Wat de iPhone in 2021 gaat doen weet niemand, behalve Apple zelf. Omdat het bedrijf de lippen stijf op elkaar houdt praten we je op deze pagina bij over de laatste geruchten en onze verwachtingen. In aanloop naar de officiële onthullingen updaten we de inhoud zo vaak mogelijk.

Dit verwachten we van de iPhone in 2021:

 • iPhone 13 – het instapmodel
 • iPhone 13 mini – de iPhone 13, maar dan compacter
 • iPhone 13 Pro – de beste iPhone van 2021
 • iPhone 13 Pro Max – de beste en grootste Apple-telefoon

Met de introductie van de vernieuwde iPhone SE, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max was 2020 het drukste iPhone-jaar ooit. We verwachten daarom dat het bedrijf het dit jaar iets rustiger aandoet. Bovendien zat er ruim vier jaar tussen de introductie van de eerste en tweede iPhone SE, dus het is niet aannemelijk dat het bedrijf dit jaar een nieuwe variant aankondigt.

iPhone 12 schermprobleem

Design en formaat

Dat gezegd hebbende ligt het wel in de lijn der verwachting dat Apple directe opvolgers voor de iPhone 12-familie aankondigt. Er vanuit gaande dat dit klopt, verschijnen er dus vier iPhones in 2021. De ‘gewone’ iPhone bestaat waarschijnlijk uit twee modellen, waarbij alleen het schermformaat verschilt. Ook verwachten we twee Pro-modellen te zien. Deze verschillen niet alleen qua formaat, maar ook qua functies.

Omdat er nog geen geruchten over de specifieke schermformaten naar buiten zijn gekomen, kunnen we het best de iPhone 12-serie als basis nemen. Indien Apple deze lijn doortrekt kun je de 2021-iPhone in de volgende formaten verwachten:

 • iPhone 13 mini met 5,4 inch-scherm
 • iPhone 13 met 6,1 inch-scherm
 • iPhone 13 Pro met 6,1 inch-scherm
 • iPhone 13 Pro Max met 6,7 inch-scherm

Andere naam: geen iPhone 13, maar iPhone 12S

Om maar direct met het meest geruchtmakende te beginnen: mogelijk krijgen we helemaal geen iPhone 13. Jon Prosser, een doorgaans betrouwbare bron, claimt namelijk dat Apple het ongeluksgetal gaat overslaan. De insider denkt dat Apple het toestel in plaats daarvan als iPhone 12S uitbrengt.

Hoe waarheidsgetrouw dit gerucht is, moet nog blijken. Geheel ondenkbaar is het echter niet. OnePlus, een bedrijf dat Android-smartphones maakt, sloeg bijvoorbeeld cijfer 4 over omdat dit in thuisland China een ongeluksgetal is. Nu zijn OnePlus en Apple natuurlijk hele andere bedrijven, maar feit blijft dat 13 bij veel mensen een negatieve associatie oproept. Om verwarring te voorkomen houden we op deze pagina iPhone 13 aan.

Lees ook: ‘Apple brengt dit jaar geen iPhone 13, maar iPhone 12S uit’

Oled, of mini-led?

2020 was een gigantisch jaar voor het scherm van de iPhone. Alle modellen zijn namelijk uitgerust met een oled-paneel, in tegenstelling tot een jaar eerder. De iPhone 11 uit 2019 heeft namelijk een lcd-scherm, terwijl de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max over oled beschikken. Deze schermtechniek is op alle vlakken superieur aan lcd.

We verwachten daarom niet dat Apple in 2021 weer zo’n grote verandering doorvoert. Oled is een fijne schermtechniek, de beeldkwaliteit is uitstekend en het kleurbereik is dankzij hdr-ondersteuning groot. Ook qua resolutie heeft Apple in 2020 hoge ogen gegooid, want de iPhone 12 levert veel scherpere beelden af dan zijn voorganger.

Maar, we sluiten niets uit. We horen al jaren geruchten dat Apple sleutelt aan een nieuwe schermtechniek: mini-led. Deze schermtechniek is niet per se beter dan oled, maar heeft wel enkele specifieke voordelen. Mini-led heeft bijvoorbeeld een hoger contrast en de schermen kunnen heel dun geproduceerd worden. Bovendien is de schermtechniek goedkoper om te maken dan oled.

Volgens de meeste geruchten is Apple echter niet van plan om mini-led naar de iPhone te brengen. In plaats daarvan zouden de Apple Watch en iPad eerst geüpdatet worden. Helemaal uitsluiten kun je bij Apple echter nooit. In onderstaand artikel lees je meer over het hoe en waarom van mini-led-schermen.

Lees ook: Waarom Apple misschien overstapt op mini-led: 4 voordelen op een rij

ProMotion en de terugkeer van Touch ID

Of de iPhone 13 nou een oled- of mini-led-scherm krijgt, het is aannemelijk dat het toestel ProMotion-techniek krijgt. Dit kennen we van de iPad Pro 2020. Een ProMotion-scherm heeft een ververssnelheid van 120Hz. Dit betekent dat de beelden 120 keer per seconde verversen, in plaats van de huidige 60 keer. Het resultaat? Veel vloeiender ogende beelden.

Een ander hardnekkig gerucht draait om Touch ID. Of beter gezegd, de evolutie daarvan. Naar het schijnt is Apple van plan om de vingerafdrukscanner bij de iPhone 13-serie onder het display te verwerken. Zodoende ontgrendel je het toestel door je vinger op een bepaalde plek van het scherm te leggen. Bij Android-smartphones is deze manier van ontgrendelen al langer aanwezig.

iphone 12 mini ios

Design voelt vertrouwd aan

We verwachten in 2021 geen nieuw design voor de iPhone. Dit komt omdat het bedrijf de smartphone een jaar eerder al in een fris jasje stook. Tussen de iPhone X (uit 2017) en iPhone 11 (uit 2019) zagen alle Apple-telefoons er ongeveer hetzelfde uit, maar die traditie is sinds 2020 gebroken.

De iPhone 12 heeft met zijn rechtopstaande randen, ‘platte’ scherm en hoekige behuizing namelijk een ‘retro-ontwerp’ gekregen dat duidelijk anders is dan voorgangers. We hebben nog geen geruchten voorbij zien komen dat de iPhone 13-serie een nieuw design krijgt.

Tussenjaar voor iPhone-camera

Ook op cameragebied lijkt 2021 een tussenjaar te worden voor de iPhone. Er zijn namelijk nog geen concrete geruchten hierover naar buiten gekomen. Wel denkt Ming-Chi Kuo, een gerenommeerd analist die regelmatig vroegtijdig juiste informatie over Apple-producten naar buiten brengt, dat de ultragroothoeklens verbeterd wordt. Dit zou alleen voor de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max gelden.

Kuo denkt dat de beste iPhones van 2021 een grotere sensor krijgen. Op die manier registreer je tijdens het fotograferen meer van de omgeving. Ook zou de ultragroothoeklens met autofocus worden uitgerust. Dat is vooral fijn voor mensen zonder vaste hand, want plaatjes worden hierdoor stabieler.

Specificaties: A15-processor

Nieuwe iPhone, nieuwe processor. Het staat zo goed als vast dat de iPhone in 2021 overstapt naar de A15 Bionic. Deze chip is momenteel nog niet door Apple aangekondigd, maar de iPhone 12-toestellen worden aangestuurd door een A14 Bionic-chip.

Qua werkgeheugen en opslagcapaciteit houdt Apple al jaren vast aan ongeveer dezelfde basis. Waarschijnlijk krijgen de iPhone 13 en iPhone 13 mini dus 4GB RAM met 64/128/256GB opslagcapaciteit. Het zou Apple overigens wel sieren om de minimale opslag naar 128GB te halen, aangezien 64GB anno 2021 beperkt is.

De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max kunnen zich daarentegen opmaken voor 6GB RAM en minstens 128GB opslagcapaciteit. Ook gaat het bedrijf waarschijnlijk varianten met 256GB en 512GB opslag verkopen. Verder staat het als een paal boven water dat alle iPhones van 2021 met 5G overweg kunnen, aangezien dit ook mogelijk is op de toestellen van 2020.

iphone 12

Kleur en prijs van iPhone 13

Wil je een kleurrijke iPhone? Dan moet je waarschijnlijk voor de iPhone 13 of iPhone 13 mini gaan. Apples instapmodellen zijn sinds jaar en dag in de meeste kleuruitvoeringen beschikbaar. Alhoewel er nog niets bekend is over de specifieke varianten, is het hoogstwaarschijnlijk dat de instap-iPhone van 2021 in ongeveer 6 frisse kleuren verkrijgbaar is.

De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max zijn gericht op professionele gebruikers, en daar passen zakelijke kleuren bij. Normaal gesproken zijn de Pro-modellen in ongeveer vier variant verkrijgbaar.

Aangezien we geen revolutionaire verbeteringen verwachten en de iPhones van 2021 op ongeveer dezelfde doelgroep zijn gericht, denken we dat de adviesprijzen niet veranderen. Dit betekent het volgende voor de prijs van de iPhone 13:

 • iPhone 13 mini: 812,10 euro
 • iPhone 13: 912,10 euro
 • iPhone 13 Pro: 1162,10 euro
 • iPhone 13 Pro Max: 1262,10 euro

Waarom de adviesprijzen niet zijn afgerond? Vanwege de verhoogde thuiskopieheffing die begin 2020 inging. Vanaf dat moment koos Apple ervoor om alle prijzen met de stijging te verhogen, met niet-afgeronde adviesprijzen tot gevolg.

Blijf op de hoogte

De redactie van iPhoned zit bovenop het Apple-nieuws en updatet deze pagina in aanloop naar de aankondiging voortdurend. We houden lezers op de hoogte via onze nieuwsbrief en app. Beiden zijn gratis.

iPhone 2021
Apple iPhone 2021
Welke iPhone 2021 wil je?
Wij hebben momenteel geen iPhone 2021 aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle iPhones Vergelijk hier alle iPhones
Sim only nodig?
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's