iOS 12 - september 2018

WWDC keynote
Lars Paymans

iOS 12 is de eerstvolgende grote software-update voor de iPhone en iPad. Op deze pagina verzamelen we alle geruchten over nieuwe functies en de release.

Alles over iOS 12

Net zoals bij andere iOS-versies is dit de verzamelplaats voor alles wat met iOS 12 te maken heeft. Naarmate de release van de update dichterbij komt, krijgen we meer te weten over de functies en welke toestellen de update ondersteunen. Tot die tijd verzamelen we hier voornamelijk onze wensen en alle geruchten die voor de release uitlekken.

iOS 12

iOS 12: de verwachte releasedatum

Apple heeft de update nog niet officieel onthuld, maar afgaand op vorige jaren kunnen we al wel iets zeggen over de releasedatum. Ieder jaar presenteert het bedrijf uit Cupertino de update tijdens WWDC, de grote ontwikkelaarsconferentie die jaarlijks in juni plaatsvindt. De WWDC-keynote vormt altijd het hoogtepunt van de conferentie, omdat Apple hier laat zien wat het bedrijf op softwareniveau voor ons in petto heeft.

Tijdens deze keynote krijgen we iOS 12 voor het eerst te zien en worden de belangrijkste functies stap voor stap doorgenomen. Niet veel later verschijnen de eerste ontwikkelaars- en publieke bèta’s. Daarna zal in september van 2018 de definitieve release plaatsvinden. Dit valt in de regel samen met de komst van de nieuwe iPhones, die hierdoor direct op de nieuwste software draaien.

Ondersteunende toestellen

Omdat iOS 12 nog niet officieel is onthuld, heeft Apple nog niet gezegd welke apparaten de nieuwe versie zullen ondersteunen. Als we echter naar vorig jaar kijken, kunnen we een redelijke inschatting maken. Vorig jaar vielen de iPhone 4S en iPhone 5C buiten de boot, dus verwachten we dit jaar dat de iPhone 5S, iPod touch, iPad Air 2 en iPad mini niet meer ondersteund worden. Dit zou het volgende betekenen.

Deze toestellen ondersteunen waarschijnlijk iOS 12:

iOS 12

iOS 12 functies: stabiliteit, FaceTime-groepsgesprekken en meer

Sinds begin dit jaar weten we meer over iOS 12. Apple zou belangrijke functies hebben doorgeschoven naar 2019, zodat het bedrijf zich nu vooral op stabiliteit kan focussen. Zo had het bedrijf oorspronkelijk een volledig herziene versie van het homescreen gepland voor iOS 12, maar deze wordt nu doorgeschoven naar 2019.

Toch blijft er nog genoeg nieuws over om enthousiast van te worden. Zo zou Apple al langer aan een donkere modus werken voor iOS: een functie die de witte menu’s een zwart kleurtje geeft. Handig voor in de avonduren, maar ook voor oled-schermen. Deze kunnen zwarte pixels namelijk uitschakelen, zodat de accu langer meegaat. Daarnaast staan de volgende iOS 12 functies op de planning:

1. Een sterk verbeterde Foto’s-app

De standaard Foto’s-app die op iedere iPhone en iPad staat, wordt wederom vernieuwd. Hoewel niet alle functies iOS 12 zullen halen, werkt Apple aan nieuwe algoritmes die foto’s beter kunnen sorteren. Dit moet het gemakkelijker maken om de enorme hoeveelheid kiekjes in je Filmrol op een overzichtelijke manier te ordenen.

2. FaceTime krijgt een facelift

Apples videobel-platform FaceTime is al jaren toe aan een upgrade. Al jaren gaan er dan ook geruchten dat het bedrijf uit Cupertino werkt aan verbeteringen, die we met iOS 12 eindelijk zouden zien. Welke grote nieuwe functies FaceTime krijgt is niet duidelijk, al lijkt groepsgesprekken de meest logische toevoeging.

iOS 12 gezondheid concept

3. Meer opties voor ouders om iPhones te beheren

Nu grote investeerders ook bezorgd zijn over de verslavende factor van iPhones bij kinderen, gaat Apple aan het werk. iOS 12 zou uitgebreide opties krijgen voor ouders om het gebruik van de iPhone en iPad aan banden te leggen. Hierdoor moet het veiliger worden om een iPad aan een kind te geven, zonder dat hij of zij aankopen kan doen of apps onbeperkt kan blijven gebruiken.

4. Gecombineerd app-platform voor iOS en macOS

De grootste verandering die nog wel in 2018 verschijnt, is het gecombineerde app-platform van macOS en iOS. Dit gerucht verscheen een tijdje geleden en Apple werkt er nog steeds hard aan om het nieuwe platform in september af te hebben.

Met het nieuwe platform worden alle iOS- en macOS-apps op een grote hoop gegooid, zodat een app die je op je iPhone werkt ook gewoon op je MacBook of iMac beschikbaar wordt. Dit moet de noodlijdende Mac App Store eindelijk uit zijn lijden verlossen, en geeft ontwikkelaars de kans om hun apps zonder extra moeite voor een groter publiek beschikbaar te maken.

5. Meer rust door uitgebreide Niet Storen-functie

Na een oproep van investeerders en nu Google er ook mee aan de slag gaat, kan Apple niet achterblijven: een belangrijk onderdeel van iOS 12 zal zich richten op het in kaart brengen van de manier waarop jij je iPhone en iPad gebruikt. Nu we ons steeds beter bewust worden van de gevolgen van smartphonegebruik, is het tijd voor Apple om hier ook een bijdrage aan te leveren. Zo kan een nieuwe app laten zien hoe vaak je specifieke apps gebruikt, of wanneer het tijd is om je iPhone even weg te leggen en iets anders te gaan doen. Door dit te koppelen aan de uitgebreide Gezondheids-app heeft Apple een unieke positie om mensen op dit gebied bewuster te maken.

iOS 12 conceptvideo

6. Samen gamen in augmented reality

Een gerucht uit februari stelt dat Apple druk bezig is met een nieuwe versie van ARKit, het augmented reality-platform dat vorig jaar verscheen. De nieuwe versie zou het onder meer mogelijk maken om met meerdere spelers tegelijk een spel te spelen in dezelfde AR-omgeving. Door de beelden van verschillende Apple-apparaten op elkaar af te stemmen kunnen meerdere iPhones en iPads zo naar hetzelfde digitale object kijken. Reken er maar op dat dit een van de meest indrukwekkende demo’s tijdens de WWDC-keynote zal worden.

7. Nieuwe Animoji, ook voor de iPad Pro

Naar verwachting zal Apple dit jaar een iPad Pro uitbrengen die ook uitgerust is met een iPhone X-achtig ontwerp. Dat betekent niet alleen een voorkantvullend scherm, maar ook een Face ID-camera om het toestel mee te ontgrendelen. Hier horen uiteraard ook nieuwe Animoji bij, die naast de nieuwe iPhone ook naar de iPad kunnen komen. Apple ontdekte vorig jaar dat de grote emoji die jouw gezichtsuitdrukking nadoen een hit zijn op social media, dus is de kans groot dat het bedrijf deze vrolijke poppetjes verder zal uitbuiten met een toekomstige update.

Lees het laatste nieuws over iOS 12