPhone 9 Plus belooft een uitstekend instapmodel te worden. Op moment van schrijven is dit toestel nog niet aangekondigd, maar op deze pagina houden we alle betrouwbare geruchten bij. Dit moet je weten over de iPhone 9 Plus, ook wel de iPhone SE 2 Plus genoemd.

Wat je moet weten over de iPhone 9 Plus

Dat Apple bezig is met een opvolger voor de iPhone SE staat vast, maar hoe we die gaan noemen is nog onzeker. Sinds enige tijd duiken er steeds meer berichten op dat Apple voor de naam iPhone 9 zou gaan, en daarbij een model met groter scherm zou uitbrengen. Op deze pagina lees je alles wat we al weten over deze iPhone 9 Plus. Op moment van schrijven is het toestel nog niet aangekondigd, dus neem de informatie met een korreltje zout.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de iPhone 9 Plus:

  • De iPhone 9 Plus is de opvolger van de iPhone 8 Plus
  • Misschien gaat het toestel iPhone SE 2 Plus heten
  • Fors 5,5 inch-lcd-scherm
  • Enkele camera achterop
  • Zelfde A13 Bionic-processor als de iPhone 11
  • Thuisknop met Touch ID, geen Face ID
  • Onthulling mogelijk in maart 2020, waarschijnlijk later
  • Verwachte adviesprijs van 549 euro

iPhone 8 ruis

De naam: iPhone 9 Plus, of iPhone SE 2 Plus?

Jarenlang gingen we ervan uit dat Apple met een opvolger voor de iPhone SE zou komen. Dit toestel verscheen in maart 2016 en was direct een grote hit. Het toestel was lekker compact, krachtig, maakte prima foto’s en was bovendien heel betaalbaar. In de daaropvolgende jaren schreven we vrijwel dagelijks over een mogelijke opvolger, maar een officiële onthulling bleef uit.

Dit bleef zo, totdat in december van 2019 ineens een opmerkelijk gerucht opdook. Apple zou wel bezig zijn met een nieuw instapmodel, maar voor een andere naam kiezen. De iPhone SE 2 zou namelijk door het leven gaan als iPhone 9 en bovendien komt er een versie met groter scherm uit: de iPhone 9 Plus.

Dit bericht is op het eerste gezicht opmerkelijk, want eerder sloeg Apple deze versie over door van de iPhone 8 direct naar de iPhone X (10) te gaan. Bij nader inzien is het gerucht echter goed mogelijk, want al eerder verschenen er berichten van betrouwbare bronnen die zeiden dat de iPhone SE het design van de iPhone 8 zou kopiëren.

Vanuit dit perspectief is de naam iPhone 9 Plus minder gek, omdat het toestel dus helemaal niet op de originele iPhone SE lijkt. Hoe dan ook: zekerheid hebben we niet. Op deze pagina spreken we daarom zowel over de iPhone 9 Plus als iPhone SE 2 Plus. De twee namen zijn inwisselbaar: we bedoelen dus hetzelfde toestel.

iPhone 9 Plus

iPhone 9 Plus design en scherm

Volgens geruchten bouwt Apple voort op het design van de iPhone 8 Plus. Dit betekent dat zijn opvolger naar verluidt een 5,5 inch-lcd-scherm krijgt met dikke randen aan de boven- en onderkant. Verwacht dus geen voorkantvullend scherm zoals bij de iPhone 11 (Pro). Het voordeel hiervan is wel dat de iPhone SE 2 Plus / iPhone 9 Plus geen inkeping in het scherm krijgt. De selfiecamera zit namelijk in de schermrand bovenaan verwerkt.

Ook betekent dit dat Touch ID na een afwezigheid van enkele jaren wederkeert. Analisten verwachten dat Apple kosten wil besparen door de opvolger van de iPhone 8 Plus geen Face ID te geven. Gezichtsherkenning zit er dus waarschijnlijk niet in.

In plaats daarvan leg je je vinger op de Touch ID-scanner, die onder het scherm zit, om het toestel te ontgrendelen. Verder zou de iPhone 9 Plus ook de afmetingen van zijn voorganger overnemen, maar wel iets dikker zijn. Naar verluidt is de achterkant mat afgewerkt, in plaats van glanzend.

iPhone 9 Plus

Specificaties: iPhone 11-processor

De iPhone SE was een doorslaand succes, mede vanwege zijn sterke prijs-kwaliteitsverhouding. Als we de geruchten mogen geloven, gaat de iPhone 9 (Plus) op dezelfde voet verder. Het toestel zou namelijk uitgerust worden met de A13 Bionic. Deze chip kennen we van de iPhone 11 en iPhone 11 Pro. De processor is relatief zuinig en daarmee vriendelijk voor de accuduur. Bovendien betekent dit dat de iPhone 9 Plus erg krachtig wordt.

Qua werkgeheugen, opslagcapaciteiten en overige specificaties tasten we nog grotendeels in het duister. Wel lijkt het erop dat de iPhone 9 Plus slechts twee camera’s krijgt: een voorop, en een achterop. Een groothoek- of telelens ontbreekt dus, en dat zal voor velen een gemis zijn. Gelukkig voegt Apple wel altijd de nodige softwarematige verbeteringen toe, waardoor foto’s alsnog goed zullen ogen.

Apple Pay en draadloos opladen

Toen de iPhone 8 Plus uitkwam betaalden we nog niet massaal met Apple Pay, maar inmiddels wel. Het is daarom niet meer dan logisch dat zijn opvolger over de benodigde nfc-tags beschikt. Dankzij deze technologie kun je betalen in de winkel door je iPhone langs de betaalterminal te houden. Verder verwachten we dat de iPhone 9 Plus geen hoofdtelefoonaansluiting krijgt. Het mogelijk voordeel hiervan is dat de waterdichtheid wordt verbeterd.

iPhone SE 4

Als we de geruchten mogen geloven zet Apple met de iPhone SE 2 Plus / iPhone 9 Plus volop in op een lange accuduur. Het bedrijf zou het betaalbare instapmodel daarom een forse accu willen meegeven. De behuizing wordt hierdoor wat dikker, maar hierdoor is er meer ruimte voor een grotere accu. Ook de A13-chip doet een duit in het zakje, want deze processor is zeer zuinig en rekt de accuduur daarom verder op.

iPhone 9 Plus release en prijs

Volgens betrouwbare geruchten wil Apple de iPhone 9 Plus in het eerste kwartaal van 2020 uitbrengen. Voorgaande jaren heeft de fabrikant altijd een evenement in maart gehouden, maar mogelijk vindt de release ditmaal op een later moment plaats. Bovendien kan ook de verspreiding van het coronavirus nog roet in het eten gooien. Mogelijk kiest Apple daarom voor een online aankondiging via een persbericht, in plaats van een evenement.

De iPhone 8 Plus kostte bij release 899 euro, maar naar verwachting wordt zijn opvolger een stuk goedkoper. Betrouwbare bronnen als Ming-Chi Kuo stellen namelijk dat Apple de iPhone 9 (Plus) als instapmodel ziet. We verwachten daarom dat de iPhone 9, de opvolger van de iPhone SE, zo’n 500 euro gaat kosten. Zijn grotere broer gaat hier waarschijnlijk overheen, omdat het scherm groter wordt. We verwachten daarom dat de iPhone 9 Plus een releaseprijs van ongeveer 550 euro krijgt.

Wil je op de hoogte blijven van de iPhone 9 Plus / iPhone SE 2 Plus? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief, of download de gratis app voor je iPhone of iPad. De redactie van iPhoned volgt de ontwikkelingen op de voet en praat je direct bij zodra het toestel is aangekondigd.

Laatste berichten

‘Nieuwe iPhone SE wordt vandaag onthuld, verschijnt in drie kleuren’

‘Nieuwe iPhone SE wordt vandaag onthuld, verschijnt in drie kleuren’

Nieuws De iPhone SE uit 2016 krijgt mogelijk vandaag eindelijk een opvolger. Het compacte model verschijnt in drie kleuren en is vanaf volgende week te bestellen. Opvallend genoeg sleutelt Apple niet aan de naam. Die blijft iPhone SE.
iOS 13.4.5 bevat verwijzingen naar iPhone 9: release lijkt aanstaande

iOS 13.4.5 bevat verwijzingen naar iPhone 9: release lijkt aanstaande

Nieuws Naast alle geruchten lijkt ook iOS 13 er inmiddels zeker van te zijn: in de code van de volgende update zijn verwijzingen naar de iPhone 9 (of iPhone SE 2) gevonden. Het betaalbare toestel is daarmee dichterbij dan ooit.
‘iPhone 9 wordt 15 april aangekondigd, ligt week later in de winkel’

‘iPhone 9 wordt 15 april aangekondigd, ligt week later in de winkel’

Nieuws Zet maar vast in je agenda. Op 15 april kondigt Apple de iPhone 9 aan, waarna de release op 22 april plaatsvindt. Hetzelfde geldt voor de grotere iPhone 9 Plus.
‘iPhone 9 komt mogelijk deze week, Apple blijft werken aan nieuwe MacBook Pro en meer’

‘iPhone 9 komt mogelijk deze week, Apple blijft werken aan nieuwe MacBook Pro en meer’

Nieuws We wachten al een hele tijd op de onthulling van de iPhone 9, maar mogelijk komt hier sneller verandering in dan we dachten. Grote Amerikaanse winkels hebben iPhone 9-hoesjes binnengekregen, wat zou duiden op een snelle aankondiging.
Gerucht: Apple kondigt de iPhone 9 in april aan

Gerucht: Apple kondigt de iPhone 9 in april aan

Nieuws De iPhone 9 aankondiging vindt in april plaats, aldus een doorgaans betrouwbare Apple-insider. Dit vrij haastige besluit zou samenhangen met toegenomen financiële druk en de belangen van aandeelhouders.
Sim only keuzehulp