iOS 14 - september 2020

iOS 14
Lars Paymans

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone van 2020. Op deze pagina lees je alles over de releasedatum, nieuwe functies, de bèta en ondersteunende apparaten.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Alles over iOS 14

Apple heeft iOS 14 officieel onthuld op 22 juni tijdens WWDC 2020. De jaarlijkse ontwikkelaarsberus begon direct met een aantal grote aankondigingen voor de iPhone. Met iOS 14 zet Apple een verrassend grote stap voorwaarts, met een nieuw uiterlijk en een nieuwe manier waarop veel apps te werk gaan.

iOS 14 FAQ

In het onderstaande lijstje geven we antwoord op de meestgestelde vragen over iOS 14. Zo ben je in een minuutje op de hoogte van de belangrijkste zaken rondom deze update.

  • Wanneer verschijnt iOS 14? – iOS 14 verschijnt in september 2020 voor alle ondersteunende iPhones.
  • Wanneer verschijnt de iOS 14 bèta? – De eerste ontwikkelaarsbèta volgt vlak na de onthulling in juni, vervolgens verschijnt in juli de eerste publieke testversie.
  • Welke apparaten ondersteunen iOS 14? – De iPhone 6s en nieuwer ondersteunen iOS 14. Oudere apparaten vallen helaas af.
  • Kan ik iOS 14 gratis downloaden? Ja. Apple brengt al zijn updates gratis uit voor ondersteunende apparaten. Daar hoef je niks voor te betalen.

Wanneer komt iOS 14 uit? En ondersteunende toestellen

Na de onthulling van iOS 14 verscheen al spoedig een eerste bèta verschijnen voor ontwikkelaars, zodat zij hun apps kunnen voorbereiden op de nieuwe functies. Een maand later komt dan de publieke bèta beschikbaar in juli, die iedereen kan installeren om de update te testen. Na verschillende van deze testversies komt dan tot slot in september de definitieve versie van iOS 14 beschikbaar.

De volgende iPhones hebben iOS 14-ondersteuning:

Lees ook: Overzicht: deze iPhones en iPads krijgen iOS 14 en iPadOS 14

iOS 14 preview: aan de slag met de grote iPhone-update van 2020

Conclusie:

Hoewel we tot september moeten wachten om ons definitieve oordeel over iOS 14 te geven, maakt zelfs de eerste bèta al een positieve indruk. Met nog een paar maanden te gaan om de update op orde te krijgen, lijkt iOS 14 een baanbrekende en indrukwekkende nieuwe stap voor de iPhone te worden.

Het belooft bovendien veel voor de toekomst: een minder krampachtig gesloten systeem, zodat jij je iPhone steeds meer op de manier kunt gebruiken zoals jij dat graag wilt. In de categorie ‘beter laat dan nooit’ zijn we blij dat Apple dit jaar eindelijk deze stap in de goede richting zet.

Lees verder in de volledige iOS 14 preview

De belangrijkste iOS 14 functies op een rij

Net als voorgaande jaren voegt iOS 14 weer een waslijst aan grotere en kleinere verbeteringen toe. Om het overzichtelijk te houden hebben we hier de belangrijkste voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je naar uit kunt kijken.

1. Een nieuw homescreen met widgets

We hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf iOS 14 is het zover: de iPhone krijgt grote aanpassingen aan het homescreen. Voortaan kun je (net als in Android) widgets plaatsen van apps, zodat je specifieke info kunt inzien of functies kunt activeren zonder de app zelf te openen. Denk hierbij aan een podcast-widget waarin je direct je favoriete show kunt afspelen, of een Weer-widget waarin je in een oogopslag ziet wat de weersverwachting voor je huidige locatie is. Uiteraard kunnen ook apps van derden widgets gaan bouwen, dus reken er maar op dat ontwikkelaars hier creatief mee om zullen gaan.

2. Sneller opgeruimd met App Library

Fanatieke app-liefhebbers opgelet: voorkom een rommelige verzamelingen aan app-schermen met App Library. Deze lijst met al je apps is op een slimme manier samengesteld, zodat bijvoorbeeld al je games gebundeld zijn en nieuwe apps ook bij elkaar staan. De App Library bevindt zich altijd aan de meest rechtse kant van je homescreen-schermen. Je kunt er dus ook voor kiezen om een selectie van apps op je echte homescreen te plaatsen en de rest in je Library te bewaren. Een groot verschil met hoe iOS tot nu toe opgebouwd was.

3. 117 nieuwe emoji en eindelijk een emoji-zoekfunctie

Apple zou maar liefst 117 nieuwe emoji toevoegen aan de iPhone en iPad met de komst van iOS 14. Deze zijn inmiddels al goedgekeurd en online opgedoken, zodat we precies weten welke figuurtjes en icoontjes er worden toegevoegd. Van een ninja tot een zeehond en een gezicht met een fopsnor: in het onderstaande artikel zetten we al deze nieuwe emoji voor je op een rijtje. Nog een geluk: er komt eindelijk een zoekfunctie voor emoji, waarmee je razendsnel het figuurtje kunt vinden waar je naar op zoek bent.

Lees ook: Deze 117 nieuwe emoji komen dit jaar naar de iPhone, iPad en Mac

4. Kies je eigen standaard-apps

De geruchten bleken gelukkig te kloppen: na jaren kunnen iOS-gebruikers eindelijk hun eigen standaard-apps kiezen. Dat betekent dat je in de instellingen kunt aangeven welke browser geopend wordt als je een link aanklikt, of welke muziekdienst Siri standaard gebruikt als je vraagt om muziek af te spelen. Deze nieuwe functie is dan ook vooral een uitkomst voor de mensen die niet de apps van Apple gebruiken, maar bijvoorbeeld Google Chrome, Firefox, Gmail, Spotify of Deezer. Dat maakt iOS een stuk veelzijdiger en is een functie waar we al jaren op hebben gewacht.

5. Picture in Picture video

Veel mensen kijken graag films en series op hun iPhone, maar zodra een andere app je aandacht vraagt ben je genoodzaakt deze te pauzeren. Dat is vanaf iOS 14 niet meer het geval dankzij dezelfde Picture in Picture-functie die we al kennen van macOS en iPadOS. Zodra je een andere app opent terwijl je een video kijkt, verschijnt er automatisch een klein venster in beeld waarin de video doorspeelt. Zo kun je terwijl je kijkt even reageren op een WhatsApp-bericht, je mail checken of social media bekijken als die serie toch niet zo spannend is als gedacht.

6. Apple Translate

Een andere functie die vlak voor de update opdook en bleek te kloppen: een eigen vertaal-app van Apple. Met Apple Translate kun je (zelfs offline) gesproken en geschreven tekst vertalen. De app maakt bovendien gebruik van Siri om je vertaalde tekst hard op uit te spreken. Handig als je op vakantie bent, of om een andere reden regelmatig in een land bent of met mensen spreekt die een andere taal spreken.

7. Siri krijgt een nieuw gezicht

Apple is spraakassistent Siri uiteraard niet vergeten. Net als veel andere verbeteringen in iOS 14 heeft Apple goed gekeken naar de manier waarop Siri gebruikt wordt. De assistent neemt voortaan veel minder ruimte in als je hem of haar oproept en kan daarnaast ook audioberichten opnemen en versturen. Zo moet Siri weer net wat makkelijker in gebruik worden. Op dit fijne nieuwe uiterlijk na waren er verrassend weinig andere grote aankondigingen voor Siri, al bevat iOS 14 zoals je ziet meer dan genoeg andere aanpassingen.

8. App Clips maken apps razendsnel

Soms heb je geen hele app nodig maar wil je enkel een specifieke functie gebruiken. Precies voor dat soort momenten zijn App Clips bedacht. Dit zijn mini-versies van apps die je bijvoorbeeld via Safari of Apple Maps met een druk op de knop kunt openen zonder ze eerst te installeren. Zo kun je bijvoorbeeld eten bestellen in een bezorg-app zonder eerst de volledige app op je iPhone te zetten. Na het gebruik verdwijnt de Clip weer van je iPhone zodat hij ook geen onnodige ruimte in beslag neemt. Het gaat hier specifiek om kleine apps met een maximum grootte van 10mb.

Lees verder: Overzicht: 13 fijne iOS 14-functies die de moeite waard zijn

9. Berichten-app ook voor groepen nu handig

iMessage, of de Berichten-app, krijgt wat fijne verbeteringen die vooral voor groepsgesprekken goed uitkomen. Je kunt gesprekken nu vastprikken aan de bovenkant van het overzicht, zodat je favoriete gesprekken in beeld blijven. Groepsgesprekken kun je een uitgelichte foto geven, net zoals dat bijvoorbeeld in WhatsApp ook kan. Daarnaast kun je mensen een notificatie sturen door hun naam te noemen in een chat. Handig als je zeker wilt weten of iemand je bericht gelezen heeft of ergens akkoord mee gaat. Tot slot zijn er opties toegevoegd waarmee je op een specifiek bericht kunt reageren in groepsgesprekken. Zo is het altijd duidelijk wie waar een reactie op geeft.

10. Nieuwe Memoji en Memoji-stickers

Een nieuwe iOS-update is uiteraard niet compleet zonder een flinke dosis aan nieuwe Memoji. Apple voegt met iOS 14 tal van opties toe om je eigen Memoji nog meer op jou te laten lijken. Van hoofddeksels tot nieuwe kapsels, brillen en gezichtsmaskers en nieuwe uitdrukkingen. Daarnaast worden er drie nieuwe Memoji-stickers toegevoegd die je ook in andere populaire chat-apps als WhatsApp kunt versturen.\