iOS 11 - september 2017

iPhone 8 3D Touch
Lars Paymans

iOS 11 is de grote update voor het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch die in de loop van 2017 wordt verwacht. Alles wat je moet weten over de iOS 11 release lees je op deze pagina.

iOS 11: dit moet je weten

Op het moment van schrijven heeft Apple iOS 11 nog niet aangekondigd. Zodra Apple iOS 11 officieel heeft onthuld op 5 juni, zullen we deze pagina direct bijwerken. Zo weet je precies welke apparaten iOS 11 ondersteunen en wanneer je de update kunt verwachten. Tot die tijd is er al genoeg te lezen over de mogelijke functies van deze grote update.

iOS 11 concept

Lees het laatste nieuws over iOS 11

iOS 11 functies

We weten pas zeker welke nieuwe functies iOS 11 krijgt als Apple de update officieel onthult tijdens WWDC 2017 op 5 juni. Tot die tijd baseren we onderstaande lijst op geruchten en gelekte informatie. Als we concrete info hebben over de nieuwe iOS-versie, zullen we deze lijst uiteraard actualiseren met de bevestigde nieuwe features.

32-bit apps werken niet meer

Apple stopt met de komst van iOS 11 met het ondersteunen van 32-bit iOS-apps. Door volledig over te stappen op 64-bit apps wordt je iPhone of iPad een stuk sneller. Hierdoor hoeft je toestel namelijk geen rekening meer te houden met 32-bit apps, waardoor de bibliotheek en drivers niet meer geladen hoeven te worden. Apps starten hierdoor sneller op en het scheelt geheugen. Om deze overstap overzichtelijk te maken (en ontwikkelaars op te jagen) krijgt iOS 10.3 een overzicht met al je verouderde 32-bit apps die op je iPhone staan. Zo weet je precies welke stoppen met werken zodra je iOS 11 installeert.

Siri 2.0?

Vorig jaar werden er op papier grote stappen gezet met Siri. Ontwikkelaars konden de spraakassistent gebruiken in hun apps, maar een jaar later merken we hier nog maar weinig echte voordelen van. Gelukkig lijkt Apple ook in 2017 grootse plannen voor de spraakassistent te hebben. Zo zou er aan een nieuwe functie gewerkt worden waarmee je volwaardige gesprekken met Siri kunt voeren. Een beetje zoals de Google Assistant nu al doet, zodat je naast een spraakopdracht ook gemakkelijk vervolgvragen kunt stellen en Siri op basis van deze context met een passende reactie komt. Dit moet Siri een stuk praktischer maken, zonder dat jij de manier waarop je praat helemaal aan hoeft te passen omdat je tegen je iPhone aan het praten bent.

FaceTime groepsgesprekken

Een van de eerste geruchten die opdook over iOS 11 was die van FaceTime groepsgesprekken. Het lijkt een functie te zijn die al jaren in FaceTime aanwezig zou moeten zijn, maar dit is niet het geval. Vorig jaar focuste Apple zich met iOS 10 op iMessage, dus zou het een mooie stap zijn om deze keer FaceTime een nodige facelift te geven. Met groepsgesprekken wordt het makkelijk om meerdere contactpersonen tegelijk te spreken en te zien. Bovendien worden videobel-apps steeds populairder en neemt ook de concurrentie van andere partijen in de App Store toe.

iOS 11

iOS 11 Dark Mode

We hoopten stiekem al een beetje dat iOS 10 een donkere modus voor iOS toe zou voegen, maar dit kwam er uiteindelijk niet van. Opvallend, want in de code van iOS zijn al meerdere verwijzingen naar deze stand gevonden die de witte kleuren van menu’s een donker tintje geeft. Bovendien was een iOS 11 Dark Mode nog nooit zo hard nodig als alle geruchten rondom de iPhone 8 blijken te kloppen: een OLED-display kan zwarte kleuren namelijk extra goed weergeven, wat ook goed is voor de accuduur. Daarnaast zorgen deze donkere kleuren ervoor dat het scherm van iOS naadloos aansluit op de schermranden.

Apple Music videoplatform

Omdat Apple steeds meer investeert in eigen videoproducties, is er ook een plek op je iPhone nodig om deze kwijt te kunnen. Apple Music lijkt hier de uitgelezen kandidaat voor te zijn, zo blijkt uit meerdere geruchten. Daarom is Apple van plan om het design van Apple Music wederom om te gooien met iOS 11. De muziekdienst krijgt een speciaal videoplatform, waarin abonnees alle videocontent van Apple kan bekijken. Denk hierbij aan verschillende muziekdocumentaires waar het bedrijf aan werkt, maar ook series als Carpool Karaoke en Planet of the Apps.

Grotere tussentijdse updates?

Het is dit jaar lastiger om te bepalen welke functies het bedrijf dit jaar aan de software van de iPhone toevoegt. Dit komt omdat Apple met iOS 10 meerdere tussentijdse updates uitbracht die grote vernieuwingen toevoegden. Zo kreeg de iPhone 7 Plus met iOS 10.1 de nieuwe Portretfoto’s voor de camera en werden er met iOS 10.2 nieuwe achtergronden en effecten toegevoegd.

Het is daarom lastiger in te schatten welke functies Apple wel groot genoeg vindt om te bewaren voor iOS 11. Mogelijk hebben de vernieuwingen en innovaties direct te maken met de vernieuwingen van de iPhone 8, die Apple ook in september zou presenteren.

Als deze iPhone bijvoorbeeld draadloos opladen zou ondersteunen, kunnen wij ons voorstellen dat Apple de batterij-opties op een nieuwe manier indeelt en in het Bedieningspaneel verwerkt. Zo kun je gemakkelijk de lader aanzetten als je binnen het bereik ervan bent.

iOS 11 concept

iOS 11 releasedatum

De kans is groot dat Apple iOS 11 zal onthullen op 5 juni tijdens de opening van de WWDC-beurs. Deze beurs voor ontwikkelaars wordt ieder jaar gehouden en geeft app-makers de kans om apps voor te bereiden op de update. Na WWDC zullen dan ook weer de nodige iOS 11 bètaversies verschijnen, die ons mooi de gelegenheid geven om al het nieuws alvast uit te proberen.

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie. Houd deze dus in de gaten als je als eerste op de hoogte wilt zijn van alles dat met iOS 11 te maken heeft