iOS 15 - 2021

Lars Paijmans
10 maart 2021, 13:00
4 min leestijd

iOS 15 wordt de grote iPhone-update van 2021. Op deze pagina lees je alles over geruchten, bèta’s, ondersteunende toestellen en onze verwachtingen.

iOS 15 FAQ

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over iOS 15. Op het moment van schrijven is de update nog niet officieel onthuld. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt zodra er nieuwe informatie beschikbaar is. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

  • Wanneer wordt iOS 15 onthuld? iOS 15 wordt op 7 juni gepresenteerd tijdens de WWDC-keynote.
  • Wanneer verschijnt iOS 15? iOS 15 verschijnt naar verwachting in september 2021.
  • Welke apparaten ondersteunen iOS 15? Dat is nu nog niet bekend. Waarschijnlijk vallen een aantal iPhones af die vijf jaar of ouder zijn.
  • Kan ik iOS 15 gratis downloaden en installeren? Ja. De updates van Apple zijn altijd gratis te installeren en gebruiken.

iOS 15 release: wanneer kun je de update verwachten?

Hoewel Apple nog niets officieel bekend heeft gemaakt over de iOS 15 releasedatum, kondigt het bedrijf de nieuwste iOS-update al jaren aan tijdens WWDC: de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Deze vindt dit jaar plaats op 7 juni.

  • iOS 15 onthulling: op 7 juni tijdens de WWDC-keynote
  • Eerste iOS 15 bèta: in juni voor ontwikkelaars, juli voor publieke testers
  • Definitieve iOS 15 release: september 2021

Op 7 juni wordt tijdens een digitale keynote van WWDC alle nieuwe functies gepresenteerd. Daar zal ook de eerste iOS 15 bèta onthuld worden. Deze testversie komt eerst enkel voor ontwikkelaars beschikbaar, maar verschijnt later voor iedereen in de vorm van de iOS 15 publieke bèta.

Na maanden van testversies die (hopelijk) steeds stabieler en beter worden, verschijnt de definitieve versie van iOS 15 in september. Vaak gaat de release gepaard met die van de nieuwste iPhones, in dit geval de iPhone 13.

iOS 15 ondersteuning: welke iPhones gaan iOS 15 draaien?

Apple staat bekend om de langdurige software-ondersteuning van zijn apparaten. In de regel mag je er daarom vanuit gaan dat iedere iPhone minstens vijf jaar aan de slag kan met de nieuwste iOS-versies. Vorig jaar draaide iOS 14 op de iPhone 6S en nieuwer.

Dit jaar verwachten we daarom dat de iPhone 6S, iPhone 6S Plus en iPhone SE buiten de boot vallen. Vanaf de iPhone 7 en nieuwer zou je de update in dat geval kunnen installeren. Dit is echter nog niet officieel bevestigd, maar al wel in meerdere geruchten opgedoken.

iOS 15 functies: de geruchten en verwachtingen op een rij

Tijdens WWDC 2021 krijgen we alles te weten over iOS 15. Tot die tijd moeten we het doen met geruchten, gelekte informatie en onze verwachtingen van de update. Die zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Een nieuwe grafische stijl

Vorig jaar introduceerde Apple met macOS Big Sur een nieuw uiterlijk voor de software van de Mac. Opvallend daarbij waren de app-iconen: vrijwel alle apps van Apple kregen een nieuw icoontje met een eigen stijl. Deze stijl is nog niet doorgevoerd op de iPhone, maar het zou gek zijn als dit met iOS 15 niet gebeurt. Door alle iconen gelijk te trekken ziet de software van de Mac en iPhone er weer meer uit als een uniform platform. Zeker nu de iPad en Mac steeds meer naar elkaar toe groeien is dat een logische stap vooruit.

2. Verbeterde widgets

Vorig jaar bracht Apple voor het eerst widgets naar het homescreen van de iPhone. Inmiddels zijn steeds meer apps ze op originele manieren gaan ondersteunen, maar de mogelijkheden zijn nog steeds relatief beperkt. Het zou ons dus niets verbazen dat Apple na een jaar met widgets de nodige lessen hieruit getrokken heeft en in iOS 15 een verbeterde variant introduceert. Denk hierbij aan meer opties om apps in een widget zelf te bedienen, zonder de volledige app te hoeven openen op je scherm.

3. Losse beveiligingsupdates

Een opmerkelijk gerucht stelt dat Apple van plan is om naast losse iOS-updates ook losse beveiligingsupdates uit te gaan brengen. Dit moet ervoor zorgen dat gevaarlijke gaten in de beveiliging van de iPhone sneller gedicht kunnen worden. De enige manier waarop Apple dit nu kan doen is door een volledige nieuwe versie van iOS uit te brengen. Een kleine beveiligingsupdate is een stuk sneller en ook gemakkelijker voor gebruikers om te installeren.

ios 14.2 wallpapers

4. Dynamische wallpapers van derden

De dynamische wallpapers van Apple die meekleuren met de lichte en donkere modus zijn mooi, maar het is hoog tijd dat ook andere app-ontwikkelaars en wallpaper-makers hier de mogelijkheid toe krijgen. Iedere dag verschijnen er schitterende nieuwe achtergronden online, dus we zijn benieuwd wat er allemaal mogelijk is als deze optie door Apple wordt uitgebreid.

5. Verbeterde privacy

Al jaren maakt Apple van iedere jaarlijkse iOS-update gebruik om de privacy van het toestel nog verder te verbeteren. Reken er dus maar op dat er tijdens WWDC weer flink wat tijd besteed gaat worden aan een uitleg over de privacybeveiliging van iOS.

Volg iPhoned voor alles over iOS 15

In de aanloop naar de onthulling en definitieve release van iOS 15 werken we deze pagina regelmatig bij met nieuwe informatie. Wil je meer weten over iOS 15 of op de hoogte blijven van de belangrijkste nieuwe info? Houd dan deze pagina goed in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. iPhoned is ook te lezen in de enige echte iPhoned-app, die je gratis uit de App Store kunt halen.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's