iOS 11 - september 2017

ios 11 bèta
Lars Paymans

iOS 11 is de grote update voor het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch die in de herfst van 2017 uitkomt. Alles wat je moet weten over de iOS 11 release, de bèta en functies lees je op deze pagina.

iOS 11: dit moet je weten

Apple heeft iOS 11 op 5 juni 2017 aangekondigd tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC. De officiële versie verschijnt in de herfst, tot die tijd kunnen ontwikkelaars en consumenten met verschillende testversies aan de slag. iOS 11 werd gelijktijdig met macOS High Sierra onthuld. Inmiddels kan iedereen met de bèta alvast met de update aan de slag. Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen:

  • Een compleet vernieuwd Bedieningspaneel
  • Siri 2.0: nieuwe stem, uiterlijk en functies
  • Unieke features voor de iPad met onder meer Drag & Drop
  • App Store krijgt een volledig nieuw ontwerp
  • Augmented reality van Apple met ARKit
  • Een fijne automodus voor CarPlay
  • Verbeterde communicatietechniek AirPlay 2.0
  • iMessage is te synchroniseren via iCloud
  • Verbeterde productiviteit door de nieuwe Files-app

iOS 11

Conclusie iOS 11 preview

Onze eerste ervaringen met iOS 11 zijn grotendeels positief. Het Bedieningspaneel is functioneler geworden als je gewend bent aan het nieuwe uiterlijk, 3D Touch wordt steeds nuttiger en talloze kleinere verbeteringen komen stuk voor stuk van pas. Zo hebben we de nieuwe screenshotfunctie al meerdere malen dankbaar gebruikt.

Op de iPhone voelt iOS 11 dan ook als logische evolutie van iOS 10. Als je op zoek bent naar een revolutie zul je naar de iPad moeten kijken. Apple lijkt eindelijk de stap te zetten die het al had moeten maken bij de introductie van de eerste iPad Pro. Een volwaardige laptopvervanger is het nog niet, maar nog nooit kwam Apple hier zo dicht bij in de buurt.

Houd er wel rekening mee dat het hier slechts om de eerste bèta gaat. De komende maanden blijven we iOS 11 intensief testen naarmate Apple nieuwe functies toevoegt. Dit najaar verschijnt de definitieve release voor iedereen. Wil je hier niet op wachten, dan kun je eind deze maand aan de slag met de eerste publieke bèta van het nieuwe besturingssysteem.

→ Lees meer in de uitgebreide iOS 11 preview

iOS 11 release en ondersteunende toestellen

De release van iOS 11 vindt in de herfst van 2017 plaats, waarschijnlijk in september. De update is op de meeste recente apparaten te installeren. De iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C, eerste iPad mini en iPad 4 vallen echter buiten de boot. Hieronder vind je een lijst met alle toestellen die iOS 11 ondersteunen.

Tip: Ondersteunt jouw iPhone iOS 11 niet meer? Op zustersite OnlySim vind je het voordeligste sim only abonnement en tips om heel gemakkelijk over te stappen.

iOS 11 ondersteuning

De iOS 11 bèta installeren

Kun je niet wachten om zelf met deze grote update voor je iPhone en iPad aan de slag te gaan? Dan kun je de publieke bèta installeren. Met deze testversie kun je nu al de nieuwe functies gebruiken, maar hier kleven nog wel wat nadelen aan. Zo zitten er nog de nodige bugs in de bèta, wat voor een kortere accuduur, vastlopers en andere problemen kan zorgen. Daarom is het belangrijk dat je voor de installatie even een reservekopie van je iPhone of iPad maakt. Zo weet je zeker dat je geen kostbare bestanden kwijtraakt als er tijdens het gebruiken van de iOS 11 bèta iets fout gaat.

In onderstaande video laten we stap voor stap zien hoe je de publieke bèta downloadt en installeert.

Lees het laatste nieuws over iOS 11

iOS 11 Bedieningspaneel

De belangrijkste nieuwe functies

Tijdens de WWDC-keynote heeft Apple diverse nieuwe iOS 11-functies uit de doeken gedaan. De grootste verbeteringen lichten we hieronder uit.

Vernieuwd Bedieningspaneel

Een grote verandering is het Bedieningspaneel, dat voortaan het volledige scherm inneemt met verschillende blokken. Daardoor hebben gebruikers meer mogelijkheden om hem naar eigen smaak aan te passen. Om muziek te regelen, hoef je niet langer meer naar links te vegen, omdat dit nu bij alle andere instellingen staat. Hier heeft Apple ook wat andere nieuwe functies verstopt, zoals een opnameknop waarmee je snel een opname van je scherm kunt maken en delen.

Siri 2.0

Vorig jaar werden er op papier grote stappen gezet met Siri. Ontwikkelaars konden de spraakassistent gebruiken in hun apps, maar een jaar later merken we hier nog maar weinig echte voordelen van. Gelukkig heeft Apple ook in 2017 grootse plannen voor de spraakassistent. Zo wordt betere machine learning gebruikt zodat Siri de context van een zin beter kan verwerken en je beter verstaat.

Siri gaat ook natuurlijker klinken. In het Engels krijgt Siri een mannenstem en de Nederlandse Siri heeft er een vrouwenstem bijgekregen. Een andere handige vernieuwing is dat je nu kunt typen met Siri. Hierdoor hoef je niet per se je stem te gebruiken om de assistent op te roepen of een vraag te stellen. Handig als je in de trein of bus zit en liever niet hardop tegen Siri praat.

ARKit iOS 11

Augmented reality met ARKit

We wisten al een tijdje dat Apple bezig is met augmented reality, en met iOS 11 neemt het bedrijf uit Cupertino de eerste concrete stap. De Camera-app wordt namelijk uitgebreid met een augmented reality-modus, waar je straks AR-diensten van ontwikkelaars vindt. Voor de modus wordt gebruikgemaakt van machine learning, in samenwerking met de sensoren van de camera.

Met ARKit, een tool voor ontwikkelaars om augmented reality-toepassingen te maken, hoopt Apple van iOS het grootste AR-platform te maken. Later dit jaar worden de eerste AR-apps voor iOS verwacht. Ontwikkelaars zijn inmiddels druk aan het testen geslagen, waardoor we goed de kracht van ARKit kunnen zien. Door de lens van je camera worden digitale objecten geloofwaardig in de echte wereld geplaatst. Ook Niantic heeft toegezegd Pokémon GO te verbeteren door ARKit te gaan ondersteunen.

iOS 11 iPad Pro

iPad-functies

Voor iPad-gebruikers is iOS 11 goed nieuws. Voor het eerst in jaren heeft Apple met de update niet de focus op de iPhone, maar op de iPad gelegd. De tablet krijgt bijvoorbeeld een Mac-achtig dock waarin je apps kunt zetten. Dat maakt het handiger om meerdere apps tegelijk te gebruiken. De app-iconen die onderin beeld staan, kunnen naar boven gesleept worden, om ze te openen en bijvoorbeeld in split-view te gebruiken.

Een ander groot voordeel is de ondersteuning van ‘drag and drop’. Hiermee kun je tekst of afbeeldingen van de ene app in de andere slepen, zonder deze eerst te kopiëren en plakken. Zo kun je bijvoorbeeld een afbeelding uit Safari naar de Mail-app slepen, waarna het plaatje direct in je mail komt te staan. Ook app-ontwikkelaars kunnen deze mogelijkheden gaan benutten om apps onderling beter samen te laten werken.

Screenshots en schermopnames

iOS 11 gaat op de iPhone en iPad ook slimmer om met screenshots. Wanneer je een schermafbeelding maakt, kun je die direct bijsnijden en voorzien van notities, in plaats van dat je de Filmrol moet openen. Ook nieuw is de optie om het scherm van je iOS-apparaat op te nemen, zodat je bijvoorbeeld beelden van een game kunt maken om iemand anders uit te leggen hoe een level in elkaar zit.

32-bit apps werken niet meer

Apple stopt met de komst van iOS 11 met het ondersteunen van 32-bit iOS-apps. Door volledig over te stappen op 64-bit apps wordt je iPhone of iPad een stuk sneller. Hierdoor hoeft je toestel namelijk geen rekening meer te houden met 32-bit apps, waardoor de bibliotheek en drivers niet meer geladen hoeven te worden.

→ Opinie: Apple laat 32-bit apps vallen, en dat is maar goed ook

iOS 10.3 appcompatibiliteit

Apps starten hierdoor sneller op en dit scheelt geheugen. Om de overstap overzichtelijk te maken (en ontwikkelaars op te jagen) heeft iOS 10.3 een overzicht met al je verouderde 32-bit apps die op je iPhone staan. Zo weet je precies welke stoppen met werken zodra je iOS 11 installeert.

Meer functies voor Camera-app

Apple vernieuwt met iOS 11 de standaard Camera-app. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld beelden in de portretmodus opnemen met optische beeldstabilisatie, waarmee bewegingsonscherpte wordt weggepoetst. Verder zijn er meer effecten voor Live Foto’s, daarnaast gebruikt Apple een nieuwe techniek (HEIF) om te zorgen dat foto’s minder opslag innemen op je iPhone.

Verbeterde productiviteit door Files-app

De Files-app is iets waar gebruikers al een tijdje op zaten te wachten. Met de applicatie kun je op een overzichtelijke manier je bestanden beheren en openen, en krijg je dus meer controle over de data die precies op je iOS-apparaat staat. Ook handig is dat Apple het mogelijk maakt om .zip-bestanden te openen zonder dat je een externe app nodig hebt.

Apple Store krijgt volledig nieuw design

De App Store krijgt met iOS 11 een volledig nieuw design. De app-winkel is vanaf de grond opnieuw opgebouwd en heeft een kaarten-ontwerp, dat vlotter en intuïtiever oogt dan het oude ontwerp. Nieuw is het Today-tabblad, dat dagelijks wordt bijgewerkt met nieuwe apps en informatie. Elke dag is er een ‘App van de Dag’ en een ‘Game van de Dag’. Daarnaast zijn dagelijkse lijsten in verschillende thema’s. Denk aan meditatie-apps die in een opsomming worden gebundeld. In de nieuwe App Store komen ook tips en video’s te staan.

App Store-update

Door het nieuwe ontwerp zijn ook in-app aankopen te bekijken voordat je een app downloadt. Bij games wordt de informatie verrijkt met meer informatie, zoals ‘Let’s Plays’ van gebruikers die laten zien hoe het spel werkt. Daarnaast toont Apple onder de app-titel meteen meer informatie, zoals de score, de plek op de ranglijst en gewonnen prijzen.

Ontwikkelaars kunnen in de nieuwe App Store gericht op recensies reageren. Daarnaast wordt het mogelijk om apps gefaseerd uit te rollen, om te zorgen dat de gebruikers het systeem niet meteen enorm belasten.

iOS 11 releasedatum

iOS 11 kwam na de onthulling op 5 juni direct beschikbaar voor ontwikkelaars. De officiële iOS 11 releases voor algemene gebruikers is in de herfst van dit jaar, maar tot die tijd kunnen ze al aan de slag met publieke bètaversies. Hiervoor dien je je eerst aan te melden voor het testprogramma van Apple.

De eerste publieke bèta verscheen op 26 juni. Naar verwachting verschijnt de definitieve release van iOS 11 na afloop van de iPhone 8 keynote, ergens in september.