iPhone 13

iPhone 13

iPhone 13: alle geruchten over de nieuwste iPhone van 2021

De iPhone 13 wordt de opvolger op de iPhone 12 en verschijnt in het najaar van 2021. Dankzij geruchten weten we al een hoop over het design, prijs, de releasedatum en meer. Dit is wat je moet weten over dé nieuwe iPhone van 2021.

Verwachte specs iPhone 13:

  • Weer vier modellen: iPhone 13, Pro, Pro Max en mini
  • Verbeterd 6,1 inch-scherm met ‘vloeiende’ beelden en 120Hz-ververssnelheid
  • Kleinere notch, mogelijk Touch ID onder het scherm
  • Camera krijgt verbeterde Ultragroothoeklens
  • Verwachte iPhone 13 prijs in Nederland: 909 euro
  • Vermoedelijke iPhone 13 release date: september 2021
iphone 12 mini ios

Lees verder na de advertentie.

4 Keer iPhone in 2021

2020 Was met de introductie van de iPhone SE, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max het drukste iPhone-jaar ooit. Of Apple dit aantal in 2021 gaat evenaren of overtreffen is nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat de nieuwe serie uit evenveel toestellen gaat bestaan. De nieuwe iPhone van 2021 zou dus in viervoud komen:

Over het design en uiterlijk van de toestellen is nog weinig bekend. Wel ligt het in de lijn der verwachting dat de instapmodellen, de 13 en mini, net iets minder hoogwaardig zijn afgewerkt dan de Pro-uitvoeringen. De iPhone 12 (mini) heeft bijvoorbeeld een aluminium behuizing, terwijl de 12 Pro (Max) van roestvrij staal is.

→ Lees verder: ‘iPhone 13 verschijnt weer in vier modellen, verbetert ultragroothoeklens’

Verwachte iPhone 13 release date en prijs

Normaal gesproken worden de nieuwe iPhones in september gepresenteerd. 2020 Was hierin een uitzondering, want de iPhone 12 werd in oktober onthuld. De iPhone 13 wordt daarom hoogstwaarschijnlijk in september of oktober 2020 onthuld. De release vindt meestal twee weken na de onthulling plaats.

Over de adviesprijs van de nieuwe iPhones zijn nog geen geruchten opgedoken. Aangezien de telefoons op hetzelfde publiek als de iPhone 12 gericht zijn en Apple meestal aan haar prijzen vasthoudt, denken we dat de prijzen ongeveer hetzelfde blijven. Dit betekent het volgende voor de prijs van de iPhone 13:

ModelPrijs
iPhone 13 mini809 euro
iPhone 13909 euro
iPhone 13 Pro1159 euro
iPhone 13 Pro Max1259 euro
iPhone 13

De belangrijkste iPhone 13 geruchten op een rij

Hoewel de iPhone 13 op het moment van schrijven nog niet officieel is onthuld, zijn we dankzij geruchten er al wel veel over te weten gekomen. Hieronder zetten we de belangrijkste speculaties voor je op een rijtje.

Let op: de 2021 iPhone is nog niet aangekondigd. Alle informatie op deze pagina is gebaseerd op geruchten en gelekte informatie. De inhoud van deze pagina is dus mogelijk aan verandering onderhevig en niet bevestigd. Er kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden.

1. Meer scherm, minder notch

Sinds de introductie van de iPhone X in 2017 ziet de scherminkeping (die nodig is voor de voorste camera) er ieder jaar jammer genoeg ongeveer hetzelfde uit. Dat zou in 2021 gaan veranderen.

Volgens een doorgaans betrouwbare Apple-insider is het bedrijf van de plan de iPhone 13 een kleinere notch te geven. De inkeping zou niet smaller worden, maar korter. Mocht dit waar zijn, dan steekt de inkeping dus minder diep het scherm in en heb je meer display tot je beschikking.

Deze besparing zorgt er wel voor dat het toestel iets dikker wordt. Volgens renders van MacRumors wordt het toestel 0,17 millimeter dikker dan zijn voorganger.

2. Eindelijk ProMotion: 120Hz-scherm

Over dat scherm gesproken: Apple zou in 2021 eindelijk de overstap naar ProMotion maken. Deze schermtechniek met 120Hz-ververssnelheid kennen we van de iPad Pro en zorgt er dus voor dat beelden 120 keer per seconde ingeladen worden. Dat is dubbel zoveel als de huidige iPhone 12-serie, die op een ververssnelheid van 60Hz blijft steken.

Het resultaat? Veel vloeiender ogende animaties. Wij achten dit gerucht redelijk betrouwbaar. We horen al jaren speculaties over dat de iPhone overstapt naar ProMotion en met de iPad Pro van 2021 zette het bedrijf een gigantische stap op schermgebied.

Deze tablet heeft namelijk een mini-led-scherm. Zo’n scherm lijkt op de duizenden euro’s kostende Pro Display XDR-monitor van Apple en kan veel feller dan normale schermpjes. Ook is mini-led heel contrastrijk, want het scherm bestaat uit allerlei lokaal dimbare zones. Hopelijk wordt 2021 hét jaar van de iPhone-schermen.

iPhone 13 ProMotion display

3. Touch ID onder het scherm?

Dat is niet de enige verrassing die ons mogelijk te wachten staat. Het anonieme Twitter-account L0vetodream, die in het verleden regelmatig juiste informatie over onaangekondigde Apple-producten deed, beweert dat de iPhone 13 Touch ID onder het scherm krijgt.

Oftewel, je kunt het toestel ontgrendelen door je vinger op het scherm te leggen. Het is nog even afwachten op Apple dit technisch voor elkaar krijgt. Android-telefoons hebben al langer vingerafdrukscanners onder het scherm, maar deze zijn meestal minder streng beveiligd dan Touch ID.

Een andere mogelijkheid is dat Apple afkijkt bij de iPad Air 2020. Deze tablet heeft de Touch ID-scanner in de aan-/uitknop op de zijkant verwerkt. Je ontgrendelt de iPad Air door je vinger even op deze knop te laten rusten. Op deze manier hoef je geen thuisknop in het scherm te verwerken, maar kun je alsnog genieten van Touch ID.

→ Lees verder: Gerucht: iPhone 13 krijgt Touch ID onder het scherm

4. Verbeterde ultragroothoeklens en astrofotografie

2020 Was een tussenjaar voor de iPhone-camera. De iPhone 12 (en mini) heeft grotendeels dezelfde camera-opstelling als zijn voorganger. De 12 Pro (Max) kreeg er weliswaar een LiDAR-dieptescanner bij, maar foto’s maak je net als bij de iPhone 11 Pro met de drievoudige lens achterop.

Ming-Chi Kuo, een autoriteit op Apple-gebied, denkt daarom dat het bedrijf in 2021 een forse stap op cameragebied gaat zetten. Hij denkt dat de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max een betere ultragroothoeklens met grotere sensor krijgen. Op die manier registreer je tijdens het fotograferen meer van de omgeving. Verder denkt Kuo dat de ultragroothoeklens autofocus krijgt. Op die manier krijg je stabielere plaatjes.

→ Lees verder: ‘iPhone 13 verbetert ultragroothoeklens’

iPhone 13 camera

5. Keuze uit 1 terabyte opslag

De 2021 iPhone zou de eerste iPhone ooit worden die 1 terabyte aan intern geheugen krijgt. De iPhone 12 is maximaal uit te rusten met 512GB, wat dus een flinke sprong voorwaarts is op dit gebied. Dat is goed nieuws, want in tegenstelling tot sommige Android-telefoons kun je het interne geheugen van een iPhone achteraf niet meer uitbreiden.

Tot nu toe heeft alleen de meest recente iPad Pro de optie om 1 terabyte geheugen te krijgen. Deze grote hoeveelheid is vooral een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld veel filmen in 4K-kwaliteit. Deze grote videobestanden nemen enorm veel ruimte in beslag, wat een extra opslag-optie tot een uitkomst kan maken.

Zelfs wanneer je niet heel veel opslag nodig hebt is dit gerucht goed nieuws. Meestal verhoogt Apple namelijk ook tegelijkertijd de minimale opslagcapaciteit. In dat geval start de iPhone 13 bijvoorbeeld bij 128 of 256GB opslag, in plaats van 64GB zoals bij de iPhone 12.

6. Always on-display

Een 120Hz-ProMotion-scherm waar Touch ID in verwerkt zit, is niet de enige verbetering die eraan lijkt te komen. Apple zou volgens geruchten er ook aan werken om een always on-display te integreren.

Zoals de naam al zegt staat dit scherm altijd aan, zodat je bijvoorbeeld de klok of meest recente notificaties erop af kunt lezen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van dit scherm? Check dan ons onderstaande overzicht.

Het toevoegen van een altijd aanstaand schermpje is nog best pittig. Het kost immers meer energie dan een display dat ‘gewoon’ uitstaat. Hopelijk voegt Apple de functie dan ook alleen toe wanneer het niet te zwaar op de accu van de iPhone 13 drukt.

→ Lees ook: iPhone 13: 6 redenen om uit te kijken naar een always on-scherm

iPhone 13 Always On

7. Snelste 5G voor iPhone 13

De iPhone 12 ondersteunde al 5G, maar de iPhone 13 doet er volgens een gerucht nog een schepje bovenop. Apple zou een verbeterde modem aanbieden, die zowel de snellere mmWave-band als de Sub-6Hz-band ondersteunt.

Dat is goed nieuws voor Nederland, waar nu enkel de Sub-6Hz-band aanwezig is. Zodra mmWave hier vroeg of laat verschijnt, is de iPhone 13 daar dus klaar voor als dit gerucht klopt.

De iPhone 12 kan namelijk wél overweg met 5G, maar niet met de snelste variant. Dit is voor maar weinig mensen een gemis, want de snelste 5G-frequentie gaat pas over jaren in Nederland gebruikt worden. En zelfs wanneer deze variant beschikbaar is kom je ‘m slechts sporadisch tegen.

Wel is het natuurlijk jammer dat de Nederlandse iPhone 12 objectief minder goed is dan de Amerikaanse variant. Laten we hopen dat Apple dit met de opvolger weer rechttrekt.

8. Ondersteuning voor wifi 6e

Volgens verschillende analisten krijgen de iPhone 13-modellen ondersteuning voor wifi 6e. Dat is de nieuwste versie van wifi die de maximale snelheid weer iets verder verhoogt. Een stuk belangrijker is de uitbreiding van de netwerkcapaciteit. Daardoor ontstaat er meer ruimte om met meer apparaten tegelijk verbonden te zijn.

Nu steeds meer apparaten in ons huis slim worden en een verbinding met je iPhone willen maken, kan die extra ademruimte goed van pas komen.

9. iPhone 13 release date

2020 was een vreemd jaar voor de wereld, zo ook voor Apple. De iPhone 12-serie werd pas in oktober gepresenteerd, daar waar september doorgaans te boeken staat als iPhone-maand. Dit jaar lijken dingen echter weer normaal te worden.

Volgens meerdere bronnen vindt de iPhone 13 release namelijk ‘gewoon’ in september plaats. Wel is het mogelijk dat het bedrijf de lancering wederom in twee stukken deelt. In dat geval brengt Apple de iPhone 13 en iPhone 13 Pro eerst uit, waarna de iPhone 13 mini en iPhone 13 Pro Max later volgen.

→ Verder lezen: Gerucht: iPhone 13 komt halverwege september uit

10. Naamsverandering: iPhone 12S?

We verwachten het niet, maar mogelijk krijgt de iPhone een andere naam. Volgens sommige geruchten krijgen we dit jaar namelijk de iPhone 12S te zien. Geheel onbegrijpelijk is deze claim niet. 13 is immers een ongeluksgetal.

Bovendien is Apple gevoelig voor namen. Zo bracht het bedrijf nooit een iPhone 9 uit, omdat 9 een ongeluksgetal is in Japan, een belangrijke markt voor het bedrijf.

Daarbij heeft Apple in het verleden vaker ‘S-modellen’ uitgebracht. Kijk maar naar de iPhone XS uit 2018. Dit model was een relatief kleine verbetering ten opzichte van de iPhone X. Apple vond het daarom niet passend om het toestel in de markt te zetten als revolutie.

Wensenlijstje: wat we van de iPhone 13 willen zien

Voor zover de geruchten over de iPhone 13. Een mens mag dromen en daarom delen we hierbij ons wensenlijstje voor dé iPhone van 2021. Of onze wensen ook gaan uitkomen, valt natuurlijk nog maar te bezien.

iPhone 13 usb-c

Usb-c in plaats van Lightning

Eén oplader voor je iPad, iPhone en MacBook: klinkt niet gek, toch? Jarenlang hield Apple stevig vast aan haar eigen Lightning-opladers, maar beetje bij beetje worden de touwtjes losgelaten. Steeds meer Apple-producten kunnen bijvoorbeeld overweg met usb-c, een veel gangbaardere standaard dan Lightning.

We hopen dat Apple deze lijn doortrekt naar de nieuwe iPhone. Op die manier kun je het toestel op vrijwel alle (rand)apparatuur aansluiten zonder dat je met koppelstukjes in de weer hoeft. Ook even aansluiten op je iPad Pro 2021 (mét usb-c) is dan bijvoorbeeld geen enkel probleem.

Omgekeerd opladen

Nu het toch over opladers gaat; hoog tijd dat Apple omgekeerd opladen gaat ondersteunen. Met zo’n functie kun je andere spullen, zoals bijvoorbeeld AirPods, van stroom voorzien door ze op de achterkant van je toestel te leggen.

Hogere wiskunde is het toevoegen van omgekeerd opladen niet. Android-smartphones van Huawei en Samsung ondersteunen deze mogelijkheid al jaren. Laten we hopen dat ook de nieuwe iPhone overstag gaat.

iPhone 13 familie

Meer accu voor iPhone mini

Wij zijn heel enthousiast over de iPhone 12 mini, maar het handzame toestel heeft één duidelijk nadeel: de accuduur. De batterij in de kleine behuizing is ook mini en daardoor haal je soms maar met moeite het eind van de dag. Laten we hopen dat Apple hiervan leert en de kleinste iPhone 13 een grotere batterij meegeeft.

iPhone 13 FAQ: Antwoord op veelgestelde vragen

Wat is de prijs van de iPhone 13?

Dat weten we nog niet. We denken dat de nieuwe iPhone ongeveer net zo duur wordt als zijn voorganger. Dat betekent dat de iPhone 13 prijs begint bij 909 euro. Kies je voor meer opslag, dan betaal je natuurlijk meer. De Pro-modellen beginnen waarschijnlijk bij 1159 euro.

Welke iPhone komt uit in 2021?

We verwachten minstens vier nieuwe iPhones in 2021. Waarschijnlijk brengt Apple directe opvolgers voor de iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max uit. Mogelijk zit er ook nog een nieuwe iPhone SE in de pijplijn, maar het blijft voorlopig bij geruchten.

Is de iPhone 13 al uit?

Nee, de nieuwe iPhone wordt in het najaar van 2021 pas gepresenteerd.

Wat is de iPhone 13 release date?

Normaal gesproken kondigt Apple de nieuwe iPhone in september aan. Vorige keer werd het oktober vanwege de uitbraak van het coronavirus. We verwachten de nieuwe iPhone dus in september of oktober van 2021. Na de presentatie duurt het waarschijnlijk nog een paar weken voor je het toestel kunt kopen.

In welke kleuren komt de iPhone 13?

Dat weten we nog niet. Er zijn nog geen concrete geruchten over de kleuren van de iPhone 13 naar buiten gekomen. Wel kunnen we een inschatting maken op basis van eerder uitgekomen Apple-producten. De iMac van 2021 kun je bijvoorbeeld in allerlei frisse kleuren kopen, dus misschien trekt de nieuwe iPhone ook wel allerlei zomerse ‘jasjes’ aan?
iphone 13 pro max camera gerucht

Welke camera heeft de iPhone 13?

We verwachten dat de nieuwe iPhone in totaal drie camera’s krijgt: een voorop en twee achterop. Met name de Ultragroothoeklens, die je bijvoorbeeld gebruikt om groepsfoto’s of landschapskiekjes mee te maken, zou er flink op vooruit gaan.

Wat zijn de specs van de iPhone 13?

Het is nog even onder voorbehoud, maar we verwachten dat de nieuwe iPhone een 6,1 inch-scherm van oled krijgt, net als de iPhone 12. Onder de motorkap zit vermoedelijk een A15 Bionic-processor en er zijn in totaal drie camera’s (met 12 megapixel-resoluties). Ook 5G-internet is aanwezig, evenals MagSafe. Hiermee kun je bijvoorbeeld draadloze opladers op je telefoon vastklikken.

Hoe is het design van de iPhone 13?

Dat is nog niet bekendgemaakt, maar we denken dat ‘ie ongeveer hetzelfde design als de iPhone 12 krijgt. Verwacht dus een ontwerp met harde, rechtopstaande randen en een scherm dat plat op de behuizing lijkt te liggen.

Blijf op de hoogte

De nieuwe 2021 iPhone laat nog even op zich wachten, maar iPhoned houdt je continu op de hoogte. Wil je niets missen van alle geruchten, de aankondiging en onze uiteindelijke review? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Zo wordt je dagelijks of wekelijks snel bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen rondom de nieuwe iPhone van 2021, en andere Apple-zaken. Je kunt ons natuurlijk ook volgen via de iPhoned-app, Facebook, Instagram, YouTube of Twitter.

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's