Het grote iOS versie overzicht

Toen iPhone OS in 2007 verscheen met de eerste iPhone, zette het de mobiele wereld op zijn kop. Inmiddels staat iPhone OS beter bekend als iOS, en heeft de software een flinke transformatie doorgemaakt. In dit iOS versie overzicht neem je een duik in de uitgebreide geschiedenis van het mobiele besturingssysteem van de iPhone, en zie je stap voor stap hoe iOS uitgroeide tot de software die nu op je iDevice draait.

iOS 13 - September 2019

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update die in het najaar van 2019 naar de iPhone en iPad komt. Op deze pagina lees je alles over ondersteunende apparaten en alle nieuwe functies.

Alles over iOS 13

Het hele jaar door brengt Apple tussentijdse updates uit voor iOS, maar één keer per jaar is het tijd voor grootse veranderingen. Dit najaar mag iOS 13 laten zien wat Apple van plan is voor de toekomst van de iPhone en iPad.

Reken dus op een grote hoeveelheid ingrijpende nieuwe functies, verbeteringen van bestaande functies en mogelijk ook een nieuw design voor de software van je iPhone en iPad.

https://www.youtube.com/watch?v=pFeyla8b2Mk

iOS 13: verwachte release

Al jaren houdt Apple een strak schema aan als het om software gaat, dus verwachten we dat het bedrijf hier in 2019 niet van afwijkt. Dat zou betekenen dat iOS 13 onthuld wordt tijdens WWDC 2019, de jaarlijkse ontwikkelaarsbeurs van Apple die in juni plaatsvindt.

Tijdens een keynote presenteert Apple de belangrijkste iOS 13 vernieuwingen, waarna de eerste bèta later die dag verschijnt. Dat geeft ontwikkelaars de kans om voor de definitieve release in september apps gereed te maken. Dat betekent concreet dus het volgende.

iOS 13 onthulling: in juni tijdens WWDC 2019 iOS 13 release: in september 2019

Zodra we meer weten over concrete data werken we deze pagina bij.

Welke apparaten gaan iOS 13 ondersteunen

Omdat Apple iOS 13 nog niet officieel heeft aangekondigd, weten we ook nog niet zeker welke apparaten de update ondersteunt. Door te kijken naar vorige jaren kunnen we echter wel een redelijke inschatting maken over de toestellen die dit jaar af zullen vallen.

Met het oog op iOS 12 denken we dat iOS 13 op de volgende apparaten draait:

iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6S Plus, iPhone 6S, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus iPad Pro 2018, iPad Pro 10,5, iPad Pro 12,9 en iPad Pro 9,7 iPad 2017, iPad 2018 iPad Air 2, iPad mini 4, iPad mini 3

Dat zou betekenen dat de iPhone 5S, zesde generatie iPhone touch, iPad mini 2, iPad mini 3 en iPad Air voor het eerst buiten de boot vallen.

iOS 13 functies en geruchten

Vorig jaar maakte Apple pas op de plaats met iOS 12, een update die zich vooral op verbeteringen op de achtergrond focuste. Grotere vernieuwingen zouden een jaartje doorgeschoven zijn, wat iOS 13 een van de grotere updates in de geschiedenis van iOS kan maken. Deze functies verwachten we op basis van geruchten.

1. Een nieuw ontwerp voor het homescreen (vooral op iPad)

Dit jaar zou het eindelijk gaan gebeuren: voor het eerst krijgt het homescreen van de iPhone en iPad een grote opknapbeurt. Het startscherm fungeert nu nog enkel als een plek voor je app-iconen, maar daar zou dus verandering in komen. Hoewel er nog niet veel bekend is over dit aangepaste homescreen, zou het vooral op de iPad voor ingrijpende veranderingen gaan zorgen. Denk hierbij aan widgets van je favoriete apps, of specifieke app-functies die je in een klein venster op je scherm kunt wegzetten.

2. Vernieuwde versie van Bestanden-app

Twee jaar geleden introduceerde Apple met de Bestanden-app (of Files) een bestandenmanager voor iOS. Hoewel het een goede start was, valt er nog een hoop aan te verbeteren om hem net zo functioneel te maken als de Finder op de Mac. Daarom zou Apple aan een compleet vernieuwde versie van deze Bestanden-app werken die als centraal onderdeel van iOS 13 gelanceerd wordt.

Dit kan groot nieuws betekenen voor de iPad, omdat een goede Bestanden-app de tablet dichterbij de functionaliteit van de Mac kan brengen. Dat is hoog tijd, want bij de iPad Pro 2018 bleek vooral dat iOS 12 de krachtige hardware van de tablet in de weg zat. Laten we hopen dat Apple hier met iOS 13 verandering in brengt.

3. Tabbladen in apps

Om apps functioneler te maken zou Apple de mogelijkheid toe willen voegen om tabbladen in apps aan te maken, net zoals je dit nu al doet in Safari. Daarmee kun je dezelfde app meerdere keren geopend hebben op een andere plek, zodat je sneller schakelt tussen deze vensters. Om dit nog praktischer te maken zou de multitasking-functie worden uitgebreid om dezelfde app meerdere malen aan je scherm toe te voegen.

4. Verbeteringen voor Siri

Ook dit jaar mag Apple spraakassistent Siri niet vergeten, want de concurrentie van Google wordt ieder jaar groter. De afgelopen maanden heeft Apple heel wat prominente figuren op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie aangenomen, dus verwachten we dat we daar dit jaar de eerste resultaten van gaan zien. Denk hierbij aan een verbeterde versie van Siri Shortcuts, of een nieuwe manier waarop Siri jou kan helpen om meer uit je iPhone te halen.

5. Betere zoekfunctie voor emoji

Ieder jaar komen er tientallen nieuwe emoji bij, waardoor het complete aanbod nu zo groot is dat je er nog maar lastig doorheen kunt bladeren. Daarom zou Apple volgens een gerucht van plan zijn om een zoekfunctie aan de emoji-knop toe te voegen, zodat je sneller het figuurtje kunt kiezen waar je naar op zoek bent.

6. Donkere modus

We hopen het al jaren en ook de geruchten lijken iedere keer toe te nemen over een donkere modus voor iOS. Zeker nu Apple met macOS Mojave liet zien hoe mooi een donkere modus er op de Mac uitziet, kunnen we niet wachten tot deze ook de overstap naar de iPhone en iPad maakt. Concrete aanwijzingen dat deze modus ook daadwerkelijk dit jaar zal worden toegevoegd zijn er nauwelijks, maar toch houden we stilletjes hoop.

Lees het laatste nieuws over iOS 13 WWDC 2019 officieel: Apple onthult iOS 13 en meer op 3 juni (14-3) ‘Dark Mode komt pas beschikbaar met iOS 13.1-update’ (4-3) iOS 13-conceptafbeeldingen tonen nieuwe functies van grote update (26-2) ‘iOS 13 wordt op WWDC 2019 onthuld tussen 3 en 7 juni’ (12-2) Overzicht: deze 230 emoji komen in 2019 naar iOS 13 (6-2)

Lees meer over iOS 13

iOS 12 - 12 september 2018

FaceTime groepsgesprekken

iOS 12 is de eerstvolgende grote software-update voor de iPhone en iPad die op maandag 17 september 2018 om 19.00 uur is verschenen. Deze pagina bevat alles wat je moet weten over iOS 12, van nieuwe functies, ondersteunende apparaten tot alles over iOS 12 downloaden en meer.

Lees meer over iOS 12

iOS 11 - 19 september 2017

ios 11 bèta

iOS 11 is de grote update voor het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch van 2017. Alles wat je moet weten over de iOS 11 release, de functies en review lees je op deze pagina.

Lees meer over iOS 11

iOS 10 - 13 september 2016

ios 10

iOS 10 is de naam van de tiende grote update voor Apples mobiele besturingssysteem. De software werkt met de iPhone, iPad, iPad Pro, iPad mini en iPod touch. Het besturingssysteem werd tijdens WWDC 2016 aangekondigd en verscheen op 13 september 2016. Voorafgaand aan de publieke release zijn er de nodige iOS 10-bèta's verschenen. Op 24 oktober verscheen iOS 10.1, gevolgd door iOS 10.2 en iOS 10.3.

Lees meer over iOS 10

iOS 9 - 16 september 2015

ios 9

iOS 9 was de grote update van Apples mobiele besturingssysteem voor de iPhone, iPad, iPad mini en iPod touch van 2015. Het besturingssysteem werd op 8 juni 2015 tijdens WWDC aangekondigd en is op 16 september uitgebracht voor de iPhone 4S en nieuwer, iPad 2 en nieuwer en iPod touch (5e generatie).

Lees meer over iOS 9

iOS 8 - 17 september 2014

iOS 8.1.3

De iPhone, iPad, iPad, iPad Mini en iPod Touch stonden in 2014 in het teken van iOS 8. iOS 8 kwam op 17 september 2014 beschikbaar en volgde iOS 7 op. In plaats van indrukwekkende nieuwe functies bouwde iOS 8 vooral voort op de basis die iOS 7 legde.

Lees meer over iOS 8

iOS 7 - 18 september 2013

iOS 7 was een revolutionaire update, omdat versie zeven het uiterlijk van het besturingssysteem volledig aanpaste. Voor het eerst in de geschiedenis van de iPhone kreeg de software een nieuw gezicht, dat strakker was en waar meer plaats was voor nieuwe functies. iOS 7 verscheen op 18 september 2013. Hier lees je er alles over.

Lees meer over iOS 7

iOS 6 - 19 september 2012

Toen iOS 6 verscheen, werden er meer dan 200 grote en kleine verbeteringen doorgevoerd aan het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch. Bovendien zou iOS 6 de laatste versie zijn die het originele design van iOS zou hanteren. iOS 6 verscheen op 19 september 2012.

Lees meer over iOS 6

iOS 5 - 12 oktober 2011

iOS 5 was een relatief kleine update voor het mobiele besturingssysteem van Apple, maar wel een belangrijke. De bestaande funderingen werden opgepoetst en versterkt, zodat deze versie als erg stabiel werd ervaren (op een aantal bugs in het begin na). Ook konden we met iOS 5 voor het eerst aan de slag met iCloud. iOS 5 verscheen op 12 oktober 2011.

Lees meer over iOS 5

iOS 4 - 21 juni 2010

iOS 4 mag dan de vierde versie van Apples mobiele besturingssysteem zijn, het is de eerste die de naam iOS gebruikte. Hier zetten we alle vernieuwingen die deze update met zich meebracht in kaart.

Lees meer over iOS 4

iPhone OS 1, 2, 3 - 29 juni 2007

Het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch neomen we al jaren iOS, maar zo is het oorspronkelijk niet begonnen. Helemaal in het begin kreeg Apples mobiele besturingssysteem de naam iPhone OS. Hier lees je er alles over.

Lees meer over iPhone OS 1, 2, 3

Download onze app

Download onze app