Apple iPad Air 2020

iPad Air 2020

De vierde generatie van de iPad Air verschijnt in oktober: de iPad Air 2020. Deze krachtige tablet heeft een soortgelijk design als de iPad Pro, en introduceert een stuk betere hardware dan zijn voorgangers. Hier lees je er alles over.

iPad Air 2020: Alles wat je moet weten

 • 10,9 inch-display met veel dunnere schermranden
 • Design lijkt op de iPad Pro 2018
 • Usb-c poort in plaats van een Lightning-aansluiting
 • Touch ID in de aan/uit-knop bovenaan de behuizing
 • Onthulling op 15 september, release in oktober
 • Adviesprijs van 669 euro, in vijf kleuren beschikbaar
 • De meest vernieuwende iPad Air in jaren

De iPad Air 2020 is de vierde generatie van de bekende Apple-tablet. Vorig jaar kwam de iPad Air 2019 uit, na jaren van afwezigheid. Deze tablet was een bescheiden upgrade ten opzichte van zijn voorganger, maar de Air 2020 maakt wél grote sprongen vooruit.

Design

Het design van de nieuwe iPad Air is gebaseerd op de iPad Pro. Dat betekent dat de iPad Air een welkome design-opknapbeurt krijgt. Zijn voorganger heeft nog forse schermranden, terwijl Apple hier nu juist steeds meer afstand van neemt.

De iPad Air heeft een groter scherm van 10,9 en dunne bezels. Het gaat om een zogeheten Liquid Retina-scherm, waarbij de randen van het display gebogen zijn.

Het scherm van de iPad Air (2020) wordt is dus een stukje groter dan dat van zijn voorganger. Helaas is de ververssnelheid er niet op vooruit gegaan. De iPad Pro heeft een 120Hz-scherm, waardoor beelden enorm vloeiend ogen. Bij de nieuwe Air ontbreekt, waarschijnlijk om de prijs te drukken .

Toch onderscheidt de tablet zich van de iPad 2020, het instapmodel dat ook binnenkort verschijnt. De nieuwe instap-iPad heeft hetzelfde, oude design als de iPad 2019, maar is wel een stuk krachtiger geworden.

Aansluiting

De nieuwe iPad Air heeft usb-c-poort in plaats van een ouderwetse Lightning-aansluiting. Dat is de eerste keer dat Apple een andere iPad dan de iPad Pro met zo’n aansluiting uitrust. Usb-c is moderner en wordt ook op MacBook (en vrijwel alle Android-telefoon en -tablets) gebruikt.

Apple iPad Air 2020

Door de usb-c-poort kun je bijvoorbeeld de tablet direct aansluiten op een extern scherm, of kan je een externe harde schijf of camera rechtstreeks aan je iPad koppelen. Dat maakt de Air (2020) een stuk veelzijdiger dan zijn voorganger.

Maar de usb-c-poort heeft nog een voordeel: de nieuwe iPad ondersteunt nu standaard snelladen. Hierdoor is de accu een stuk sneller gevuld en hoef je niet meer zo lang te wachten totdat het apparaat vol zit. In de doos van de iPad Air (2020) zit standaard een nieuwe 20 Watt-adapter.

Ontgrendeling en A14 Bionic-chip

Omdat de schermranden veel dunner zijn geworden, is ook de traditionele Touch ID-knop verdwenen. Toch heeft de iPad Air (2020) gewoon een vingerafdrukscanner, maar hij zit nu bovenop in de aan/uit-knop. Druk je op het knopje om de tablet aan te zetten, dan herkent ‘ie meteen je vinger en kun je direct aan de slag.

Apple iPad Air 2020

Onder de motorkap van de iPad Air (2020) zit de gloednieuwe A14 Bionic-chip. Dit is de meest krachtige processor die Apple ooit heeft gemaakt en dat ga je in de praktijk merken. De tablet is sneller, draait games vloeiender en vliegt door de software heen.

Apple heeft de iPad Air (2020) ook van betere camera’s voorzien. Op de achterkant zit nu dezelfde 12 megapixel-camera als bij de iPad Pro. Op de voorkant zit een vernieuwde 7 megapixel-camera voor selfies, maar de lens is lichtsterker. Daardoor kun je bijvoorbeeld beter videobellen als het iets donkerder is.

Release en adviesprijzen

De iPad Air (2020) werd op 15 september 2020 aangekondigd tijdens een online Apple-event. De nieuwe tablet heeft een adviesprijs van 669 euro. Daarvoor krijg het model met 64GB aan opslagruimte. De release vindt plaats in oktober.

De variant met 256GB opslag kost 839 euro. De nieuwe tablet komt in vijf kleuren: spacegrijs, zilver, rosegoud, groen en blauw. Hieronder zetten we de prijzen van alle uitvoeringen voor je op een rijtje.

 • iPad Air (2020, wifi en 64GB): 669 euro
 • iPad Air (2020, wifi en 256GB): 839 euro
 • iPad Air (2020, cellular en 64GB): 809 euro
 • iPad Air (2020, cellular en 256GB): 979 euro
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's