iPhone 13: alle geruchten over de nieuwste iPhone van 2021

De iPhone 13 wordt de opvolger op de iPhone 12 en verschijnt in het najaar van 2021. Dankzij geruchten weten we al een hoop over het design, prijs, de releasedatum en meer. Dit is wat je moet weten over dé nieuwe iPhone van 2021.

Verwachte kenmerken iPhone 13:

 • Wederom vier modellen: iPhone 13, Pro, Pro Max en mini
 • Verbeterd 6,1 inch-scherm met ‘vloeiende’ beelden
 • Mogelijk Touch ID onder het display en kleinere notch
 • Camera: verbeterde ultragroothoeklens
 • Release in september 2021
 • Verwachte iPhone 13 prijs in Nederland: 909 euro
 • Vermoedelijke iPhone 13 release date: september 2021
iphone 12 mini ios

Nieuwe iPhone komt in vier varianten

2020 was met de introductie van de iPhone SE, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max het drukste iPhone-jaar ooit. Of Apple dit aantal in 2021 gaat evenaren of overtreffen is nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat de nieuwe serie uit evenveel toestellen gaat bestaan. De nieuwe iPhone van 2021 zou dus in viervoud komen:

Over het design en uiterlijk van de toestellen is nog weinig bekend. Wel ligt het in de lijn der verwachting dat de instapmodellen, de 13 en mini, net iets minder hoogwaardig zijn afgewerkt dan de Pro-uitvoeringen. De iPhone 12 (mini) heeft bijvoorbeeld een aluminium behuizing, terwijl de 12 Pro (Max) van roestvrij staal is.

→ Lees verder: ‘iPhone 13 verschijnt weer in vier modellen, verbetert ultragroothoeklens’

Verwachte iPhone 13 release date en prijs

Normaal gesproken worden de nieuwe iPhones in september gepresenteerd. 2020 was hierin een uitzondering, want de iPhone 12 werd in oktober onthuld. De iPhone 13 wordt daarom hoogstwaarschijnlijk in september of oktober 2020 onthuld. De release vindt meestal twee weken na de onthulling plaats.

Over de adviesprijs van de nieuwe iPhones zijn nog geen geruchten opgedoken. Aangezien de telefoons echter grotendeels op hetzelfde publiek als de iPhone 12 gericht zijn en de verbeteringen niet gigantisch zijn, denken we dat de prijzen ongeveer hetzelfde blijven. Dit betekent het volgende voor de prijs van de iPhone 13:

 • iPhone 13 mini: 809 euro
 • iPhone 13: 909 euro
 • iPhone 13 Pro: 1159 euro
 • iPhone 13 Pro Max: 1259 euro
iPhone 13

De belangrijkste iPhone 13 geruchten op een rij

Hoewel de iPhone 13 op het moment van schrijven nog niet officieel is onthuld, zijn we dankzij geruchten er al wel veel over te weten gekomen. Hieronder zetten we de belangrijkste speculaties voor je op een rijtje.

Let op: de 2021 iPhone is nog niet aangekondigd. Alle informatie op deze pagina is gebaseerd op geruchten en gelekte informatie. De inhoud van deze pagina is dus mogelijk aan verandering onderhevig en niet bevestigd. Er kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden.

1. Meer scherm, minder notch

Sinds de introductie van de iPhone X in 2017 ziet de scherminkeping (die nodig is voor de voorste camera) er ieder jaar jammer genoeg ongeveer hetzelfde uit. Dat zou in 2021 gaan veranderen.

Volgens een doorgaans betrouwbare Apple-insider is het bedrijf van de plan de iPhone 13 een kleinere notch te geven. De inkeping zou niet smaller worden, maar korter. Mocht dit waar zijn, dan steekt de inkeping dus minder diep het scherm in en heb je meer display tot je beschikking.

→ Lees verder: ‘iPhone 13 krijgt een kleinere notch’

iPhone 13 ProMotion display

2. Eindelijk ProMotion: 120Hz-scherm

Over dat scherm gesproken: Apple zou in 2021 eindelijk de overstap naar ProMotion maken. Deze schermtechniek met 120Hz-ververssnelheid kennen we van de iPad Pro en zorgt er dus voor dat beelden 120 keer per seconde ingeladen worden. Dat is dubbel zoveel als de huidige iPhone 12-serie, die op een ververssnelheid van 60Hz blijft steken. Het resultaat? Veel vloeiender ogende animaties.

3. Touch ID onder het scherm naast Face ID

Dat is niet de enige verrassing die ons mogelijk te wachten staat. Het anonieme Twitter-account L0vetodream, die in het verleden regelmatig juiste informatie over onaangekondigde Apple-producten deed, beweert dat de iPhone 13 Touch ID onder het scherm krijgt. Oftewel, je kunt het toestel ontgrendelen door je vinger op het scherm te leggen.

→ Lees verder: Gerucht: iPhone 13 krijgt Touch ID onder het scherm

4. Verbeterde ultragroothoeklens en astrofotografie

2020 was een tussenjaar voor de iPhone-camera. De iPhone 12 (en mini) heeft grotendeels dezelfde camera-opstelling als zijn voorganger. De 12 Pro (Max) kreeg er weliswaar een LiDAR-dieptescanner bij, maar foto’s maak je net als bij de iPhone 11 Pro met de drievoudige lens achterop.

iPhone 13 camera

Ming-Chi Kuo, een autoriteit op Apple-gebied, denkt daarom dat het bedrijf in 2021 een forse stap op cameragebied gaat zetten. Hij denkt dat de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max een betere ultragroothoeklens met grotere sensor krijgen. Op die manier registreer je tijdens het fotograferen meer van de omgeving. Verder denkt Kuo dat de ultragroothoeklens autofocus krijgt. Op die manier krijg je stabielere plaatjes.

→ Lees verder: ‘iPhone 13 verbetert ultragroothoeklens’

5. Keuze uit 1 terabyte opslag

De 2021 iPhone zou de eerste iPhone ooit worden die 1 terabyte aan intern geheugen krijgt. De iPhone 12 is maximaal uit te rusten met 512GB, wat dus een flinke sprong voorwaarts is op dit gebied. Dat is goed nieuws, want in tegenstelling tot sommige Android-telefoons kun je het interne geheugen van een iPhone achteraf niet meer uitbreiden.

Tot nu toe heeft alleen de meest recente iPad Pro de optie om 1 terabyte geheugen te krijgen. Deze grote hoeveelheid is vooral een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld veel filmen in 4K-kwaliteit. Deze grote videobestanden nemen enorm veel ruimte in beslag, wat een extra opslag-optie tot een uitkomst kan maken.

6. Always on-display

Een 120Hz-ProMotion-scherm waar Touch ID in verwerkt zit, is niet de enige verbetering die eraan lijkt te komen. Apple zou volgens geruchten er ook aan werken om een always on-display te integreren. Zoals de naam al zegt staat dit scherm altijd aan, zodat je bijvoorbeeld de klok of meest recente notificaties erop af kunt lezen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van dit scherm? Check dan ons onderstaande overzicht.

→ Lees ook: iPhone 13: 6 redenen om uit te kijken naar een always on-scherm

7. Verbeterde 5G modem

De iPhone 12 ondersteunde al 5G, maar de iPhone 13 doet er volgens een gerucht nog een schepje bovenop. Apple zou een verbeterde modem aanbieden, die zowel de snellere mmWave-band als de Sub-6Hz-band ondersteunt. Dat is goed nieuws voor Nederland, waar nu enkel de Sub-6Hz-band aanwezig is. Zodra mmWave hier vroeg of laat verschijnt, is de iPhone 13 daar dus klaar voor als dit gerucht klopt.

8. Ondersteuning voor wifi 6e

Volgens verschillende analisten krijgen de iPhone 13-modellen ondersteuning voor wifi 6e. Dat is de nieuwste versie van wifi die de maximale snelheid weer iets verder verhoogt. Een stuk belangrijker is de uitbreiding van de netwerkcapaciteit. Daardoor ontstaat er meer ruimte om met meer apparaten tegelijk verbonden te zijn.

Nu steeds meer apparaten in ons huis slim worden en een verbinding met je iPhone willen maken, kan die extra ademruimte goed van pas komen. Wil je meer weten over wifi 6e? Check dan ons uitlegartikel.

9. iPhone 13 release date

2020 was een vreemd jaar voor de wereld, zo ook voor Apple. De iPhone 12-serie werd pas in oktober gepresenteerd, daar waar september doorgaans te boeken staat als iPhone-maand. Dit jaar lijken dingen echter weer normaal te worden.

iPhone 13 release date

Volgens meerdere bronnen vindt de iPhone 13 release namelijk ‘gewoon’ in september plaats. Wel is het mogelijk dat het bedrijf de lancering wederom in twee stukken deelt. In dat geval brengt Apple de iPhone 13 en iPhone 13 Pro eerst uit, waarna de iPhone 13 mini en iPhone 13 Pro Max later volgen.

→ Verder lezen: Gerucht: iPhone 13 komt halverwege september uit

10. Naamsverandering: iPhone 12S?

We verwachten het niet, maar mogelijk krijgt de iPhone een andere naam. Volgens sommige geruchten krijgen we dit jaar namelijk de iPhone 12s te zien. Geheel onbegrijpelijk is deze claim niet. 13 is immers een ongeluksgetal.

Bovendien is Apple gevoelig voor namen. Zo bracht het bedrijf nooit een iPhone 9 uit, omdat 9 een ongeluksgetal is in Japan, een belangrijke markt voor het bedrijf.

Daarbij heeft Apple in het verleden vaker ‘S-modellen’ uitgebracht. Kijk maar naar de iPhone XS uit 2018. Dit model was een relatief kleine verbetering ten opzichte van de iPhone X. Apple vond het daarom niet passend om het toestel in de markt te zetten als revolutie.

Blijf op de hoogte

De nieuwe 2021 laat nog even op zich wachten, maar iPhoned houdt je continu op de hoogte. Wil je niets missen van alle geruchten, de aankondiging en onze uiteindelijke review? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Zo wordt je dagelijks of wekelijks snel bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen rondom de nieuwe iPhone van 2021, en andere Apple-zaken. Je kunt ons natuurlijk ook volgen via de iPhoned-app, Facebook, Instagram, YouTube of Twitter.

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store

Vind jouw beste iPhone 13 deal

iPhone 13

iPhone 13

Wij hebben momenteel geen iPhone 13 aanbiedingen voor je. Vergelijk alle iPhones Vergelijk alle iPhones
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's