iOS 13 - September 2019

iOS 13
Lars Paymans

iOS 13 is de grote software-update die in het najaar van 2019 naar de iPhone en iPad komt. Op deze pagina lees je alles over ondersteunende apparaten en alle nieuwe functies.

Alles over iOS 13

Het hele jaar door brengt Apple tussentijdse updates uit voor iOS, maar één keer per jaar is het tijd voor grootse veranderingen. Dit najaar mag iOS 13 laten zien wat Apple van plan is voor de toekomst van de iPhone en iPad.

Reken dus op een grote hoeveelheid ingrijpende nieuwe functies, verbeteringen van bestaande functies en mogelijk ook een nieuw design voor de software van je iPhone en iPad.

iOS 13: verwachte release

Al jaren houdt Apple een strak schema aan als het om software gaat, dus verwachten we dat het bedrijf hier in 2019 niet van afwijkt. Dat zou betekenen dat iOS 13 onthuld wordt tijdens WWDC 2019, de jaarlijkse ontwikkelaarsbeurs van Apple die in juni plaatsvindt.

Tijdens een keynote presenteert Apple de belangrijkste iOS 13 vernieuwingen, waarna de eerste ontwikkelaarsbèta later die dag verschijnt. Dat geeft ontwikkelaars de kans om voor de definitieve release in september apps gereed te maken. Later die maand verschijnt ook de publieke bèta van iOS 13. Dat betekent concreet dus het volgende.

  • iOS 13 onthulling: op 3 juni tijdens de WWDC 2019 keynote
  • Eerste iOS 13 ontwikkelaarsbèta: op 3 juni na de WWDC-keynote
  • Eerste publieke iOS 13 bèta: eind juni of begin juli 2019
  • iOS 13 release: in september 2019

Zodra we meer weten over concrete data werken we deze pagina bij.

Welke apparaten gaan iOS 13 ondersteunen

Omdat Apple iOS 13 nog niet officieel heeft aangekondigd, weten we ook nog niet zeker welke apparaten de update ondersteunt. Door te kijken naar vorige jaren kunnen we echter wel een redelijke inschatting maken over de toestellen die dit jaar af zullen vallen.

Met het oog op iOS 12 denken we dat iOS 13 op de volgende apparaten draait:

Dat zou betekenen dat de iPhone 5S, zesde generatie iPhone touch, iPad mini 2, iPad mini 3 en iPad Air voor het eerst buiten de boot vallen.

iOS 13 functies en geruchten

Vorig jaar maakte Apple pas op de plaats met iOS 12, een update die zich vooral op verbeteringen op de achtergrond focuste. Grotere vernieuwingen zouden een jaartje doorgeschoven zijn, wat iOS 13 een van de grotere updates in de geschiedenis van iOS kan maken. Deze functies verwachten we op basis van geruchten.

1. Donkere modus

We hopen het al jaren en ook de geruchten lijken iedere keer toe te nemen over een donkere modus voor iOS. Zeker nu Apple met macOS Mojave liet zien hoe mooi een donkere modus er op de Mac uitziet, kunnen we niet wachten tot deze ook de overstap naar de iPhone en iPad maakt. De concrete aanwijzingen over deze Dark Mode stapelen zichzelf inmiddels op. Op 15 april lekte er een grote hoeveelheid nieuwe info uit van anonieme bronnen die betrokken zouden zijn bij de ontwikkeling van de update. Zij zeggen dat een iOS 13 Dark Mode een van de belangrijkste verbeteringen van de update wordt.

2. Een nieuw homescreen (vooral op iPad)

Dit jaar zou het eindelijk gaan gebeuren: voor het eerst krijgt het homescreen van de iPhone en iPad een grote opknapbeurt. Het startscherm fungeert nu nog enkel als een plek voor je app-iconen, maar daar zou dus verandering in komen. Hoewel er nog niet veel bekend is over dit aangepaste homescreen, zou het vooral op de iPad voor ingrijpende veranderingen gaan zorgen. Denk hierbij aan widgets van je favoriete apps, of specifieke app-functies die je in een klein venster op je scherm kunt wegzetten.

3. Meerdere grote iPad-aanpassingen

De voornaamste kritiek op de iPad Pro 2018 ging niet zozeer over de kwaliteit van de hardware, maar de tekortkomingen van de software. Dit lijkt Apple ter harte genomen te hebben met iOS 13. De update zou zwevende vensters introduceren, zodat je net op de Mac meerdere apps naast elkaar kunt zetten en je zelf bepaald hoeveel ruimte ze op je scherm in beslag nemen. Op die manier kun je verschillende schermen op elkaar leggen en deze snel openen en sluiten door er overheen te vegen. Zo kun je gemakkelijk meerdere apps tegelijk gebruiken zonder dat ze heel je display vullen.

4. Een nieuwe volumeregelaar

AL jaren is er veel kritiek op de manier waarop er een gigantisch vierkant op je scherm verschijnt als je het volume aanpast. Veel apps van derden hebben inmiddels een andere manier geïntroduceerd om deze regelaar te tonen, maar vanaf iOS 13 gaat ook Apple overstag. De nieuwe weergave van het volume-icoon is ongetwijfeld een van de verbeteringen waar mensen tijdens de onthulling voor gaan klappen in de zaal waar de keynote gegeven wordt.

5. Snel iets ongedaan maken met een nieuw gebaar

Een spelfoutje getypt of per ongeluk het verkeerde stuk tekst gekopieerd of geplakt? Geen probleem vanaf iOS 13. De update zou een nieuw gebaar ondersteunen waarmee je snel een stapje terug doet. Wat dit gebaar precies is, is niet duidelijk. Al zal het waarschijnlijk met vegen over het toetsenbord te maken hebben met meerdere vingers.

6. Vernieuwde versie van Bestanden-app

Twee jaar geleden introduceerde Apple met de Bestanden-app (of Files) een bestandenmanager voor iOS. Hoewel het een goede start was, valt er nog een hoop aan te verbeteren om hem net zo functioneel te maken als de Finder op de Mac. Daarom zou Apple aan een compleet vernieuwde versie van deze Bestanden-app werken die als centraal onderdeel van iOS 13 gelanceerd wordt.

iOS 13

Dit kan groot nieuws betekenen voor de iPad, omdat een goede Bestanden-app de tablet dichterbij de functionaliteit van de Mac kan brengen. Dat is hoog tijd, want bij de iPad Pro 2018 bleek vooral dat iOS 12 de krachtige hardware van de tablet in de weg zat. Laten we hopen dat Apple hier met iOS 13 verandering in brengt.

7. Tabbladen in apps

Om apps functioneler te maken zou Apple de mogelijkheid toe willen voegen om tabbladen in apps aan te maken, net zoals je dit nu al doet in Safari. Daarmee kun je dezelfde app meerdere keren geopend hebben op een andere plek, zodat je sneller schakelt tussen deze vensters. Om dit nog praktischer te maken zou de multitasking-functie worden uitgebreid om dezelfde app meerdere malen aan je scherm toe te voegen.

8. Verbeteringen voor Siri

Ook dit jaar mag Apple spraakassistent Siri niet vergeten, want de concurrentie van Google wordt ieder jaar groter. De afgelopen maanden heeft Apple heel wat prominente figuren op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie aangenomen, dus verwachten we dat we daar dit jaar de eerste resultaten van gaan zien. Denk hierbij aan een verbeterde versie van Siri Shortcuts, of een nieuwe manier waarop Siri jou kan helpen om meer uit je iPhone te halen.

iOS 13 conceptvideo

9. Betere zoekfunctie voor emoji

Ieder jaar komen er tientallen nieuwe emoji bij, waardoor het complete aanbod nu zo groot is dat je er nog maar lastig doorheen kunt bladeren. Daarom zou Apple volgens een gerucht van plan zijn om een zoekfunctie aan de emoji-knop toe te voegen, zodat je sneller het figuurtje kunt kiezen waar je naar op zoek bent.

10. Klaar voor Apple TV Plus en Apple Arcade

Dat dit najaar rond de release van iOS 13 ook Apple TV Plus en Apple Arcade verschijnen, is geen toeval. Reken er maar op dat de tv-dienst en gamingdienst van Apple een centrale rol krijgen in iOS 13 en gemakkelijk beschikbaar worden voor iedereen die er in geïnteresseerd is.

Lees het laatste nieuws over iOS 13