De iPhone 12 wordt de opvolger op de iPhone 11 en verschijnt eind 2020. Zoals altijd houdt Apple de kaken stijf op elkaar, maar dankzij geruchten en gelekte informatie weten we al een hoop over de nieuwe iPhones.

De iPhone 2020, zoals het toestel ook wel wordt genoemd, is nog niet aangekondigd, maar op deze pagina houden we je op de hoogte van de belangrijkste specs, geruchten, mogelijke adviesprijzen en nog veel meer.

iPhone 12 in het kort

  • iPhone 12 verschijnt halverwege oktober 2020
  • Nieuwe ‘plat’ design dat doet denken aan iPhone 4
  • Opnieuw een dubbele cameralens voor de iPhone 12
  • iPhone 12 krijgt een oled-scherm, in plaats van lcd
  • Vernieuwde A14-chip zorgt voor meer power en is energiezuiniger
  • Misschien krijgt de iPhone 12 5G-ondersteuning
  • Krijgt de nieuwe iPhone geen oplader in het doosje?

Wanneer komt de iPhone 12 uit?

De iPhone 12 verschijnt in het najaar van 2020, maar wanneer komt de iPhone 12 precies? Apple onthult de opvolger van de iPhone 11 waarschijnlijk op een speciaal evenement halverwege september. De iPhone 12 verschijnt later dan gepland, zo heeft Apple al bevestigd. De release is met een paar weken uitgesteld, waardoor hij nu op zijn vroegst halverwege oktober verschijnt.

iPhone 12 prijs: dit verwachten wij

Over de prijs van de iPhone 12 is nog maar weinig bekend. Zoals altijd houdt Apple de lippen stijf op elkaar. Aangezien de telefoon ongeveer dezelfde doelgroep gaat aanspreken als de iPhone 11 denken we dat de prijs ongeveer gelijk blijft. Dit betekent het volgende voor de iPhone 12 prijs.

  • iPhone 12 64GB: 809 euro
  • iPhone 12 128GB: 859 euro
  • iPhone 12 256GB: 979 euro

De iPhone 11 tijdelijk met €100 korting op AirPods!

De iPhone 11 bij KPN:
✔ Unlimited Data (supersnel 4G)
✔ Onbeperkt bellen en SMS’en
Tijdelijk tot €10 korting op Unlimited data!

Meer info Bekijk aanbieding

Design van de iPhone 12

Sinds de iPhone X zien alle Apple-telefoons van de afgelopen jaren er ongeveer hetzelfde uit. Dat kan met de iPhone 12 weleens gaan veranderen. Volgens geruchten krijgt het toestel namelijk een ‘retrodesign’ dat doet denken aan de iPhone 4, een toestel dat in 2010 verscheen. Verwacht daarom een hoekig iPhone 12-design met harde randen, een metalen frame en platte achterkant.

Qua kleuren denken we dat Apple ongeveer aan dezelfde opties vasthoudt als bij de iPhone 11. Sinds de iPhone XR uit 2018 is het instapmodel namelijk de meest kleurvolle van het stel. Indien dit klopt, betekent het dat de iPhone 12 in zo’n zes kleuren verschijnt: geel, groen, paars, wit, rood en zwart.

Of de nieuwe iPhone Touch ID krijgt, is nog de vraag. Het geruchtencircuit is niet eenduidig op dit onderdeel. Volgens de een heeft Apple de techniek onder het scherm weten te verwerken, terwijl het volgende gerucht stelt dat de iPhone 12 een fysieke vingerafdrukscanner krijgt. Wel weten we op basis van alle patenten dat Apple allerlei mogelijkheden voor Touch ID heeft onderzocht.

iPhone 12 camera: dubbele lens

In 2019 heeft Apple zulke grote verbeteringen doorgevoerd op cameragebied dat we verwachten dat 2020 wat minder revolutionair wordt. De meeste geruchten wijzen erop dat de nieuwe iPhone net als zijn voorganger een dubbele cameralens krijgt. Uiteraard kan deze overweg met Nachtmodus en grote gebieden vastleggen dankzij de groothoeklens.

Wel is het aannemelijk dat Apple verder sleutelt aan de kwaliteit van de camera, al gebeurt dit waarschijnlijk door middel van softwareverbeteringen. In het geruchtencircuit wordt bijvoorbeeld gesproken over verbeteringen voor de Portretstand.

Scherm van de iPhone 12

Aan het uiterlijk van het iPhone 12-scherm verandert weinig, als we telecominsider mogen geloven. De opvolger van de iPhone 11 zou net als zijn voorganger een 6,1 inch-paneel krijgen. Aan de onderliggende techniek wordt daarentegen wél flink gesleuteld.

De meeste geruchten wijzen er namelijk op dat Apple definitief van lcd naar oled overstapt. Dat is fijn, want voorgaande instapmodellen (de iPhone XR en iPhone 11) maakten nog gebruik van lcd, dat op vlakke vlakken zijn meerdere moet erkennen in oled. Apple koos voor deze inferieure schermtechniek om de prijs te drukken.

Daar zou dit jaar dus verandering inkomen. Ook het instapmodel van 2020 zou de overstap naar oled maken, waardoor Apple definitief afscheid neemt van lcd. En dat is goed nieuws, want eerstgenoemde is in vrijwel alle opzichten superieur. Oled tovert mooiere beelden op het scherm, heeft een breder kleurbereik en kan de schermranden verkleinen.

Prestaties: iOS 14 en A14-chip

Ieder jaar is het weer afwachten waar Apple in september mee op de proppen komt. Het is echter zo goed als zeker dat de iPhone 12 uit de doos op iOS 14 draait en aangedreven wordt door de nieuwe A14-processor. Deze chip volgt de A13 van de iPhone 11 (Pro) op en belooft onder meer sneller en energiezuiniger te worden.

Dat de nieuwe iPhone met een nieuwe processor en iOS-versie wordt uitgerust is dus weinig verrassend. Wel opmerkelijk is het gerucht dat de 12 Pro (Max) flink meer werkgeheugen tot zijn beschikking krijgt dan de iPhone 11 Pro (Max). Eerstgenoemde krijgt volgens het geruchtencircuit maar liefst 6GB aan RAM, terwijl de huidige krachtpatser het met 4GB moet doen.

iPhone 12 met 5G?

Alle telefoonfabrikanten zijn druk in de weer met de opvolger van 4G, zo ook Apple. We horen al jaren geruchten over een iPhone met 5G, maar het bedrijf uit Cupertino laat tot nog toe niets los. Het is daarom volstrekt onduidelijk of de iPhone 12 met 5G overweg kan, of niet.

En zelfs als dit het geval is, hebben wij er Nederlanders er behoorlijk weinig aan. Tot nog toe biedt namelijk geen enkele Nederlandse provider de volledige 5G-ervaring aan. Hier komt de komende jaren bovendien geen verandering in, want de belangrijkste 5G-frequentieband (de 3,5GHz-band) wordt pas in 2022 geveild. Zodra dit proces achter de rug is krijgt het Nederlandse 5G-netwerk echt vorm.

Krijgt de iPhone 12 een oplader en oordopjes?

Volgens de meest recente geruchten zou Apple ervoor gekozen hebben om de iPhone 12 zonder oplader te leveren. Of dit gedaan is voor het milieu of om de kosten te drukken is niet duidelijk. Het zou in ieder geval betekenen dat je een oude iPhone-oplader moet gebruiken of een exemplaar apart moet aanschaffen.

Naast het gebrek aan een oplader zou het setje EarPods ook verdwijnen uit de doos van de iPhone 12. Samen met de oplader zou dit de eerste keer in de geschiedenis zijn dat een iPhone zonder deze accessoires geleverd wordt.

Volgens geruchten zou Apple dit voornamelijk doen om de AirPods nog populairder te maken. Als het toestel geen gratis koptelefoon in de doos heeft, zullen mogelijk meer mensen geneigd zijn om een setje AirPods aan te schaffen. Wel zou Apple een stevigere oplaadkabel bij de iPhone 12 leveren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de iPhone 12? Meld je dan aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief, download de gratis iPhoned-app voor je iPhone of houd de site in de gaten. De redactie van iPhoned volgt alle nieuwtjes rondom de nieuwe Apple-telefoons op de voet.

iPhone 12
Welke iPhone 12 wil je?
Wij hebben momenteel geen iPhone 12 aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle iPhones Vergelijk hier alle iPhones
Sim only nodig?

iPhone 12 video

Bekijk alle iPhone 12 video's

Laatste berichten

Nieuwsoverzicht week 32: nieuwe iMac en testversies van macOS en iOS 14

Nieuwsoverzicht week 32: nieuwe iMac en testversies van macOS en iOS 14

Nieuws Het was een bomvolle week voor Apple. Naast testversies van iOS 14 en macOS (11) Big Sur bracht men ook een nieuwe iMac uit. Dit is het belangrijkste iPhone-nieuws van de afgelopen dagen op een rijtje.
‘iPhone 12-cameraleverancier heeft productieproblemen, levert geen vertraging op’

‘iPhone 12-cameraleverancier heeft productieproblemen, levert geen vertraging op’

Nieuws Een belangrijke leverancier voor de iPhone 12-camera schijnt last te hebben van productieproblemen. Apple zou de hulp van een ander bedrijf hebben ingeschakeld zodat de iPhone 12-lancering geen vertraging oploopt.
Krijgt de iPhone 12 5G-internet? Dit weten we tot nu toe

Krijgt de iPhone 12 5G-internet? Dit weten we tot nu toe

Nieuws Krijgt de iPhone 12 5G-ondersteuning? En zo ja, wat hebben we er in Nederland aan? In dit artikel blikken we vooruit op de nieuwe iPhones en checken we welke informatie al gelekt is.
Wie moet je geloven over de iPhone 12? Zo betrouwbaar zijn Apple-geruchten

Wie moet je geloven over de iPhone 12? Zo betrouwbaar zijn Apple-geruchten

Nieuws De geruchten over de iPhone 12 vliegen je om de oren. Wie moet je geloven als het op onaangekondigde Apple-producten aankomt? iPhoned deed onderzoek naar ruim 400 geruchten en keek of ze uiteindelijk klopten. Dit zijn de betrouwbaarste bronnen over Apple.
‘iPhone 12 gaat beter draadloos opladen dankzij magneetjes’

‘iPhone 12 gaat beter draadloos opladen dankzij magneetjes’

Nieuws De iPhone 12 schijnt magneetjes te krijgen waardoor draadloos opladen makkelijker wordt, aldus een doorgaans betrouwbare bron. Deze magneetjes leggen het toestel automatisch op de goede plek van de draadloze oplader.