De iPhone 12 krijgt volgens geruchten een klein broertje: de iPhone 12 mini. Dit toestel is officieel nog niet aangekondigd, maar op deze pagina houden we je op de hoogte van alle geruchten over de kleinste iPhone 12.

iPhone 12 mini in het kort

  • iPhone 12 mini wordt misschien halverwege oktober 2020 aangekondigd
  • Zit qua formaat tussen de iPhone SE 2020 en iPhone 12 in
  • iPhone 12 mini krijgt een 5,4 inch-scherm van oled, geen lcd
  • Dubbele cameralens op de achterkant
  • Nieuwe A14processor zorgt voor meer power
  • Misschien heeft de compacte iPhone 5Ginternet
  • Krijgt het kersverse model geen oplader in het doosje?

Wanneer komt de iPhone 12 mini uit?

Waarschijnlijk wordt de iPhone 12 mini halverwege oktober 2020 aangekondigd. Tenminste, dat claimen meerdere Apple-insiders. Lange tijd dachten we dat Apple (onder meer) dit toestel op 15 september zou onthullen, maar deze avond stond in het teken van nieuwe iPads en Apple Watches.

Wanneer de iPhone 12 mini release plaatsvindt, is eveneens nog even koffiedik kijken. Wel moge duidelijk zijn dat 2020 een zeer vreemd jaar is voor Apple. Normaliter liggen de nieuwe iPhones halverwege september in de winkels.

Het bedrijf bevestigde eerder wel dat de opvolger van de iPhone 11 “met een paar weken” vertraagd is. We verwachten de iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max en iPhone 12 mini dus op z’n vroegst tegen het eind van oktober.

iPhone 12 Pro winnen

Je merkt het misschien al: er is een hoop onduidelijk rondom de nieuwe iPhones. Gelukkig is één ding zeker: wij geven ook dit jaar weer de nieuwe iPhone weg. Je kunt de iPhone 12 Pro winnen door mee te doen met onze winactie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om kans te maken. Ontvang je onze nieuwsbrief al? Dan doe je natuurlijk automatisch mee! Zodra de opvolger van de iPhone 11 Pro in Nederland verkrijgbaar is maken wij de winnaar bekend.

Dit verwachten we van de iPhone 12 prijs

Over de prijs van de iPhone 12 mini is nog maar weinig bekend. Normaal gesproken kijken we hiervoor naar voorgangers, maar die heeft de veronderstelde kleinste uitvoering niet. We kunnen wel naar de prijzen van de iPhone SE en iPhone 12 kijken en op basis daarvan een inschatting doen.

Volgens geruchten krijgt de iPhone 12 mini dezelfde specificaties als de iPhone 12, maar heeft ‘ie een minder groot scherm. Hij wordt naar verwachting wel groter dan de iPhone SE, die begin 2020 vernieuwd werd, en heeft bovendien een frisser, moderner design.

Met andere woorden, we denken dat de mini-iPhone duurder wordt dan de SE, maar goedkoper dan de iPhone 12. Qua opslagcapaciteit kopieert hij waarschijnlijk dezelfde opbouw als laatstgenoemde. Dat betekent het volgende voor de iPhone 12 mini prijs.

  • iPhone 12 mini 64GB: 709 euro
  • iPhone 12 mini 128GB: 759 euro
  • iPhone 12 mini 256GB: 879 euro

Design van de iPhone 12

Apple bracht nog nooit een compacte high-end iPhone uit, tot nu. Als de geruchten kloppen wordt de iPhone 12 mini een Apple-smartphone met alle toeters en bellen, maar dan in een handzaam formaat. Dit betekent dat het toestel hetzelfde design krijgt als de reguliere iPhone 12, de opvolger van de iPhone 11.

We verwachten qua ontwerp daarom een combinatie tussen de iPad Pro van dit jaar en iPhone 4, die in 2010 uitkwam. Apple zou in 2020 terug naar de basis gaan en kiezen voor een retrodesign.

Wat je je daarbij moet voorstellen? Een hoekig design met harde randen, een metalen behuizing en ‘platte’ achterkant. Mogelijk is de iPhone 12 mini overigens in diverse frisse kleurtjes beschikbaar, net als de iPhone XR uit 2018.

Dubbele camera voor de mini

De iPhone 12 mini schijnt dus een compactere uitvoering van het Apple-instapmodel van 2020 te worden. Dit betekent dat de mini waarschijnlijk een dubbele cameralens op de achterkant krijgt. Uiteraard kan deze sensor goede foto’s bij weinig licht maken dankzij de Nachtmodus en de aanwezige groothoeklens is ideaal voor groepsfoto’s.

Kortom: 2020 lijkt geen revolutionair jaar voor de iPhone-camera te worden. Dit in tegenstelling tot de veranderingen van jaar eerder, toen de iPhone 11 er een tweede camera bijkreeg.

Ook qua selfiecamera verwachten we dat Apple in 2020 grotendeels op dezelfde voet verder gaat. Waarschijnlijk sleutelt het bedrijf wel verder aan de software van de iPhone-camera, met betere kiekjes tot gevolg.

Scherm van de iPhone 12 mini

Op cameragebied verwachten we dus geen revolutie, maar het omgekeerde geldt voor het scherm. De hele iPhone 12-lijn krijgt volgens het geruchtencircuit namelijk oled-schermen.

Dat is een unicum, want tot nog toe hebben alleen de duurste iPhones zo’n hoogwaardig scherm. Instapmodellen als de iPhone 11 moeten het met een kwalitatief minder lcd-paneel doen.

iPhone 12 Pro Max (L) en iPhone 12 mini (R)

Verder verwachten we dat de iPhone 12 mini een 5,4 inch-schermdiagonaal krijgt. De notch, de inkeping in het scherm waarin de selfiecamera en sensor voor Face ID-gezichtsherkenning in verwerkt zijn, gaat waarschijnlijk nergens heen.

De krachtige, maar compacte iPhone valt hiermee qua formaat tussen de iPhone SE, die begin 2020 een upgrade kreeg, en iPhone 12 in. Laatstgenoemde krijgt volgens het geruchtencircuit een 6,1 inch-paneel, terwijl de SE een schermdiagonaal van 4,7 inch heeft. Een nuance hierbij is wel dat de iPhone SE flinke schermranden heeft, wat natuurlijk ten koste gaat van het effectief gebruikte display.

Hardware en software

Het is ieder jaar weer spannend wat de nieuwe iPhone allemaal krijgt en kan. Een stuk minder enerverend is de software- en hardwarekant. Ieder jaar gaat de nieuwe iPhone er namelijk op vooruit qua processorkracht. Ook draait het kersverse toestel altijd uit de doos op de nieuwste software.

Dat is dit jaar niet anders. Het kan bijna niet anders dan dat de iPhone 12 mini aangedreven wordt door een A14-chip. Deze opvolger van de A13-chip, die voor de power van de iPhone 11-serie zorgt, is waarschijnlijk krachtiger en energiezuiniger geworden. Verder draait de compacte iPhone bij uitkomst op iOS 14, dé iPhone software-update van 2020.

4G of 5G?

Nederland maakt zich langzaam maar zeker klaar voor het 5G-netwerk. Of dit ook geldt voor de iPhone 12 mini, is maar de vraag. Er gaan al jarenlang geruchten rond dat Apple haar nieuwe telefoons met 5G uitrust, maar tot nog toe blijft het bij verhalen.

Ook in 2020 is het weer raak. Sommigen claimen dat de iPhone 12 mini wél met 5G overweg kan, maar andere insiders doen dit dan weer als onzin af. Het is voorlopig volstrekt onduidelijk wie er gelijk heeft. Wel staat vast dat het 5G-netwerk in Nederland nog niet volwassen is, en je er de komende jaren dus maar weinig aan hebt. In onderstaande video leggen we precies uit hoe dit werkt.

Geen oplader en oordopjes?

Volgens geruchten gaat Apple de iPhone 12-telefoons zonder oplader in de verpakking uitbrengen. Ook oordopjes, de welkende EarPods, ontbreken, als we Ming-Chi Kuo moeten geloven. De doorgaans betrouwbare Apple-kenner denkt dat het bedrijf uit Cupertino standaard geen oplader en oordopjes bijsluit vanwege twee redenen.

Ten eerste: milieu. Apple is een ideologisch bedrijf en niet bang om een standpunt in te nemen. Omdat de berg elektronisch afval maar blijft groeien denkt Kuo dat de iPhone-maker standaard geen oplader bijvoegt.

Jarenlange iPhone-gebruikers hebben immers helemaal geen nieuwe adapter of oordoppen nodig, omdat hun huidige exemplaren vaak nog prima werken. Wil je toch een adapter? Dan moet je die tijdens het bestellen apart toevoegen.

Tot slot denkt Kuo dat Apple de AirPods-verkoop wil stimuleren door standaard geen oordopjes in de verpakking te doen. Dit klinkt minder overtuigend dan het milieu-argument, omdat AirPods juist al ontzettend goed verkopen.

Blijf op de hoogte

De nieuwe iPhones worden binnenkort gepresenteerd. Wil je dan als eerste op de hoogte zijn? Meld je dan aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief, download de gratis iPhoned-app of blijf de site volgen. We praten je tegen die tijd niet alleen bij over de verbeteringen, maar gaan ook aan de slag met de toestellen. Zo kun jij straks een weloverwogen aankoopkeuze maken.

iPhone 12 mini
Apple iPhone 12 mini
Welke iPhone 12 mini wil je?
Wij hebben momenteel geen iPhone 12 mini aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle iPhones Vergelijk hier alle iPhones
Sim only nodig?
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's