iOS 14 - september 2020

iOS 14
Lars Paymans

iOS 14 wordt de grote software-update voor de iPhone van 2020. Op deze pagina lees je alles over de releasedatum, geruchten over nieuwe functies en ondersteunende apparaten.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Alles over iOS 14

Inmiddels is er al heel wat bekend over iOS 14, al kondigt Apple de update pas in juni aan tijdens WWDC. Dit is de jaarlijkse ontwikkelaarsbeurs van het bedrijf. Tot die tijd zullen we het moeten doen met gelekte informatie en andere geruchten. Deze pagina werken we regelmatig bij zodra er nieuwe info beschikbaar is.

iOS 14 FAQ

In het onderstaande lijstje geven we antwoord op de meestgestelde vragen over iOS 14. Zo ben je in een minuutje op de hoogte van de belangrijkste zaken rondom deze update.

  • Wanneer verschijnt iOS 14? – iOS 14 verschijnt naar verwachting in september 2020 voor alle ondersteunende iPhones.
  • Wanneer verschijnt de iOS 14 bèta? – De eerste ontwikkelaarsbèta volgt vlak na de onthulling in juni, vervolgens verschijnt een maand later meestal de eerste publieke testversie.
  • Wanneer onthult Apple iOS 14? – Apple onthult iOS 14 al jaren tijdens WWDC, de jaarlijkse ontwikkelaarsbeurs die ook in 2020 weer in juni plaats zal vinden.
  • Welke apparaten ondersteunen iOS 14? – Het lijkt erop dat alle apparaten die iOS 13 ondersteunden ook iOS 14 ondersteunen.
  • Kan ik iOS 14 gratis downloaden? Ja. Apple brengt al zijn updates gratis uit voor ondersteunende apparaten. Daar hoef je niks voor te betalen.

iOS 14

iOS 14 geruchten en functies

Omdat Apple iOS 14 nog niet officieel onthuld heeft, kunnen we ons voorlopig alleen op geruchten baseren. Dankzij anonieme bronnen en gelekte informatie krijgen we zo alsnog een aardig beeld van wat we van iOS 14 kunnen verwachten. Nu de broncode in maart 2020 uitlekte, weten we inmiddels al heel wat over deze grote update. Dit zijn de belangrijkste op een rijtje.

1. Focus op stabiliteit

Een van de eerste geruchten die eind 2019 opdook ging over de stabiliteit van iOS 14. Na de rommelige en onstabiele lancering van iOS 13 zou Apple zich in 2020 vooral op een stabiele update willen focussen.

Net als bij iOS 12 zou het daardoor kunnen dat grotere baanbrekende functies een jaar worden doorgeschoven. Op die manier heeft het bedrijf de tijd om fouten en oneffenheden glad te strijken, wat je iPhone weer een stuk stabieler, sneller en fijner in het gebruik maakt.

2. Een nieuwe testmethode

Deze focus om de stabiliteit te verbeteren zien we ook terug in de manier waarop Apple iOS 14 zou willen testen. De update zou een nieuwe bètamethode introduceren, waarmee Apple specifieke functies kan aan- en uitzetten zonder een hele nieuwe bèta-update uit te sturen. Dat maakt het voor testers makkelijker om functies te testen en voor Apple om alvast dingen te proberen die snel uitgezet kunnen worden als het niet naar behoren werkt.

3. 117 nieuwe emoji

Apple zou maar liefst 117 nieuwe emoji toevoegen aan de iPhone en iPad met de komst van iOS 14. Deze zijn inmiddels al goedgekeurd en online opgedoken, zodat we precies weten welke figuurtjes en icoontjes er worden toegevoegd. Van een ninja tot een zeehond en een gezicht met een fopsnor: in het onderstaande artikel zetten we al deze nieuwe emoji voor je op een rijtje.

Lees ook: Deze 117 nieuwe emoji komen dit jaar naar de iPhone, iPad en Mac

4. Een nieuwe app-kiezer met rasterweergave

De iPhone gaat iets meer op de iPad lijken, tenminste als het om de appkiezer gaat. Als je vanaf iOS 14 je actieve apps bekijkt, verschijnen deze allemaal in een rasterweergave, zodat je tot vier apps tegelijk kunt bekijken. Dat is een stuk overzichtelijker dan de manier waarop het nu werkt. Volgens geruchten kun je zelf kiezen welke weergave je het fijnst vindt.

5. Kies je eigen standaard-apps

Als deze geruchten kloppen, is dat groot nieuws voor de toekomst van iOS. Na jaren zou Apple eindelijk van plan zijn om gebruikers zelf hun standaard-apps te laten kiezen. Dat betekent dat je straks in de instellingen kunt aangeven welke browser geopend wordt als je een link aanklikt, of welke muziekdienst Siri standaard gebruikt als je vraagt om muziek af te spelen. Deze nieuwe functie is dan ook vooral een uitkomst voor de mensen die niet de apps van Apple gebruiken, maar bijvoorbeeld Google Chrome, Firefox, Gmail, Spotify of Deezer.

iPadOS releasedatum

6. Een interactiever homescreen

Met iPadOS introduceerde Apple in 2019 voor het eerst een aanpassing voor het homescreen. Daardoor kon je widgets op het scherm vastzetten en de app-iconen kleiner maken zodat er meer op het scherm passen. De grote vraag is nu of Apple deze stap ook voor de iPhone wil zetten, met een interactiever startscherm waarbij je bijvoorbeeld je favoriete apps een vast plekje kunt geven. Volgens de gelekte broncode zou Apple aan een applijst werken: een volledige lijst met al je apps die slim wordt samengesteld. Zo staan de apps altijd bovenaan die jij op dat moment wil gaan gebruiken. Apple kijkt hiermee naar Siri-suggesties, de tijd van de dag en of je notificaties hebt ontvangen. Dat moet voor een opgeruimder homescreen gaan zorgen.

7. Download wallpaper-pakketten van derden

Apple is nu de enige die wallpapers mag toevoegen aan het ‘Achtergrond’ onderdeel van de instellingen, maar daar komt dit najaar vermoedelijk verandering in. Apple zou het mogelijk maken om volledige wallpaperpakketten uit de App Store te downloaden, die daarna meteen in dit overzicht verschijnen. Laten we hopen dat dit ook betekent dat deze achtergronden dynamisch kunnen schakelen tussen de dag- en nachtmodus, net zoals de wallpapers van Apple dat nu al wel kunnen.

homekit privacy

8. Veel nieuwe HomeKit-functies

HomeKit zou een grote upgrade krijgen, vooral op het gebied van slimme lampen en beveiligingscamera’s. Zo zouden de lampen zichzelf automatisch af kunnen stemmen op de hoeveelheid daglicht en zouden ze een nachtmodus krijgen die heel geleidelijk de temperatuur van het licht aanpast in de avond. Ook kun je slimme speakers permanent koppelen aan een Apple TV, zodat het geluid altijd automatisch via deze speakers wordt afgespeeld. Handig als je een HomePod of Sonos-speaker hebt en de geluidskwaliteit beter is dan de speakers die in je tv zitten.

9. Een eigen Fitness-app van Apple

De focus op gezondheid van Apple gaat vrolijk door met iOS 14. Een nieuwe fitness-app van het bedrijf komt naast de iPhone ook beschikbaar op de Apple Watch en Apple TV. Deze app zou tal van workouts ondersteunen, zoals fietsen, roeien, yoga en andere oefeningen. In de app kun je oefeningen downloaden die daarna met video’s worden gedemonstreerd, zodat je volledige workouts kunt doen. Als je ook een Apple Watch hebt, kun je ook de smartwatch gebruiken om je prestaties te monitoren.

10. Extra functies voor slechthorenden

Apple introduceerde met Live Listen al een handige functie waarmee je AirPods in een gehoorapparaatje verandert, maar zou met iOS 14 nog een stap verder gaan. Zo zou deze functie verder worden uitgebreid en komen er meer functies die speciaal gericht zijn op mensen met een gehoorbeperking. Een daarvan is een functie waarbij je iPhone luistert naar alarmgeluiden, zoals sirenes, brandalarmen en huilende baby’s. Pikt je iPhone dit geluid op, dan geeft het toestel een trilsignaal, zodat je ook alert wordt zonder het te horen.

AR Quick Look

11. Een nieuwe AR-app van Apple

De AR-bril van Apple komt stapje voor stapje dichterbij, dus introduceert het bedrijf langzaam maar zeker ook steeds meer apps die augmented reality gebruiken. iOS 14 zou een nieuwe app krijgen die je meer vertelt over de wereld om je heen. Door de camera van je iPhone bijvoorbeeld op een Apple Store te richten krijg je meer info over de producten die er te koop zijn. Inmiddels zou Apple ook al in gesprek zijn met Starbucks om ook deze winkels de app te laten ondersteunen. Reken er maar op dat als de app een succes blijkt, meer grote ketens er iets mee gaan doen.

12. Extra stemmen voor voice-over downloaden

De voice-over-functie is een handig middel op het gebied van toegankelijkheid, maar relatief beperkt omdat er maar een paar stemmen beschikbaar zijn. Apple zou het vanaf dit najaar mogelijk maken om nieuwe stemmen via de App Store te downloaden. Dat is bijvoorbeeld handig als je een taal spreekt die de iPhone nog niet ondersteunt, of in een dialect dat niet door Apple zelf ondersteund wordt.

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie