iOS 12 - september 2018

iPhone 8 accuproblemen
Lars Paymans

iOS 12 is de eerstvolgende grote software-update voor de iPhone en iPad. Op deze pagina verzamelen we alle geruchten over nieuwe functies en de release.

Alles over iOS 12

Net zoals bij andere iOS-versies is dit de verzamelplaats voor alles wat met iOS 12 te maken heeft. Naarmate de release van de update dichterbij komt, krijgen we meer te weten over de functies en welke toestellen de update ondersteunen. Tot die tijd verzamelen we hier voornamelijk onze wensen en alle geruchten die voor de release uitlekken.

iOS 12: de verwachte releasedatum

Apple heeft de update nog niet officieel onthuld, maar afgaand op vorige jaren kunnen we al wel iets zeggen over de releasedatum. Ieder jaar presenteert het bedrijf uit Cupertino de update tijdens WWDC, de grote ontwikkelaarsconferentie die jaarlijks in juni plaatsvindt. De WWDC-keynote vormt altijd het hoogtepunt van de conferentie, omdat Apple hier laat zien wat het bedrijf op softwareniveau voor ons in petto heeft.

iOS 12

Tijdens deze keynote krijgen we iOS 12 voor het eerst te zien en worden de belangrijkste functies stap voor stap doorgenomen. Niet veel later verschijnen de eerste ontwikkelaars- en publieke bèta’s. Daarna zal in september van 2018 de definitieve release plaatsvinden. Dit valt in de regel samen met de komst van de nieuwe iPhones, die hierdoor direct op de nieuwste software draaien.

Ondersteunende toestellen

Omdat iOS 12 nog niet officieel is onthuld, heeft Apple nog niet gezegd welke apparaten de nieuwe versie zullen ondersteunen. Als we echter naar vorig jaar kijken, kunnen we een redelijke inschatting maken. Vorig jaar vielen de iPhone 4S en iPhone 5C buiten de boot, dus verwachten we dit jaar dat de iPhone 5S, iPod touch, iPad Air 2 en iPad mini niet meer ondersteund worden. Dit zou het volgende betekenen.

iOS 12 ondersteuning

Deze toestellen ondersteunen waarschijnlijk iOS 12:

iOS 12 functies: stabiliteit, FaceTime-groepsgesprekken en meer

Sinds januari 2018 weten we meer over iOS 12. Apple zou belangrijke functies hebben doorgeschoven naar 2019, zodat het bedrijf zich nu vooral op stabiliteit kan focussen. Zo had het bedrijf oorspronkelijk een volledig herziene versie van het homescreen gepland voor iOS 12, maar deze wordt nu doorgeschoven naar 2019.

Toch blijft er nog genoeg nieuws over om enthousiast van te worden. Zo zou Apple al langer aan een donkere modus werken voor iOS: een functie die de witte menu’s een zwart kleurtje geeft. Handig voor in de avonduren, maar ook voor oled-schermen. Deze kunnen zwarte pixels namelijk uitschakelen, zodat de accu langer meegaat. Daarnaast staan de volgende iOS 12 functies op de planning:

1. Een sterk verbeterde Foto’s-app

De standaard Foto’s-app die op iedere iPhone en iPad staat, wordt wederom vernieuwd. Hoewel niet alle functies iOS 12 zullen halen, werkt Apple aan nieuwe algoritmes die foto’s beter kunnen sorteren. Dit moet het gemakkelijker maken om de enorme hoeveelheid kiekjes in je Filmrol op een overzichtelijke manier te ordenen.

iOS 12 verbeteringen

2. FaceTime krijgt een facelift

Apples videobel-platform FaceTime is al jaren toe aan een upgrade. Al jaren gaan er dan ook geruchten dat het bedrijf uit Cupertino werkt aan verbeteringen, die we met iOS 12 eindelijk zouden zien. Welke grote nieuwe functies FaceTime krijgt is niet duidelijk, al lijkt groepsgesprekken de meest logische toevoeging.

3. Meer opties voor ouders om iPhones te beheren

Nu grote investeerders ook bezorgd zijn over de verslavende factor van iPhones bij kinderen, gaat Apple aan het werk. iOS 12 zou uitgebreide opties krijgen voor ouders om het gebruik van de iPhone en iPad aan banden te leggen. Hierdoor moet het veiliger worden om een iPad aan een kind te geven, zonder dat hij of zij aankopen kan doen of apps onbeperkt kan blijven gebruiken.

iOS 12 verbeteringen

4. Gecombineerd app-platform voor iOS en macOS

De grootste verandering die nog wel in 2018 verschijnt, is het gecombineerde app-platform van macOS en iOS. Dit gerucht verscheen een tijdje geleden en Apple werkt er nog steeds hard aan om het nieuwe platform in september af te hebben.

Met het nieuwe platform worden alle iOS- en macOS-apps op een grote hoop gegooid, zodat een app die je op je iPhone werkt ook gewoon op je MacBook of iMac beschikbaar wordt. Dit moet de noodlijdende Mac App Store eindelijk uit zijn lijden verlossen, en geeft ontwikkelaars de kans om hun apps zonder extra moeite voor een groter publiek beschikbaar te maken.

Lees het laatste nieuws over iOS 12