iPhone 13

iPhone 13

iPhone 13: alle geruchten over de nieuwste iPhone van 2021

De iPhone 13 wordt de opvolger op de iPhone 12 en verschijnt in het najaar van 2021. Dankzij geruchten weten we al een hoop over het design, prijs, de releasedatum en meer. Dit is wat je moet weten over dé nieuwe iPhone van 2021.

Verwachte specs iPhone 13:

  • Weer vier modellen: iPhone 13, Pro, Pro Max en mini
  • Verwachte verbeteringen: ‘vloeiend’ scherm met 120Hz-ververssnelheid
  • Kleinere notch, mogelijk Touch ID onder het scherm
  • Camera krijgt verbeterde Ultragroothoeklens
  • Verwachte iPhone 13 prijs in Nederland: 909 euro
  • Vermoedelijke iPhone 13 release date: 24 september 2021
  • Presentatie op 14 september 2021?
iphone 12 mini ios

Lees verder na de advertentie.

4 Keer iPhone in 2021

2020 was met de komst van de iPhone SE, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max het drukste iPhone-jaar ooit. Of Apple dit aantal in 2021 gaat evenaren of overtreffen is nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat de nieuwe serie uit minstens zoveel toestellen gaat bestaan. De nieuwe iPhone van 2021 komt dus (waarschijnlijk) in viervoud:

Verwachte iPhone 13 release date

Normaal gesproken worden de nieuwe iPhones in september gepresenteerd. 2020 Was hierin een uitzondering, want de iPhone 12 werd in oktober onthuld. De iPhone 13 wordt daarom hoogstwaarschijnlijk in september of oktober 2020 onthuld.

Omcirkel 14 september maar alvast rustig in je agenda. Volgens een analist van Wedbush, een consultancy voor de telecommarkt, vindt dan namelijk dé Apple-keynote van 2021 plaats. Dit is het belangrijkste evenement van het jaar voor het bedrijf uit Californië.

Tijdens deze avond laat Apple zien welke nieuwe producten eraan komen. Meestal begint een Apple-keynote om 19:00 uur Nederlandse tijd. Volgens Wedbush is de iPhone 13 vervolgens vanaf 17 september te bestellen. Dit ligt in lijn met de verwachtingen.

Maar, wanneer kun je de nieuwe iPhone dan echt kopen? Dat vindt plaats op 24 september, als Wedbush gelijk heeft. Vanaf die datum zou de opvolger van de iPhone 12 overal in de winkels liggen. Houd wel rekening met flinke levertijden, want dat is eigenlijk ieder jaar zo. Samenvattend ziet het schema er dus misschien zo uit:

  • Presentatie op 14 september
  • Vooruitbestellen vanaf 17 september (pre-order)
  • In de winkels vanaf 24 september

Lees ook: iPhone 13 release: ‘vanaf deze datum kun je de nieuwe iPhones kopen’

iPhone 13

Dit weten we over de prijs van de iPhone 13

Er zijn meerdere geruchten over de prijs van de iPhone 13 opgedoken. De meeste bronnen claimen dat het toestel net zo duur wordt als zijn voorganger. Dit lijkt ons logisch, want de verwachte vernieuwingen zijn niet enorm. Het zou dus vreemd zijn als Apple een forse prijsstijging doorvoert. Dit worden (misschien) de prijzen van de iPhone 13-telefoons

ModelPrijs
iPhone 13 mini809 euro
iPhone 13909 euro
iPhone 13 Pro1159 euro
iPhone 13 Pro Max1259 euro

De belangrijkste iPhone 13 geruchten op een rij

Hoewel de iPhone 13 op het moment van schrijven nog niet officieel is onthuld, zijn we dankzij geruchten er al wel veel over te weten gekomen. Hieronder zetten we de belangrijkste speculaties voor je op een rijtje.

Let op: de 2021 iPhone is dus nog niet aangekondigd. Alle informatie op deze pagina is gebaseerd op geruchten en gelekte informatie. De inhoud van deze pagina is dus mogelijk aan verandering onderhevig en niet bevestigd. Er kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden.

1. Meer scherm, minder notch

Sinds de introductie van de iPhone X in 2017 ziet de scherminkeping (die nodig is voor de voorste camera) er ieder jaar jammer genoeg ongeveer hetzelfde uit. Dat zou in 2021 (gelukkig) gaan veranderen.

Volgens een doorgaans betrouwbare Apple-insider is het bedrijf van de plan de iPhone 13 een kleinere notch te geven. De inkeping zou niet smaller worden, maar korter. Mocht dit waar zijn, dan steekt de inkeping dus minder diep het scherm in en heb je meer display tot je beschikking.

Deze besparing zorgt er wel voor dat het toestel iets dikker wordt. Volgens renders van MacRumors wordt het toestel 0,17 millimeter dikker dan zijn voorganger. Daarbij zouden ook de camera’s op de achterkant iets meer uitsteken ten opzichte van de behuizing.

2. Eindelijk ProMotion: 120Hz-scherm

Het gerucht gaat al jaren dat Apple werkt aan een ProMotion-scherm voor de iPhone. Zo’n display ververst 120 keer per seconde van pixels, in plaats van de huidige 60 keer. Het resultaat? Veel vloeiendere animaties. Als je een scherm met 120Hz refresh rate naast eentje van 60Hz legt zie je duidelijk het verschil.

In de wandelgangen wordt geclaimd dat de iPhone 13 een ProMotion-scherm krijgt, maar wij zijn er niet zo zeker van. Het zou namelijk zomaar kunnen dat deze functie voorbehouden blijft aan de duurdere Pro-modellen. Uiteraard hopen we wel dat Apple deze mogelijkheid naar de iPhone brengt, want vergelijkbare Android-concurrenten hebben al veel langer ‘vloeiende’ schermen.

Bovendien heeft het bedrijf genoeg ervaring met ProMotion. De iPad Pro van 2021 heeft bijvoorbeeld een 120Hz-display, net als zijn voorganger. Kortom: technisch moet het mogelijk zijn. Of Apple dit ook wil, is een tweede.

iPhone 13 ProMotion display

3. Touch ID onder het scherm?

Dat is niet de enige verrassing die ons mogelijk te wachten staat. Het anonieme Twitter-account L0vetodream, die in het verleden regelmatig juiste informatie over onaangekondigde Apple-producten deed, beweert dat de iPhone 13 Touch ID onder het scherm krijgt.

Oftewel, je kunt het toestel ontgrendelen door je vinger op het scherm te leggen. Het is nog even afwachten op Apple dit technisch voor elkaar krijgt. Android-telefoons hebben al langer vingerafdrukscanners onder het scherm, maar deze zijn meestal minder streng beveiligd dan Touch ID.

Een andere mogelijkheid is dat Apple afkijkt bij de iPad Air 2020. Deze tablet heeft de Touch ID-scanner in de aan-/uitknop op de zijkant verwerkt. Je ontgrendelt de iPad Air door je vinger even op deze knop te laten rusten. Op deze manier hoef je geen thuisknop in het scherm te verwerken, maar kun je alsnog genieten van Touch ID.

→ Lees verder: Gerucht: iPhone 13 krijgt Touch ID onder het scherm

4. Verbeterde ultragroothoeklens en astrofotografie

2020 Was een tussenjaar voor de iPhone-camera. De iPhone 12 (en mini) heeft grotendeels dezelfde camera-opstelling als zijn voorganger. De 12 Pro (Max) kreeg er weliswaar een LiDAR-dieptescanner bij, maar foto’s maak je net als bij de iPhone 11 Pro met de drievoudige lens achterop.

Ming-Chi Kuo, een autoriteit op Apple-gebied, denkt daarom dat het bedrijf in 2021 een forse stap op cameragebied gaat zetten. Hij denkt dat de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max een betere ultragroothoeklens met grotere sensor krijgen. Op die manier registreer je tijdens het fotograferen meer van de omgeving. Verder denkt Kuo dat de ultragroothoeklens autofocus krijgt. Op die manier krijg je stabielere plaatjes.

Het is nog onduidelijk hoeveel de camera van de ‘gewone’ 13 erop vooruitgaat. Apple voegt eigenlijk ieder jaar wel wat software-verbeteringen toe, dus dat zal dit keer ook wel het geval zijn. Qua resolutie denken wij dat de camera’s 12 megapixel krijgen.

Ook gaat het gerucht dat de instap-iPhone van 2021 sensor-shift krijgt. Deze functie is momenteel alleen bij de 12 Pro Max te vinden, de duurste Apple-telefoon van 2020. Sensor-shift zorgt voor minder schokkerige kiekjes door de fotosensor in de behuizing te laten zweven. Je kunt het vergelijken met de manier waarop een wolkenkrabber meebeweegt met de wind, in plaats van zich er hevig tegen te verzetten.

→ Lees verder: ‘iPhone 13 verbetert ultragroothoeklens’

5. Hardware en opslag

De 2021 iPhone zou de eerste iPhone ooit worden die 1 terabyte aan intern geheugen krijgt. De iPhone 12 is maximaal uit te rusten met 512GB, wat dus een flinke sprong voorwaarts is op dit gebied. Dat is goed nieuws, want in tegenstelling tot sommige Android-telefoons kun je het interne geheugen van een iPhone achteraf niet meer uitbreiden.

Tot nu toe heeft alleen de meest recente iPad Pro de optie om 1 terabyte geheugen te krijgen. Deze grote hoeveelheid is vooral een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld veel filmen in 4K-kwaliteit. Deze grote videobestanden nemen enorm veel ruimte in beslag, wat een extra opslag-optie tot een uitkomst kan maken.

Zelfs wanneer je niet heel veel opslag nodig hebt is dit gerucht goed nieuws. Meestal verhoogt Apple namelijk ook tegelijkertijd de minimale opslagcapaciteit. In dat geval start de iPhone 13 bijvoorbeeld bij 128 of 256GB opslag, in plaats van 64GB zoals bij de iPhone 12.

Houd wel een slag om de arm. Het is namelijk goed mogelijk dat Apple deze gigantische opslagcapaciteit alleen beschikbaar maakt voor de 13 Pro en 13 Pro Max. Op die manier onderscheiden de toestellen zich net wat meer ten opzichte van de ‘gewone’ 13 (en 13 mini).

Een zekerheidje is dat de iPhone van 2021 een A15 Bionic-processor krijgt. Zijn voorganger heeft namelijk een A14, het toestel dat daarvoor kwam een A13-chip en ga zo maar door. Apple maakt haar iPhone-chips zelf en nieuwe generaties zijn niet alleen sneller dan hun voorgangers, maar ook energiezuiniger. Dat is goed nieuws, want daardoor doe je langer met de accu voordat je ‘m hoeft bij te laden.

6. Always on-display

Een 120Hz-ProMotion-scherm waar Touch ID in verwerkt zit, is niet de enige verbetering die eraan lijkt te komen. Apple zou volgens geruchten er ook aan werken om een always on-display te integreren.

Zoals de naam al zegt staat dit scherm altijd aan, zodat je bijvoorbeeld de klok of meest recente notificaties erop af kunt lezen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van dit scherm? Check dan ons onderstaande overzicht.

Het toevoegen van een altijd aanstaand schermpje is nog best pittig. Het kost immers meer energie dan een display dat ‘gewoon’ uitstaat. Hopelijk voegt Apple de functie dan ook alleen toe wanneer het niet te zwaar op de accu van de iPhone 13 drukt.

→ Lees ook: iPhone 13: 6 redenen om uit te kijken naar een always on-scherm

iPhone 13 Always On

7. Snelste 5G voor iPhone 13

De iPhone 12 ondersteunde al 5G, maar de iPhone 13 doet er volgens een gerucht nog een schepje bovenop. Apple zou een verbeterde modem aanbieden, die zowel de snellere mmWave-band als de Sub-6Hz-band ondersteunt.

Dat is goed nieuws voor Nederland, waar nu enkel de Sub-6Hz-band aanwezig is. Zodra mmWave hier vroeg of laat verschijnt, is de iPhone 13 daar dus klaar voor als dit gerucht klopt.

De iPhone 12 kan namelijk wél overweg met 5G, maar niet met de snelste variant. Dit is voor maar weinig mensen een gemis, want de snelste 5G-frequentie gaat pas over jaren in Nederland gebruikt worden. En zelfs wanneer deze variant beschikbaar is kom je ‘m slechts sporadisch tegen.

Wel is het natuurlijk jammer dat de Nederlandse iPhone 12 objectief minder goed is dan de Amerikaanse variant. Laten we hopen dat Apple dit met de opvolger weer rechttrekt.

8. Ondersteuning voor wifi 6e

Volgens verschillende analisten krijgen de iPhone 13-modellen ondersteuning voor wifi 6e. Dat is de nieuwste versie van wifi die de maximale snelheid weer iets verder verhoogt. Een stuk belangrijker is de uitbreiding van de netwerkcapaciteit. Daardoor ontstaat er meer ruimte om met meer apparaten tegelijk verbonden te zijn.

Nu steeds meer apparaten in ons huis slim worden en een verbinding met je iPhone willen maken, kan die extra ademruimte goed van pas komen.

9. iPhone 13 release date

2020 was een vreemd jaar voor de wereld, zo ook voor Apple. De iPhone 12-serie werd pas in oktober gepresenteerd, daar waar september doorgaans te boeken staat als iPhone-maand. Dit jaar lijken dingen echter weer normaal te worden.

Volgens meerdere bronnen vindt de iPhone 13 release namelijk ‘gewoon’ in september plaats. Wel is het mogelijk dat het bedrijf de lancering wederom in twee stukken deelt. In dat geval brengt Apple de iPhone 13 en iPhone 13 Pro eerst uit, waarna de iPhone 13 mini en iPhone 13 Pro Max later volgen.

→ Verder lezen: Gerucht: iPhone 13 komt halverwege september uit

10. Naamsverandering: iPhone 12S?

We zijn alweer aan het eind van de iPhone 13-geruchten gekomen. Als je alles op een rijtje zet, lijkt 2021 een tussenjaar voor de Apple-telefoon te worden. Heel vreemd is dat ook niet, want 2020 zette de boel flink op zijn kop. De iPhone kreeg dat jaar een nieuw design, veel beter scherm en bijvoorbeeld 5G. Het zou ons dan ook niet verbazen als Apple het in 2021 wat rustiger aan doet.

Het is dan wel zaak om niet te hoog van de toren te blazen. Het gerucht gaat daarom dat Apple de nieuwe telefoon een andere naam zou geven: iPhone 12S in plaats van iPhone 13. Dit toestel is dan officieel niet de opvolger van de iPhone 12, maar een soort tussenversie.

In het verleden heeft Apple dit al gedaan door bijvoorbeeld de iPhone 5S en 6S uit te brengen. Dit gebeurde voor het laatst in 2018, toen de iPhone XS verscheen. Dit model was een kleine verbetering ten opzichte van de iPhone X. Apple vond het daarom niet passend om het toestel met allerlei toeters en blazers in de markt te zetten.

Een andere mogelijkheid is dat Apple de nummering helemaal achterwege laat. In dat geval spreken we gewoon van “de iPhone”. Om de verschillende modellen van elkaar te onderscheiden gebruik je gewoon jaartallen achter het model. In dat geval krijg je dus de iPhone 2021, iPhone 2022 en ga zo maar door.

iPhone 13 usb-c

Wensenlijstje: wat we van de iPhone 13 willen zien

Voor zover de geruchten over de iPhone 13. Een mens mag dromen en daarom delen we hierbij ons wensenlijstje voor dé iPhone van 2021. Of onze wensen ook gaan uitkomen, valt natuurlijk nog maar te bezien. Apple, lezen we mee?

Usb-c in plaats van Lightning

Eén oplader voor je iPad, iPhone en MacBook: klinkt niet gek, toch? Jarenlang hield Apple stevig vast aan haar eigen Lightning-opladers, maar beetje bij beetje worden de touwtjes losgelaten. Steeds meer Apple-producten kunnen bijvoorbeeld overweg met usb-c, een veel gangbaardere standaard dan Lightning.

We hopen dat Apple deze lijn doortrekt naar de nieuwe iPhone. Op die manier kun je het toestel op vrijwel alle (rand)apparatuur aansluiten zonder dat je met koppelstukjes in de weer hoeft. Ook even aansluiten op je iPad Pro 2021 (mét usb-c) is dan bijvoorbeeld geen enkel probleem.

iPhone 13 familie

Omgekeerd opladen

Nu het toch over opladers gaat; hoog tijd dat Apple omgekeerd opladen gaat ondersteunen. Met zo’n functie kun je andere spullen, zoals bijvoorbeeld AirPods, van stroom voorzien door ze op de achterkant van je toestel te leggen.

Hogere wiskunde is het toevoegen van omgekeerd opladen niet. Android-smartphones van Huawei en Samsung ondersteunen deze mogelijkheid al jaren. Laten we hopen dat ook de nieuwe iPhone overstag gaat.

Meer accu voor iPhone mini

Wij zijn heel enthousiast over de iPhone 12 mini, maar het handzame toestel heeft één duidelijk nadeel: de accuduur. De batterij in de kleine behuizing is ook mini en daardoor haal je soms maar met moeite het eind van de dag. Laten we hopen dat Apple hiervan leert en de kleinste iPhone 13 een grotere batterij meegeeft.

Kleinere notch

Dit is wat ons betreft een van de belangrijkste veranderingen. De iPhone loopt qua notch ontzettend achter vergeleken met Android-telefoons. De inkeping van Apple-telefoons, waarin onder meer de selfiecamera en Face ID-sensoren zitten, is al jaren ongeveer even groot en neemt een flinke hap uit de beschikbare schermruimte.

Het is daarom hoog tijd dat Apple hier iets aan doet. Hopelijk wordt de inkeping smaller of dunner. Een andere mogelijkheid is dat het bedrijf voor een andere vorm kiest. Sommige Android-telefoons hebben bijvoorbeeld een inkeping in de vorm van een waterdruppel. Dit neemt minder ruimte in beslag.

Touch ID onder het scherm

Nog zo’n punt waarvoor Apple kan afkijken bij makers van Android-telefoons. Hoe tof zou het zijn als je je iPhone 13 straks kunt ontgrendelen met Touch ID, maar dan zonder dat er een lompe thuisknop onder je scherm zit. We hebben het over de mogelijkheid dat de vingerafdrukscanner onder het scherm komt te zitten.

Dit werkt op vergelijkbare Android-smartphones heel aardig. Apple zou helemaal gebruiksvriendelijk zijn als ze beide opties aanbieden, dus dat je de nieuwe iPhone kunt ontgrendelen met zowel Face ID als Touch ID.

iPhone 13 FAQ: Antwoord op veelgestelde vragen

Wat is de prijs van de iPhone 13?

Dat weten we nog niet. We denken dat de nieuwe iPhone ongeveer net zo duur wordt als zijn voorganger. Dat betekent dat de iPhone 13 prijs begint bij 909 euro. Kies je voor meer opslag, dan betaal je natuurlijk meer. De Pro-modellen beginnen waarschijnlijk bij 1159 euro.

Welke iPhone komt uit in 2021?

We verwachten minstens vier nieuwe iPhones in 2021. Waarschijnlijk brengt Apple directe opvolgers voor de iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max uit. Mogelijk zit er ook nog een nieuwe iPhone SE in de pijplijn, maar het blijft voorlopig bij geruchten.

Is de iPhone 13 al uit?

Nee, de nieuwe iPhone wordt in het najaar van 2021 pas gepresenteerd.

Wat is de iPhone 13 release date?

Normaal gesproken kondigt Apple de nieuwe iPhone in september aan. Vorige keer werd het oktober vanwege de uitbraak van het coronavirus. We verwachten de nieuwe iPhone dus in september of oktober van 2021. Na de presentatie duurt het waarschijnlijk nog een paar weken voor je het toestel kunt kopen. 24 september wordt als mogelijke releasedatum van de iPhone 13 genoemd. De presentatie zou 10 dagen eerder zijn, op 14 september dus.

In welke kleuren komt de iPhone 13?

Dat weten we nog niet. Er zijn nog geen concrete geruchten over de kleuren van de iPhone 13 naar buiten gekomen. Wel kunnen we een inschatting maken op basis van eerder uitgekomen Apple-producten. De iMac van 2021 kun je bijvoorbeeld in allerlei frisse kleuren kopen, dus misschien trekt de nieuwe iPhone ook wel allerlei zomerse ‘jasjes’ aan? Het gerucht gaat bijvoorbeeld dat je de iPhone 13 straks in het roze kunt kopen.
iphone 13 pro max camera gerucht

Welke camera heeft de iPhone 13?

We verwachten dat de nieuwe iPhone in totaal drie camera’s krijgt: een voorop en twee achterop. Met name de Ultragroothoeklens, die je bijvoorbeeld gebruikt om groepsfoto’s of landschapskiekjes mee te maken, zou er flink op vooruit gaan.

Wat zijn de specs van de iPhone 13?

Het is nog even onder voorbehoud, maar we verwachten dat de nieuwe iPhone een 6,1 inch-scherm van oled krijgt, net als de iPhone 12. Onder de motorkap zit vermoedelijk een A15 Bionic-processor en er zijn in totaal drie camera’s (met 12 megapixel-resoluties). Ook 5G-internet is aanwezig, evenals MagSafe. Hiermee kun je bijvoorbeeld draadloze opladers op je telefoon vastklikken.

Hoe is het design van de iPhone 13?

Dat is nog niet bekendgemaakt, maar we denken dat ‘ie ongeveer hetzelfde design als de iPhone 12 krijgt. Verwacht dus een ontwerp met harde, rechtopstaande randen en een scherm dat plat op de behuizing lijkt te liggen.

Wanneer komt de iPhone 13 uit?

Dat weten we nog niet zeker. Het gerucht gaat dat de telefoon op 14 september wordt aangekondigd. Vervolgens kun je ‘m vanaf 17 september vooruitbestellen (pre-order) en ligt ‘ie vanaf 24 september in de winkels. Dit gerucht klinkt geloofwaardig, want meestal komt de nieuwe iPhone half september uit. De tijd moet echter leren of de claim klopt.

Blijf op de hoogte

De nieuwe 2021 iPhone laat nog even op zich wachten, maar iPhoned houdt je continu op de hoogte. Wil je niets missen van alle geruchten, de aankondiging en onze uiteindelijke review? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Zo wordt je dagelijks of wekelijks snel bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen rondom de nieuwe iPhone van 2021, en andere Apple-zaken. Je kunt ons natuurlijk ook volgen via de iPhoned-app, Facebook, Instagram, YouTube of Twitter.

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's