iPhone 12 Pro

Apple iPhone 12 Pro
Scherm 5.8 inch
Camera 12 megapixel

De iPhone 12 Pro wordt de opvolger op de iPhone 11 Pro uit 2019. Met een verbeterde camera, specs en een aangepast design wordt dit de high-end iPhone van 2020. Hier lees je er alles over.

Op het moment van schrijven is de iPhone 12 Pro nog niet officieel onthuld. Zodra we meer weten, werken we deze pagina bij met alle relevante informatie.

iPhone 12 Pro FAQ: veelgestelde vragen beantwoord

  • Release: in september, tegelijk met drie andere iPhones
  • Prijs: vergelijkbaar met die van de iPhone 11 Pro, rond de 1100 euro
  • Kleuren: Mogelijk verkrijgbaar in Zilver, Zwart, Groen en Donkerblauw
  • Design: iPhone 4-achtig design met hardere randen

iPhone 12 Pro releasedatum en prijs: dit weten we nu al

Apple zal de iPhone 12 Pro tegelijk onthullen met de iPhone 12, iPhone 12 Pro Max en een nieuwe kleinere iPhone. Ondanks de nodige vertraging en productieproblemen in verband met het coronavirus, zou Apple de geplande releasedatum in september gewoon door laten gaan. Wel kan dit betekenen dat de voorraad van de iPhone 12 Pro in het begin wat beperkter zal zijn dan we gewend zijn.

iphone 12 pro

Over de prijs is nog veel onduidelijkheid. Volgens een van de meest recente geruchten zou Apple een vanafprijs overwegen van 999 dollar, terwijl de bekende analist Ming-Chi Kuo juist denkt dat Apple het toestel iets duurder maakt dan zijn voorganger. Zodra we meer weten over de iPhone 12 Pro prijs werken we deze pagina bij met de nieuwe informatie.

iPhone 12 Pro functies en geruchten op een rij

Hoewel de iPhone 12 Pro nog niet officieel is gepresenteerd, weten we dankzij gelekte informatie al heel wat over nieuwe functies. De belangrijkste en hardnekkigste geruchten zetten we hier voor je op een rij.

1. ProMotion-scherm

Het populaire ProMotion-scherm van de iPad Pro zou dit jaar eindelijk de overstap maken naar de iPhone. Goed nieuws, want dit scherm heeft een hogere ververssnelheid van 120 hertz ten opzichte van het 60 hertz-scherm van de iPhone 11 Pro en ouder. Dat zorgt voor animaties die vloeiender ogen en geeft je het gevoel dat je iPhone nog sneller reageert op jouw aanraking.

Apple zou aan een techniek werken om iOS zelfstandig te laten schakelen tussen 60 en 120 frames per seconde. Op die manier blijft de accu bespaard als je geen intensieve taken uitvoert en kan de snelheid omhoog worden gehaald als je bijvoorbeeld een spel gaat spelen.

iphone 12 pro blauw uitge

2. Groter oled-scherm

De formaten van de iPhone-schermen gaan dit jaar wederom veranderen. De iPhone 12 Pro zou een scherm krijgen van 6,1 inch, een stukje groter dan het 5,8 inch scherm van de iPhone 11 Pro van vorig jaar. Of dit komt door de kleinere Notch (zie ook hieronder) of dat Apple simpelweg het formaat vergroot is nog niet duidelijk.

3. Camera: drie lenzen en een LiDAR-sensor

Vorig jaar kreeg de iPhone 11 Pro een grote camera-upgrade met de introductie van een derde cameralens en de Nachtmodus. Dit jaar zou Apple ditzelfde camerasysteem gebruiken maar aanvullen met een LiDAR-sensor.

Deze sensor kennen we van de iPad Pro 2020 en zorgt ervoor dat de camera de afstand tussen het toestel en een object of persoon kan meten. Daardoor kan de diepte heel nauwkeurig worden ingeschat, wat de kwaliteit van de Portretmodus en augmented reality-apps ten goede komt.

4. Design: kleinere notch, hardere randen

Voor het eerst in jaren gaat het design weer op de schop. Verwacht geen drastische veranderingen, maar wel een paar welkome aanpassingen waar liefhebbers al een tijdje om vragen. Zo zou Apple de Notch verkleinen: de uitsnede bovenin het scherm waar de Face ID-camera en frontcamera in verwerkt zitten.

Door creatief met de beschikbare ruimte om te gaan en mogelijk kleinere onderdelen te gebruiken zou deze uitsnede een stuk kleiner worden. Goed nieuws, want zo blijft er meer ruimte over voor het scherm.

5. Ondersteuning voor 5G

Nu providers langzaam maar zeker 5G gaan ondersteunen, is er natuurlijk ook een iPhone nodig die deze nieuwe internetstandaard ondersteunt. Apple zou alle vier de 2020 iPhones die in september verschijnen met 5G-ondersteuning uitrusten.

Natuurlijk kun je ook gewoon nog 4G en 3G op deze iPhones blijven gebruiken. Dat is vooral in Nederland goed nieuws, omdat de 5G dekking in september nog lang niet goed genoeg is om volledig op te kunnen vertrouwen.

6. Draait standaard op iOS 14 en de A14-chip

De vier iPhones die in september worden uitgebracht draaien allemaal standaard op iOS 14, de grote software-update die in juni tijdens WWDC onthuld wordt. De nieuwe update zal zich vooral richten op het verbeteren van de stabiliteit.

Daarnaast zullen de vier smartphones draaien op de A14-chip, de opvolger op de A13-chip die vorig jaar op heel wat complimenten kon rekenen. De door Apple gemaakte chipserie zet ieder jaar een nieuwe standaard op het gebied van snelheid. Dit komt onder meer door de manier waarop de hardware van de iPhone naadloos aansluit en samenwerkt met de software, iets waar concurrerende Android-telefoons niet tegenop kunnen.

iPhone 12 Pro
Welke iPhone 12 Pro wil je?
Wij hebben momenteel geen iPhone 12 Pro aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle iPhones Vergelijk hier alle iPhones
Sim only nodig?

Laatste berichten

Nieuwsoverzicht week 28: Publieke bèta van iOS 14 beschikbaar en meer

Nieuwsoverzicht week 28: Publieke bèta van iOS 14 beschikbaar en meer

Nieuws Ook deze week gebeurde er het een en ander op het gebied van Apple. Niet alles kunnen volgen? Geen probleem. Dit is het belangrijkste iPhone-nieuws van de afgelopen dagen op een rijtje.
‘iPhone 12 Pro (Max) krijgt meer werkgeheugen dan voorganger’

‘iPhone 12 Pro (Max) krijgt meer werkgeheugen dan voorganger’

Nieuws De iPhone 12 Pro (Max) krijgt flink meer werkgeheugen dan zijn voorganger, aldus een nieuw gerucht. Ook is er een nieuwe video opgedoken waarin de vermeende nieuwe iPhones te zien zijn.
Opinie: Het is goed als de iPhone 12 zonder oplader geleverd wordt

Opinie: Het is goed als de iPhone 12 zonder oplader geleverd wordt

Nieuws Het is helemaal niet erg als Apple de iPhone 12 zonder oplader levert. Als Apple deze verandering maar goed aanpakt.
‘Zo groot worden de 2020 iPhones ten opzichte van oudere iPhones’

‘Zo groot worden de 2020 iPhones ten opzichte van oudere iPhones’

Nieuws Dit najaar verschijnt naar verwachting de iPhone 12 in drie formaten. Zo groot zijn de iPhone 12-modellen in vergelijking met oudere iPhones.
Waarom de iPhone 12 (g)een oplader moet krijgen: 3 argumenten voor en 3 tegen

Waarom de iPhone 12 (g)een oplader moet krijgen: 3 argumenten voor en 3 tegen

Nieuws De iPhone 12 die later dit jaar uitkomt zou geen oplader in het doosje hebben. In plaats daarvan moeten klanten een losse adapter aanschaffen. Is dat een goede keuze van Apple, of niet? Tijd om de voor- en tegenargumenten te bespreken.