De iPhone 12 Pro is de opvolger van de iPhone 11 Pro, de beste Apple-telefoon uit 2019. Het toestel is nog niet officieel aangekondigd, maar dankzij gelekte informatie weten we al een hoop over de krachtigere versie van de iPhone 12. Op deze pagina houden we je op de hoogte van onze verwachtingen voor de iPhone 12 Pro.

In het kort: dit wordt de iPhone 12 Pro

  • iPhone 12 Pro wordt waarschijnlijk in oktober 2020 aangekondigd
  • Ligt op z’n vroegst halverwege oktober 2020 in de winkels
  • Hij krijgt een nieuw design dat doet denken aan de iPhone 4 en iPad Pro
  • Ongeveer dezelfde adviesprijs als de 11 Pro: rond de 1100 euro
  • Vier camerasensoren op de achterkant, inclusief de nieuwe LiDAR-dieptesensor
  • Misschien krijgt de iPhone 12 Pro 5G-ondersteuning
  • Apple zou mogelijk geen oplader en oordopjes meeleveren

Wanneer komt de iPhone 12 Pro uit?

De iPhone 12 Pro wordt waarschijnlijk begin of halverwege oktober 2020 aangekondigd. Tijdens dit evenement krijgen we vermoedelijk ook de iPhone 12 en iPhone 12 Pro Max te zien. Verder claimen enkele geruchten dat Apple een iPhone 12 mini gaat onthullen, een kleinere versie van het instapmodel.

De iPhone 12 Pro ligt daarom op z’n vroegst halverwege oktober 2020 in de winkels. Apple bevestigde onlangs namelijk dat de “nieuwe telefoons” (het bedrijf verklapt natuurlijk geen namen) met een paar weken vertraagd zijn.

Lange tijd leek het erop dat de iPhone 12 op 15 september 2020 onthuld zou worden. Dit evenement stond echter compleet in het teken van de Apple Watch Series 6, Apple Watch SE, iPad 2020 en iPad Air 2020. 2020 is daarmee een vreemd jaar voor Apple, want normaliter staat het september-evenement vooral in het teken van nieuwe smartphones.

iPhone 12 Pro winnen

We haalden het al even aan: 2020 is een heel vreemd jaar voor Apple. Gelukkig kun je in ieder geval op ons vertrouwen, want ook dit jaar geven we weer een iPhone weg. Wil je de de iPhone 12 Pro winnen? Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Ontvang je onze nieuwsbrief al? Dan maak je automatisch kans op de nieuwe iPhone. Zodra de opvolger van de iPhone 11 Pro in Nederland verkrijgbaar is maken wij de winnaar bekend. Veel succes met meedoen!

Verwachte iPhone 12 prijs

Over de prijs van de iPhone 12 Pro is nog maar weinig bekend. Zoals altijd laat Apple niets los. We kunnen wel een schatting doen. Omdat de 12 Pro ongeveer hetzelfde publiek gaat aanspreken als de 11 Pro en de vernieuwingen subtiel zijn, denken we dat de prijskaartje ongeveer gelijk blijven. Dat betekent het volgende voor de iPhone 12 Pro prijs:

  • iPhone 12 Pro met 64GB voor 1159 euro
  • iPhone 12 Pro met 256GB voor 1329 euro
  • iPhone 12 Pro met 512GB voor 1559 euro

Design gaat terug naar de basis

Voor het eerst in jaren gaat het design weer op de schop. Tenminste, als de geruchten kloppen. Sinds de iPhone X zien alle hoogwaardige Apple-telefoons er ongeveer hetzelfde uit, maar dit zou met de iPhone 12-serie veranderen. De nieuwe telefoons schijnen een combinatie te krijgen van het design van de iPhone 4 en iPad Pro.

Wat je je daarbij moet voorstellen? Een ‘plat’ scherm, scherpe randen en een hoekige afwerking. Ook zou Apple de schermranden een stuk hebben weten te verkleinen. Dat is goed nieuws voor haters van de notch, want de inkeping (die nodig is voor de de Face ID-camera) zou een stuk kleiner worden. Je hebt hierdoor meer scherm tot je beschikking.

Vloeiend ProMotion-scherm

Over dat scherm gesproken, de iPhone 12 Pro (en iPhone 12 Pro Max) schijnen nog een functie van de iPad Pro te ‘lenen’: het ProMotion-scherm. Dit type display heeft een ververssnelheid van 120 Hertz (Hz), wat betekent dat het scherm 120 keer per seconden ververst. De iPhone bleef tot nog altijd steken op een ververssnelheid van 60Hz.

Grofweg zorgt de ververssnelheid voor hoe ‘vloeiend’ het scherm aanvoelt. Een hoge notering zorgt ervoor dat animaties soepeler over het beeld vliegen, scrollen door instellingenmenu’s fijner wordt en je krijgt het idee dat je iPhone sneller reageert op aanrakingen.

Op de achtergrond zou Apple werken aan een functie waardoor de iPhone 12 Pro automatisch tussen de twee hierboven genoemde ververssnelheden schakelt. Wanneer het niet nodig is gebruikt het scherm dan 60Hz, maar zodra je bijvoorbeeld met videobewerking aan de slag gaat wordt de snelheid opgekrikt naar 120Hz.

Tot slot zouden de formaten dit jaar veranderen. De iPhone 12 Pro wordt volgens het geruchtencircuit 6,1 inch. Dat is 0,3 inch groter dan het 5,8 inch-paneel van zijn voorganger, de iPhone 11 Pro.

Camera: drie lenzen en een LiDAR-sensor

Vorig jaar kreeg de iPhone 11 Pro een grote camera-upgrade met de introductie van een derde cameralens en de Nachtmodus. Dit jaar zou Apple hetzelfde camerasysteem gebruiken maar aanvullen met een LiDAR-sensor.

Deze sensor kennen we van de iPad Pro 2020 en zorgt ervoor dat de camera de afstand tussen het toestel en een object (of persoon) kan meten. Daardoor kan de diepte heel nauwkeurig worden ingeschat, wat de kwaliteit van de Portretmodus en augmented reality-apps (ar) ten goede komt. De IKEA-app maakt bijvoorbeeld gebruik van ar om de dimensies in jouw woonkamer te schatten.

Geen oplader en EarPods in de doos

Apple en ophef gaan hand in hand. De afgelopen jaren haalde het bedrijf uit Cupertino regelmatig op negatieve manier de voorpagina’s. Denk maar aan de iPhone X uit 2017, die toentertijd werd gehekeld vanwege de inkeping in het scherm, of de AirPods-oordopjes, die belachelijk werden gemaakt vanwege hun design.

Dit jaar gaat de ophef om de vermeende accessoires van de iPhone 12. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Apple zou alle iPhone 12-telefoons namelijk zonder oplader en oordopjes (EarPods) in de doos willen leveren. Het moet nog maar blijken of dit gerucht klopt, maar Apple zou meerdere redenen voor dit controversiële besluit hebben.

Ten eerste wordt het milieu zo gespaard. Jarenlange iPhone-gebruikers hebben waarschijnlijk al een oplader en/of oordopjes in huis, en zitten niet per se op nieuwe exemplaren te wachten. Daarbij scheelt het niet-meeleveren van de accessoires simpelweg geld. Apple kan op die manier onder meer besparen op de productiekosten, verpakking en vervoer.

Daarnaast zou Apple de vraag naar AirPods willen vergroten. Om mensen niet teveel van slag te brengen zou de iPhone-maker wel inzetten op een betere kwaliteit oplaadkabel. Deze met stof omgeven Lightining-naar-usb-c-kabel zou standaard in het iPhone 12 Pro-doosje zitten.

5G voor iPhone 12 Pro?

Langzaam maar zeker activeren Nederlandse providers hun 5G-netwerk. Of de nieuwe iPhones met de opvolger van 4G aan de slag kunnen, is onduidelijk. De ene bron claimt dat alle vier de toestellen 5G-ondersteuning krijgen, anderen geven aan dat Apple twee versies uitbrengt (mét en zonder 5G) terwijl weer anderen claimen dat het bedrijf pas later overstapt op 5G.

Het is daarom volstrekt onduidelijk of de iPhone 12-serie met de opvolger van 4G overweg kan. Dit zou wel zijn zijn, want mensen doen steeds langer met hun smartphone. In 2022 wordt het belangrijkste onderdeel van 5G geactiveerd die de meeste snelheidswinst gaat opleveren, de zogeheten 3,5 GHz-frequentieband. Het zou Apple dan ook sieren om haar 2020 iPhones nu alvast klaar te maken voor de toekomst.

iOS 14 en A14-processor

Zoals ieder jaar is het weer afwachten waar Apple in september mee op de proppen komt. De enige, échte zekerheden die we hebben zijn de processor en softwareversie van de iPhone 12 Pro. Het staat namelijk vast dat de nieuwe krachtpatser met de A14-chip is uitgerust en uit de doos op iOS 14 draait.

Laatstgenoemde werd tijdens WWDC (in juni 2020) onthuld. De nieuwe softwareversie rolt dit najaar uit voor alle iPhones die momenteel iOS 13 draaien. Daarnaast gaan de vier iPhone 12-telefoons gebruikmaken van de A14-processor, de logische opvolger van de A13-chip die in de iPhone 11-serie zit en op veel complimenten kon rekenen.

De door Apple zelf gemaakte processors worden ieder jaar weer ietsjes sneller. Dat komt omdat de hardware van de iPhone naadloos aansluit op de software van Apple. Ook wordt de A14-chip weer iets energiezuiniger. Zo kun je langer van je iPhone 12 Pro genieten voordat ‘ie aan de oplader moet.

Blijf op de hoogte

De redactie van iPhoned zit bovenop al het Apple-nieuws. Wil je als eerste alles over de iPhone 12 Pro weten zodra ‘ie wordt aangekondigd? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of download de gratis iPhoned-app voor je iPhone.

Deze pagina werken we uiteraard direct bij zodra Apple de vier nieuwe iPhone 12-toestellen onthuld. We praten je dan bij over de nieuwe functies en verbeteringen, maar gaan ook aan de slag met de nieuwe toestellen. In onze review vertellen we dan of de iPhone 12 Pro het aanschaffen waard is. Houd iPhoned dus in de gaten!

iPhone 12 Pro
Apple iPhone 12 Pro
Welke iPhone 12 Pro wil je?
Wij hebben momenteel geen iPhone 12 Pro aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle iPhones Vergelijk hier alle iPhones
Sim only nodig?
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's